Friday, December 25, 2009

birthday aida...

sony ericsson w595


semalam 24 december 2009.. birthday adikku yang bongsu.. tak sempat nak wish kat die..

kakak yang tak prihatin betul kan? tap as long wish kat die dah okay kan.. janji kite ingat...tak belikan hadiah pon kat die... hmmm..kalau ikut planning nak balik semalam tapi nak buat macam mane... ade kerja.. lagipon ade ko-k sabtu ni... jadi tak dapat la nak balik.. tak pelah..

nak beli telepon baru... tapi tak sure nak beli kat kuantan atau kat kuala trganu..



telepon rosak, walaupon ade kawan yang sudi meminjamkan telepon die,tapi macam tak best je nak pakai lame2 telepon orang kan?

aku dah check la beberapa model telepon yang nak dibeli.. model sony ericsson w595 dan sony ericsson k770i...harga lebih kurang je dan function pon lebih kurang. sekarang ni tinggal withdraw duit and beli je.. tu pon rase malas..

kalau kat kuantan boleh beli kat kuantan parade, east coast mall tak pon megamall...

tapi kalau kat kuala terengganu? beli kat mydin mall tak pon kat astaka..

hmmm poning2....

telepon!!!!! poning den...




Wednesday, December 23, 2009

perbarisan pagi rabu..

sem 4..
hari ni disebabkan kelas pukul 2, aku dengan rajinnya turun untuk perbarisan pagi rabu...
well macam biasalah ..bangun kul 5.30 pagi... bersiap2...dan dalam kul 6.18 pagi aku dah turun ke luar rumah..
nak kejutkan rakan2 yang tak bangun2 lagi..
lagipon nak berkumpul kat b2 lagi sebelum bergerak ke dataran canseleri.
tapi plak.. kawan aku ni.. tidur lagi... aiseh man... dah la kena kumpul kul 6.30 kat b2.. dia plak tengah bergolek atas katil lagi...
ape lagi den pon dengan jayanya mengejutkannya dan mengugut dia supaya bangun awal..
(hehehehe... kena ugut dulu baru bangun)

terkocoh nak bersiap... hehehe.. akhirnya dalam kul 6.40 kami bertolak ke b2...
well macam biasa la.. semua dah masuk baris...
heheheh..malu weh kat junior..mesti diorang pkir senior ni malas..
kawat sket pastu jalan ke dataran canseleri untuk perbarisan..

well, hari ni.. suksis ambil kawalan kehormat.. so perbarisan pon bermula seperti biasa...
hmm..
lepas dengar ucapan... macam biasa lah ... bersurai...
dan akhirnya aku pulang sambil membimbit nasi lemak ayam yang baru dibeli di warung..
well pagi ni dapat la jugak makan nasi lemak..'

lepas ni nak prepare untuk kelas komersil and gosok baju...
hope... tak de buat silap hari ni....

P/s: rasa ngantuk tak abis lagi... rasa cam nak tido plak..

Sunday, December 20, 2009

pagi ahad yang sibuk...

pagi ahad...
kalau kat kuantan den biasanya akan tido balik lepas subuh..hehehe...bangun2 je...matahari dah tinggi.. tapi kalau kat terengganu ni.. kena la bangun awal.. walaupon tak de kelas...
tak nak bangun lewat sebab nanti dah terbiasa bangun lewat nanti liat pulak nak bangun awal bile kelas dah start nanti..

well pepagi lagi den dah bangun, mengalahkan org yang ade kelas pukul 8 pagi...
hehehehe
pastu den pun bersarapan secawan neslo...tanpa oat dan biskut..
dalam pukul 9.30 pagi ... den keluar ke HEPA..setelkan hal2 yang kena setel...

jumpa lec dapatkan tanda tangan..
and then pergi library, pinjam buku yang Encik H suruh beli....
apa lagi ya?

haa.. lastly pergi pejabat asrama, buat report pasal masalah plug bilik den yang tak boleh pakai..tension betul...

akhirnya dalam pukul sebelas den sampai kat bilik dan bersedia untuk ke kelas den ..
pukul dua nanti kot.. yang penting dalam kul 12 den nak tengok melodi...hahahahaha..
seronok tengok fara dan wahid...

hmm ape lagi ek?
petang nanti plak nak ambik surat kat bahagian akademik... dalam pukul empat..
sibuknye hari ni.. harap benda ni boleh setel cepat... takyah nak pikir2 lagi... pening den..

hehehehe

Saturday, December 19, 2009

kelas ko-k pertama sem ni..

hmm baru balik dari kelas ko-k tadi.. dengar taklimat ko-k untuk sem ni..
ala bukan ape sangat.. lagipon die tekankan untuk budak baru yang second intake..

dah la pagi tadi bangun awal... bangun2 je terus je den kiwi kasut but yang tersadai hampir dua bulan tak dipakai.. nasib baik berkilat...lepas tu den basuh baju dan barulah mandi..
banyak perkara yang den buat hari ni..

semalam entah pukul berapa, kwan den telefon.. tapi disebabkan den tidur mati...
gara2 shopping seharian di mydin and giant....hanya missed call je yg tertera di skrin telefon den..
hahahaha...kesian die... tapi kalau fikir kan la.... dah la tepon org pukul 1 pagi... mana la org nak layan... org kan nak tido...kalao pukul 10 tu boleh la jugak...huhuhuhuhu

lagi satu den ada berita yang agak gembira tuk sem ni... yelah setelah sekian lama tak dapat elaun yang kiteorg perjuangkan akhirnya masanya hampir tiba.. ketua bg unit den telah menyuruh den dan rakan2 membuka akaun bsn....wah... harapan tu memang ada tapi tak tahu la dapat ke tak... nantikan...huhuhuhuhu..

tp den memang dah ada akaun tu.. tunggu je la...
tak payah la nak buat... huhuhuhu
ok la den nak buat assignment yang encik H bagi... nanti mengamuk pulak org tua tu..

Friday, December 18, 2009

awal muharam...


hmmm.. macam mana ek nak cakap.. sekrang dah tahun baru..
18 dec a.k.a 1 muharam..
tahun baru bagi kalendar islam..
well pagi2 lagi den dah bangun.... baju berlambak2 (ade la dekat dua baldi den basuh)
semangat tahun baru la katakan...heheheeh

apa yg best 1 muharam ni...? well mengikut persepsi den. ia satu permulaan baru bagi umat islam untuk memulakan azam baru.. tapi x semestinya kena ada tahun baru, baru kena berazam.. tak semestinya..

dan di tahun baru ni.. den nak sucikan hati den dari sifat cemburu dan buruk sangka a.k.a sifat2 mazmumah dan diganti dengan sifat2 mahmudah....insyaallah...
den harap tahun ni emosi den akan lebih stabil dan den tak cepat melatah dengan sindiran2 dari lec2 kesygan budak foodservice..

hmmm...macam2.. apa2 pon nak tegaskan di sini..marilah kite menyambut tahun baru ni dengan kesyukuran kerana kita masih berpeluang untuk hidup di alam fana ni..
kita masih dapat menghitung tahun hijrah... melihat angka hijrah bertambah... pada yang tak sempat, sedekahkan Al fatihah buat mereka dan moga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan org2 yang beriman... amin..



Thursday, December 17, 2009

hujung minggu tiba!!

first week kuliah.. walaupun kelas sudah bermula tapi takdela penuh..
hmm..so far macam okay..
maybe tengah2 sem nanti havoc sket kot..
tengoklah macam mane..

sekarang ni sedap je tengok roomate tidur.. tapi nak join sekaki macam tak leh je..
huhuhu
apa la nasib..
semalam practise nak jadi waitress..
okay la so far..
den dah jadikan sem lepas sebagai pengajaran..
lagipon sem ni okay kot..
sebab kebanyakkan problem den dah settle..
hmm lega sket..
nak beli barang untuk kelas... tak tahula macam mane..

banyak benda nak beli ni..
hphone den rosak.. hope boleh dapatkan phone baru..
thanx to Miss F sebab bagi gune phone die satu lagi..
thanx...

hmmm..mata ngantuk..tapi pusing2 tak jugak tidur..
entah la..
nak basuh baju.. hujan plak..

esok la basuh..
kelas komersial sem ni, mungkin akan penat.. tapi tekanannya harap x lateruk sangat..
sebab sem lepas sangt tertekan..
yelah..x biasa kena marah2 ni..
kalo penat tu den dah biasa...
kena marah.. mesti la nak nangis.. takpon terasa hati je..
huhuhuhuhu

okay la..nanti den tulis lagi .. tata

Monday, December 14, 2009

kelas pertama sem ni...

semester empat baru bermula.. dan kelas pertama sem ni adalah food law...
a.k.a perundangan makanan.. subjek yang susah..dan banyak menghafal..
nak hafal undang2.. akta2..
huhuhuhu...

dan paling tak best nye..
lec den suruh den dan kawan2 sekuliah amik major foodservice..
involvekan diri dalam bidang food service..
peluang lebih cerah dari nutrition dan food tech..
maybe sebab kos kiteorng kot...
hmmm tah lah..

nampaknye kena la tanamkan minat kat food service..
sama2 lah kita berusaha..

Friday, December 11, 2009

kursus HIV/ AIDS

bermula semalam aku menghadiri satu kursus mengenai reproduktif manusia.
alah, benda2 yang macam kita belajar dari cikgu sekolah.. waktu sekolah menengah.. tajuk pembiakan..hak2 yang berkaitan dengannya.
well, apa yang saya nak kongsi hari ini mungkin bagi orang lain sangat sulit..(mungkin) yelah, sebagai masayarakat timur, kita jarang didedahkan dengan pendidikan seks dan pembiakan manusia. oleh kerana itu, ramai yang tidak mengetahui cara-cara menjaga organ pembiakan di dalam badan manusia.


menariknya, kita banyak didedahkan dengan pelbagai masalah sosial yang terdiri daripada golongan remaja. seperti yang kita sedia maklum, remaja lebih emosi dan selalu memberontak apabila kemahuannya tak dapat dituruti..
kebanyakkan daripada remaja yang bermasalah ni melakukan hubungan seks pada usia yang muda dan secara tidak selamat.

kenapa tidak selamat? mereka tidak menggunakan sebarang alat untuk menghalang sebarang cecair badan dari menjengah masuk ke dalam badan mereka. ini menyebabkan boleh berlakunya kehamilan dan lebih teruk lagi jangkitan human immuno deficiency virus a.k.a HIV.

bukan menggalakkan untuk melakukan seks luar nikah tapi fikirlah secara logik. kalau HIV menyerang manusia, ia tidak akan mati walaupun ubat diberikan. ubat hanya boleh menyebabkan HIV lemah dan tidak berupaya menyerang CD4 yang dihasilkan oleh sel darah putih.virus ini tidak dapat dihapuskan dan akan menyesuaikan diri di dalam badan dalam tempoh jendela (3 minggu sehingga 6 bulan) selepas memasuki badan.

jadi jika anda melakukan seks yang tidak menggunakan kondom, tak kiralah oral, anal atau vagina seks, anda masih lagi berpotensi menghidap AIDS.


tak semestinya, seks membawa kepada HIV postif. ada juga yang cara lain seperti pemindahan darah, penyusuan anak, dan perkongsian jarum.
selalunya kita akan berfikir, hanya darah dan air mani sahaja akan menyebabkan HIV positif namun, air liur, air mata, bendalir faraj dan susu ibu juga mengandungi virus HIV.

namun virus HIV hanya banyak di dalam bendalir badan berikut:
1. air mani
2. darah
3. bendalir faraj
4. susu ibu

air mata dan air liur mempunyai kandungan HIV yang rendah. jadi ia tak cukup untuk menyebabkan seseorang untuk menjadi salah seorang daripada penghidap HIV.
HIV akan menjangkiti manusia jika:
HIV hadir di dalam seseorang dan berlaku sesuatu yang menyebabkan ia keluar dari badan manusia itu dalam kuantiti yang banyak contohnya pendarahan.
kemudian ia berpindah ke manusia yang lain yang masih belum dijangkiti. dan HIV itu mestilah masih hidup.

untuk pengetahuan semua, HIV hanya boleh hidup diluar badan manusia di dalam tempoh masa yang sangat pendek. apabila darah membeku di luar badan, HIV sudah mati.

HIV yang hidup akan masuk ke dalam luka dan ke dalam salur darah manusia.jika tiada luka, risiko untuk mendapatkan HIV positif adalah rendah berbanding mereka yang mempunyai luka.

P/S:sampai sini dulu, nanti aku cerita lagi. penat duduk satu hari dalam kursus.

Thursday, December 10, 2009

keputusan examku..

okay..
tajuk hangat hari ni adalah keputusan exam ku..
aku baru menjengah ke portal e pelajar tadi..
dan keputusan exam sem lepas sudah dikeluarkan.. well, result aku takdela baik mane..
tapi okay la kot..

kalau ingat sem lepas.. teruk sangat..sebab.. aku mengalami tekanan perasaan disebabkan pelbagai factor..
agak jatuh menjunam but bila fikir balik.. apa yang aku dapat tu.. memang setimpal dengan apa yang aku lakukan..

well ... for sure aku a bit disspointed dengan result... but..dah lepas kan?
nak buat macam mane...?
takkan aku nak menjerit kat lecturer sebab bagi aku result macam tu..
macam takde tamadun je kalo aku buat macam tu..

entah la.. bila aku tengok result tu.. heartless.. clueless pon ade..
tapi macam gembira pon ade.. ingat teruk sangat tapi boleh la..

kesimpulannya, result sem ni.. boleh la...
hehehe..
kalo aku rasa sedih.. org yang dapat lebih rendah daripada aku lagi sedih..
lagipon aku pernah dapat result yang lagi teruk daripada ni..
jadi kesimpulannya..sem ni kenalah berusaha lebih sikit..

jia you..

Thursday, November 5, 2009

exam practical yang hampeh

hari ni aku masuk exam practical..
memang mendera fizikal and mental..
aku pon xtahu nape..
waktu practical pon teruk.. waktu final exam pon same..

aku tak salahkan En A and EN H..
diorg dah ajar..maybe aku kot yang susah nak terima..waktu dengar die komen tadi..aku sedih sebenarnya...

dah satu sem ni aku penat, penat ngan semua subjek...
tapi macam ape yang aku belajar macam x masuk je..
aku cam sedih je...
sedih ngan diri sendiri..
kalo aku jadi diorang pon aku akan buat benda yang same..

kadang2 aku terpikir, nape la aku gatal2 letak kos ni dalam aku punye upu dulu..?
aku suke masak tapi bile dalam kitchen aku jadi tak tentu arah..

En A kate basic aku lemah..
En H pulak nak target aku sem depan dalam kelas komersial..
habislah aku!!!

Sebabkan satu produk yang x menjadi, dah kene target macam tu..
mujurlah apple pai aku jadi..
kalo tak tension tahap gaban aku ni..

AKU KECEWA NGAN DIRI AKU SEM NI..
HOPE SEM DEPAN AKU LEH IMPROVE LAGI.....

Tuesday, November 3, 2009

menjawab paper terakhir

menjawab paper terakhir. tajuk kita hari ni. apa yang bestnye mengenai tajuk kite hari ni? bagi budak food service, banyak la susah paper tu.. den yang study macam nak pengsan ni pon tak dapat nak menjawab dengan baik..hentam setakat yang boleh. selagi masa masih ada. nak buat macam mane, soalan die macam nak pecah kepala. memang putar alam. siap ade scene sindir menyindir lagi dalam paper exam tu.. buat situasi kat mpm. mesti En H yanbg buat soalan tu. soalan En A boleh tahan lagi, kalo en H yang buat soalan sememangnye putar alam.
dari awal sem samapi la menjawab paper terakhir, hidup den terseksa.. nanti 5 nov ni nak berperang dengan periuk belanga..hope fully den boleh siapkan dengan cepat.

apple pai, chicken paprik and cooked sambal... nantikan kedatangan den kat kitchen....

Friday, October 30, 2009

food chem exam coming..

esok tepat pukul 3 den akan menjawab third paper utk this sem iaitu food chem..
well, den tak abis bace lagi..
so xtahu la sok bleh jawab ke tak..hopefully boleh jawab..
by the way, cuak jugak nak buat exam practical utk subjek mkn3408
walaupon ari tu den sempat, tapi still cuak jugak..macam mane ek..
tah la tengok la nanti.. takut tak sempat nak siapkan apple pai..
nasi and sambal ok..
paprik takut jugak sebab ari tu den lupe nak letak daun limau purut..
jadi la ayam masak kicap..yang bestnye.. en H x marah pon..
ni yang den syg kat en H ni..
walaupon die selalu perli den..pasal kuih seri muka yang x berseri tu, die bg recommendation cara nak baikpulih masakan den yang x berape sedap..
hahaha
okay la..
den nak study.. banyak lagi yang den tak bace..
hopefully by 12pm tomorrow i will finish everything and get ready 4 my favourite subject..
so, jia you...

p/s : baru bace carbohydrates... 4 chapter to go



Friday, October 23, 2009

yeye mama datang!!!

hari ni mama and abah datang dari kuantan..
bestnye..
dah la den kene alergik ubat...
boleh la bermanja2...
pastu mama buat nasi minyak..
makan berjemaah dengan roomates..
huhuhuhu

lusa dah start exam..
nanti hari ahad ni mama and abah singgah lagi dari kelate...
hopefully boleh jawab exam dengan baik....
yeyeye...
x sabarnye nak abis exam...boleh la balik..

Monday, October 19, 2009

latihan medan sesi julai 2009/2010

Hari khamis lepas, den telah menjejakkan kaki ke bukit lawit, tasik kenyir bagi menjalankan aktiviti wajib anggota sispa umt iatu latihan medan. latihan yang berlangsung selam 3 hari dua malam dan dirasmikan oleh datuk din yang merupakan timbalan komandan kor sispa umt .



ceh, formal la plak...

sepanjang berada 3hari dua malam kat sane...

byk la jugak aktiviti yang dijalankan contohnya,... ldk..(ni memang la wajib ade... xsah kalo xade)

flying fox( sispa 3 je k)

teknik menyelamat...

turun bukit teknik australian and normal repelling...

explorace...

dan yang best sekali ...

exam dan test dalam hutan...

huhuhuhu



pengalaman den plak...

nak dijadikan cerita waktu sampai tu dalam kul 2ptg..

oleh kerana barang2 x sampai lagi...kami terpaksa melakukan aktiviti tanpa alatan seperti sesi suai kenal dalam hujan...



habis lencun kiteorg...

menggigil pon ade...

baju tu plak...kiteorg xtukar sampai ke malam...

jadi kalo yang lemah antibodi tu memang confem demam



lepas barang sampai...aktiviti memasang khemah dan solat berjemaah..

lepas makan baru aktiviti bermula.

malam pertama di bukit lawit..

majlis perasmian dari datuk din dan aktiviti mengikat tali....



pagi hari kedua,

kami meneruskan aktiviti dengan aktiviti menyelamat mangsa...

mangsa akan diangkat menggunakan strecher dan menuruni cerun dan anak sungai..

kesian gak pada sape yang jadi mangsa..

cramp kaki...huhuhu



waktu ni lah den jatuh..

satu jatuh dalam kolam ikan..sebab org yang pegang strecher kat depan tarik strecher tanpa tengok org belakang..

gedebuk jatuh dalam kolam..

pastu atas jambatan plak..

sebab nak cepat, den tergelincir dar jambatan dan jatuh...

kepala, punggung, dan tangan den terhentak kat tangga jambatan tu...

sakit wooo

sampai lebam tangan den..

kepala pon bengkak

pastu lak atas batu...waktu nak daki cerun..

hai..macam2 la den ni..


tapi seronok..

bersambung..



Monday, October 12, 2009

publics speaking


malam ni den ade public speaking..
x sabarlak pulak nak public speaking ni...
tapi takut jugak tak dapat buat yang terbaik..maklumlah ..den ni gugup kat depan org ramai..stage fright la katakan...
den nak cakap pasal gigi palsu malam ni..

ape2 hal den ulas malam nanti...
den takut kelu lidah untuk berkata2...
kaki ku keras bak batu bata...
mata berpusing bagai nak buta..
hahahhaha

ape2 je la....
jia you...

Saturday, October 10, 2009

baik punye jadual exam

tengok la...punye la tension sampai tangkap gambar pon pelik2...
jadual exam teruk la...macam tak leh terima je bile microb and pgn duk rapat2...
poning gue....

ni dayah, sikin and oja...
ape benda budak ni buat kat telepon den..
den dah la tido waktu tu....
mase ni kat surau...
den tido ngan yana palapes waktu tu...
die org ni buat mengarut lak...
pe pe hal...
janji lepas tension kan...
dah la ..den nak study microbe.

Friday, October 9, 2009

expo asas keusahawanan


minggu ni sibuk sangat...

kesian semua budak food service..

terkejar-kejar dari satu dapur sampai ke dsm...

sampai tak sempat nak tukar baju...

dengan chef kot tu...

bau tepung, bau roti, bau keju...

semua ada...

sampai makan pon tak sempat..

nak buat macam mane..

dah lumrah kos kiteorg...

sibuk je....


hari rabu dan khamis hari tu,... (semlam la)

kiteorg ade expo keusahawanan...

best tu memang best ...

tapi penat tok sah nak kira la...


semalam macam sesi bergambar pon ade...

best la diorg ni...

die panggil semua budak food service and then bergambar sekali..

memang havoc...

kire semangat perpaduan tu ade la..

rasenye semua org tension minggu ni...

dapat peluang macam ni boleh la bergembira sekali sekala..


sesi evaluation group lain pon ade...

haaa.. ni yg best...

den gi la kat satu group ni...
diorg bukak cafe...
nak jual makanan..
ape lagi..den tanye la yang bukan2 kat die..
pasal HACCP pon ade..
kesian die..
dah la budak fizik.....
tapi xpe la..
bukan bidang die pon...
huhuhuhu..
dah la..cukup la setakat ni dulu..
nanti den sambung lagi...

Friday, October 2, 2009

my steak....

kisah disebalik steak di atas
  1. tomato yang di broiled tu sebenarnya dah overcooked
  2. steak terlalu banyak pepper.. sampai nampak hangit
  3. onion rings yang lemau
  4. tapi sauce die sedap
  5. parsley yang di cincang tak berape halus...

tapi kami still makan sampai habis walaupun steak tu liat dan medium well steak

hahahaha

ingat buat steak ni senang?

nampak senang tapi tah la...

x berape nak menjadi lak

hehehe

Friday, September 18, 2009

esok balik ...

hmm..esok dah ari sabtu...
den dah balik kampung..
abah yang amik..
habis kecut tangan sebab cuci baju berbaldi-baldi..
hmmm nak wat cam ne...dah nasib...
den tengah pikr macam mane nak buat kuih seri muka dengan jayanya..
nak kurangkan telur..
den rase telur... sebab telur la ..baru texture seri muka jadi macam tu..
tapi encik H tak caye..

encik h...
penat la nak buat kuih yang encik h nak makan ni...
nak buat report dapur lagi + report lab chem..
nanti balik nanti tak payah la
tergopoh2 nak siapkan keje...
boleh ke relax..
hehhehe
mee rebus?
x tau citer.. tapi den nak cube buat pulak

hahahah

Thursday, September 17, 2009

first time nasuk felda


semalam first time den masuk felda...

felda belara nama tempat tu,,

thanx to azni sebab letak name den dalam budak2 persada..

hehehehe

den memang x pernah masuk felda..

sebelum ni lalu je...tu pon sebab balik kampung lalu jalan highway..

nak singgah kat umah orang kat dalam felda... den takde sedara mara yang jadi orang felda


semalam, den bukak pose kat sane..

ade function sket kat sane..

best sangat sebab dapat makan gulai kawah..

ade sambal belacan and ikan singgang..

pastu ade daging goreng kunyit...


lauk die bukan la mewah sangat tapi sedap..

mungkin sebab buat secara gotong royong..

hmmm..mak cik2 die memang peramah...

den yang tak berape sopan ni jadi sopan habis semalam...


balik tu siap dapat bunga telur lagi..

macam balik dari kenduri kawin pulak...

lauk diepon macam lauk kenduri kahwin...


tapi takpe.. sebab dah lame den tak rase meriah macam tu...

macam dalam filem plak...

permandangan di kawasan kampung...

ade pak cik pakai kopiah sambil naik motor dengan isterinya ...

baru balik dari surau...

mak cik2 tolong sediakan gulai and lauk pauk..

makan secara berhidang....

pengalaman yang menarik untuk dicuba...

memang erat silaturahim


P/S: den nak gi lagi kalo ade majlis macam ni...hehehe

Monday, September 14, 2009

recipe testing I

hmm.. malam hari tu..den buat recipe testing..penat sangat..
sampai kat bilik dah pukul 2.30 pagi..
mandi2 pastu dah kul 3 pagi...
hmm nak tahu tak pae cerita ngan kuih seri muka den tu..
hmm
jadi putlut seri kaya.. cuma layer atas die warna hijau...hahha
rase, texture and bentuk semua same..
ramai ckap sedap...
tapi tak tahu la...
lecturer sengh je...yela..tengah duk steam atas dapur... tiba2 stove takde gas...
kehulu-kehilr den bawak steamer tu...
habis sume kelam kabut...

hahaha
paling huru hara apabila den punye steamer sampai kering air...
lecturer sengih melebar..
die rase la juagk den punye seri muka yang tak jadi tu...
sedap tapi boleh kene sakit jantung die kalau makan banyak sangat sebab sangat lemak berkrim..
habis tau den distribute kuih den kat kawan2 satu lab...

mee rebus lak..
den tak tahu sangat nak cerita sebab den x berape nak involve sangat waktu buat tu...
jadi den tak tahu nak komen ape..
mungkin lepas ni den nak pergi beli barang same2...

baru best...
huhuhu
tapi ni cadangan den la...
kalo x nak xpe jugak...

balik ni nak buat kuih seri muka banyak2..sampai family den muak makan seri muka...hahaha

Thursday, September 10, 2009

minggu yang huru hara

hmmm..minggu ni sibuk sangat sampai tak sempat nak update blog..
penat tu tok sah kata la... dah la sibuk dengan recipe testing...test..lab report...
majlis bukak pose...
majlis pentauliahan pangkat...
banyak nye keje...
esok ade test..pagi lak tu..
malam ni pulak ade recipe testing..
hopefully...jadi la den masak...
bukan ape..
cara nak masak tu den konfius sikit..
den kene tanye mak den nanti...pasal kuih tu...waktu nak masukkan eggs mixture yang ade tepung tu...
kene tuang semua atau, tuang 1/3 then steam...
and then 1/3 lagi and steam... and lastly.. 1/3 lagi...and steam...samapai masak?
tapi den rase macam berperingkat2..
kalo tuang semua...mesti tak masak tang part tengah..
tak pasal2 encik H keracunan sebab makan makanan tak masak...
den pon macam takut je...kuih tak jadi...

semalam, hampir semua group petang tak jadi..
kene buat lagi sekali..
kalo boleh ..den tak nak buat lagi sekali..
penat sangat.... sampai den rase nak balik umah n tido...
lepas test esok ade buat kek..

den nak ikut.fateh...gi beli tudung...
tudung untuk mak den tak beli lagi...
huh..
penatnye..
pasni..den ade mis en place
kene rendam beras pulut..
hopefully semua menjadi...

balik malam ni..den kene study...
ataupun tido and then lepas sahur dah tak tidur...
kalo tak masak den...nak jawab test nanti..
dah la soalan encik H tu boleh tahan susahnya...

P/S: siapkan lab report microb 2, lab dapor, study untuk test...jumaat- test, buat kek sampai kul 3
majlis buka pose (sabtu), kelas uniform (sabtu), raptai tauliah pangkat..(sabtu), majlis tauliah (ahad)

Monday, September 7, 2009

mee rebus plus seri muka

heheheh
penat betol pikirkan mee rebus n kuih seri muka ni...
huhu sampai termimpi2kan encik H tu...
tak tahu la macam mane...

dah kronik ni..
baru la den tahu yang encik H tu 31 tahun je...
sebelum ni den ingat die umor 38 ke 39 tahun...
sebab die pernah kate yang die dah ade 15 tahun experiences...
tak sangke muda la lai die tu..

cukup ckap pasal en H....
sekarang nak cerita pasal...
dr N yang sangat baik mood die semalam...
wah3 mungkin sebabdah nak raye ...
so die jadi sangat la memahami kiteorg..

raye makin hampir...
maknenya final exam pon makin hampir..
hopefully i can make it with flying colour..
exam practical?
that the worst things ever...
well practice make perfect..

kalo den terpakse keluar dari unit..
den akan balik every week...huhuhuhu

P/S: nak siapkan lab dapur...hope i can make it.. yana ni nak jumpe mak cik kedai ke tak? pasal mee rebus tu...

Sunday, September 6, 2009

recipe testing

hari ni jumpa ngan encik H... bincang dengan die... mengenai recipe testing..
tah la...nak buat jelly kekwa tp tak sempat nak cakap...die dah cadang buat seri muke...
ceh..dengan muka selambe die...I nak seri muke I... huhuhu
rase nak jatuh je dari kerusi bile die cakap macam tu....
huahuahua
lepas tu die nak bagi pulak buat mee tomyam...
tapi den nak buat mee rebus...huhuhu
akhirnya die mengalah jugak...hahahahaha

buku2 recipe die..memang berkurun punye la..
sampai kuning kertas tu...huhuhuhu
tak tahu la...
nak cakap ape...

pelik...kiteorg punye kumpulan punye la cepat...
group lain lame giler jumpe die...
huhuhuhu...

tadi gak den present public speaking..
huru hara..
den tak ingat point..
waaaa...
teruk betol...
dieorg pakat gelak...
bukan sebab x ingat tp...
sebab body language..(x tahu buruk benor ke tak)
tanye pc...die kate respons den macam kalut je...
hahaha sengih terlebih la...

P/S: jangan nervous and memorize speech..speak naturally...

siap jugak report...

selepas bertungkus lumus menyiapkan report..akhirnya siap jugak... bosan duk mengira benda tu...
esok kelas pagi kul 9.00...ade public speaking...mesti kene speaking gak esok...huhuhu...tawakal je la..
hopefully boleh jumpa encik H esok... bleh bincang pasal recipe testing tu...
nak beeli barang lagi..bukan mudah tau...huhh
dah start ngantuk..hopefully bangun esok dah segar sket...
huahuahua...

dah tak tahan ngantu ni...
selamat malam..

Friday, September 4, 2009

jumaat pon kene gi lab?

hari jumaat yang indah ni... den merajinkan diri den untuk ke lab...
demi me'observe'kan e.coli dan microb2 kesayangan dalam agar...
balik tu....
ade hal nak bincang pasal lab dapur ngan group member...
hmmm sempat gak la membuta kat bilik kak dah jap...
sejam gak la tido atas katil die...huhuhu

turun buat perbincangan lak, dak besar tu tegur... baru bangun tido ke?
malu2....
dah la bangun pagi tadi mate bengkak... sembab macam ape... roomates pon tegur..
nasib baik tak pakai contact..
kalo pakai...mesti nampak ngan jelas...
sekarang nak siapkan lab dapur...pastu nak gosok baju...
esok ade unit beruniform lak...

nak naik pangkat...kene la rajin2 sket turun jenguk2 junior...
huahuuahua...
rindu nak balik umah...
i love my family...............

p/s: siapkan lab report dapur, prepare for public speaking, cari recipe, and lab microb...

Wednesday, September 2, 2009

kelam kabut....

hmm
kelam kabut betul kat dapur hari ni..
dengan member yang kurang sihat....
lecturer yang suke jalan2 tengok org wat keje
tak cukup amik bahan....

fish n chip tu...
ade kisah disebaliknya...
sebenarnya.. memang tak cukup bahan...
huhuhu
baking powder n pepper tak sempat nak amik...
jadi den amik inisiatfi utk season fish tu dengan salt je....
and buat batter tanpa baking powder...

takpe.. tawakal je la mse tu...
goreng la fish n chip tu... macam konon2 nye sempurna
bile dah siap...
present atas meja...
yang kelakarnye...
boleh plak kene puji ok dengan lecturer...
entah....la
sampai die nak bungkus wat makan bukak pose...

encik H maafkan saya..
saya memang tak sengaja nak wat macam tu...
hopefully rasenya ok bg encik....
hehehhehe

rakan2 yang makan waktu bukak pose semalam... semua kate ok...
sedap...
tapi tak tahu la sepatutnya rase macam mane...
huhuhu...huhuhu

P/S: pastikan semua bahan2.... diambil..
study recipe hhuhu

Tuesday, September 1, 2009

laksa tanpa kuah roomateku

semalam hari yang menyedihkan bagi roomatesku..
kenapa?
haaaa.. ni la nak cerita sikit...
pasal laksa penang....

suatu hari yang indah... ahad lepas la tu...
roomate ku telah membeli nasi and laksa penang sebagai juadah berbuka pose...
nasi untuk supper n lakse untuk berbuka...
nak dijadikan cerita, terjadilah suatu tragedi tragis dan menyayat hati...
lakse penangnya tanpa KUAH
percaye atau tak?
makcik tu lupe nak letak kuah...

kesian roomate ... kene makan nasi dulu..
last2 lakse tu..makan dengan sup...sumbangan ehsan dari rakan tersayang...
die kate sedap gak...tp tak abis...gak... alih...hari semalam die beli lagi lakse penang tapi kali ni ngan kuah...complete....

P/S: check dulu sebelum beli makanan...pastikan semua ade baru balik bilik okay...

Monday, August 31, 2009

hannah montana the movie

semalam kan intenet slow...
jadi den buat keputusan nak tengok movie je...
pelik la... intenet tak leh nak bukak web tapi chatting still on...tak tahan betol

borak sekejap dengan adik...
sambil tengok cerita hannah montana the movie...
well best gak dapat release tensen macam ni..
nasib baik report dah siap...
tinggal report makanan je...
hopefully boleh buat malam ni dengan cepat..

report microb tu...agaknye kene hantar esok ke?
hopefully tak...
malas benor nak buat...
(maaf dr...)

pening nak buat report microb...
lepas ni nak wat la...
tak nak kene marah ngan dr..
dr pun dah nampak macam pilih kasih je...
tak tau la

tapi tengok la macam mane...

P/S: buat keje awal2 huhuhu

Saturday, August 29, 2009

dah ari sabtu

hari ni dah ari sabtu... esok ahad dah ade klas balik...
huhuhu
ape nak wat? dah nasib...
rase macam malas nak gi klas...sebab... tensen la duk kat klas...

tp lepas mendapat suntikan semangat....
kene la gi klas...!!!
hahaha
ape die suntikan semangat tu?
haaa ni la nak cerita sket...
den dapat.... tajaan biasiswa dari jpa...
alhamdullilah...
rezeki bulan pose la katakan...
sekarang tengah tunggu dokumen...
nanti sibuk la sket....

hmmm.... kawan den yg kat ukm kate
" welcome 2 rich people club"
ape da budak tu...
ye la die pon dapat tajaan jpa jugak...tp dah lame... mase sem 1 lagi sebab result matrix die gempak..
den ni yang tak berape pandai kene la berusaha untuk dapatkan biasiswa untuk sem 3.....

lepas ni... mungkin tak de la berhutang banyak sangat dengan ptptn...
den nak batalkan ptptn....
bile nak wat tah...yang pastinya sebelum sem depan... dah tak sanggup nak menaikan hutang dengan ptptn...

hahahaha....
den akan berusaha dengan lebih tekun dan jayanya walaupon belom tentu den dapat dekan lagi sem ni.....hhaha
semua sebab lab dapur tu la..
tapi kalo dapat den memang bersyukur...

P/S: same2 la kite berusaha

Wednesday, August 26, 2009

kelas dapur pertama dalam pose....

hari ni first lab dapur dalam bulan pose... penat sangat...nasib baik den dapat duk kat bilik sejuk sebab buat danish pstry.... memang best... terima kasih kat group member yang paham yang den x berapa sihat hari ni.. jadi diorang takut den pengsan, terus je antar den ke bilik sejuk...kalo duk kat dalam dapur yang panas tu...tak tahu la ape yang jadi....
pasal lecturer plak... haaa...lecturer tu dah cam muke and name den...habisla den pas ni...
den nak pakai lens n pakai topeng muka la ... biar dia tak cam...hahaha

danish pastry den menjadi.... siap kene puji lagi...walaupun den kene kutuk ngan lab assistant pasal pastry den yang tak berapa menjadi tu... ade ke diorg kate pastry den macam kena penyakit kusta? tak patut...tak patut... lagipon den tak amik hati sangat....sebab diorg bergurau je..... pn D tu baik sangat hari ni... den siap boleh gurau2 lagi dengan die... die siap tolong den keluarkan banana bread dari mould and die tolong den foldkan pastry.... macam2 yang die wat hari ni...

kesimpulannya, kelas hari ni den rase cam best sangat walaupon dalam bulan pose... penat tu memang la penat... tapi lecturer tak marah2 and kebanyakkan recipe kiteorg menjadi... thanx to my group member.... banana bread je tak berapa menjadi sebab kurg masak...tapi lecturer cakap, kalo letak dalam 20 min lagi mesti jadi....... vanilla pulak okay je... muffin kiteorg walaupon overmix, still menjadi jugak...

hahahah
P/s: hari ni lebih baik dari semalam...

Monday, August 24, 2009

pagi yang indah

hmm
hari ni rase indah sangat...ye la
mungkin bangun tido tadi arah kiblat kot...huhuhu
banyak keje ke hari ni?
tu kite tengok la nanti...

petang ni ingat nak cari helmet...
tak tahu la sempat ke tak...
nak beli card reader sekali.. senang nak transfer gambar...al maklumla telefon xde cabel...huhuhuhu
ape2 hal...mulakan hari ni dengan sejuta senyuman...
wah3 macam ahli motivasi la pulak....
rindu betul nak balik...
hehehee (walaupun baru balik dari umah)
dah karut marut ni...
okay...
tatata

Sunday, August 23, 2009

second day puase....!!!

OMG!!
terok betul hari ni....
kene gastrik beb...
malas la nak bukak pose...tapi cam sengsara la plak.. (tgh duk sakit pon sempat gak tulis blog)
hehehe
cam nak pengsan lak..
harap public speaking class nanti die tak panggil name den....
huhuhuhu

dah la video tak jumpe2...
harap die habiskan sape yang tak buat public speaking lagi...boleh la lari...nak download tapi cam tak lepas2....

Saturday, August 22, 2009

first day puase?

1 ramadhan..
hari ni la tu...
den naik bas ke kt...
penat sangat...terasa hari ni sangat panjang...dah la report kitchen tak siap lagi...
hmmm...pose tu tak la penat...tapi penat bile balik2 u dah start test... nak study lagi...huhuhu
duk umah memang la tak study...nak study tp mesti tak jadi...
huhuhu
ingatkan dapat la bukak pose kat umah tapi x dapat...
sempat sahur je....

bukak pose tadi... makan kfc je....terpakse sebab sampai kt dah lewat petang...
yang terdekat, makan kfc je...
nak telan mcD tak sanggup la...

ni skrg tengah jadi ular kekenyangan...
dah la nak buat video public speaking lagi...
mummy, daddy help me!!!!!!!!!!!



P/S: buat la keje awal2....huhu

Thursday, August 13, 2009

penderitaan berhenti seketika

hahaha
boleh la rehat malam ni..
tido2 ke...
nak qada tido puas2 n main2 intenet puas2....
rindu nak chat ngan kawan2
dah siap lab report
rase macam lepas la sangat...

yeyeye
boleh la balik rumah dengan aman...
nak balik2....
ponteng la perbarisan esok..
balik rumah lebih best..
nak beli ayam pastu nak wat chicken chop
boneless punye...

nak masak nasi pakai dapur gas..
tak nak pakai rice cooker....

hahaha
yok balik rumah...
hahahaha

Wednesday, August 12, 2009

semalam yang teruk dan hari ni yang hmm...

semalam satu kelas den kene marah ngan 4 org lecturer
rase macam teruk sgt attitude kieorg ..
lecturer ckp kat depan diorg wat hal lain kat belakang...
sampai ade yang naik marah smpai kuar dari kelas
hari ni plak,
penat duk kat dapur..
masak satu ape pun tak jadi..
nasi letak gula,
masak lemak ayam tak masak
sauce tak jadi,
sambal masin
stir fried sayur masin
nasi lembik...

mesti bangun arah tak betul ni...
ni nak di wat danish pastry malam ni..
tak tahu la balik kul brapa
nak wat lab report microb lagi...

cepatlah balik rumah...
tak tahan dah ni...

huhuhuu

Saturday, August 8, 2009

latihan menyelamat aras tinggi....

hari ni den pergi ke kem jpam negeri

best jugak...

ade latihan menyelamat aras tinggi...

descending bangunan gune teknik normal repelling

ascending bangunan plak gune teknik apa tah...

tapi penat giler la

sampai mengigil tangan lepas habis buat...



waktu turun bangunan (tinggi kira 60 kaki)

memang gerun seh

tapi bila dah duk atas tu pegang tali...

nak tak nak memang la kene wat...

jadi memang best



pasal naik bangunan plak...

letih tangan den nak naik pakai taki tu...

sampai den berehat kat atas tali...

ceh...ala2 kumpul daya nak panjat..

last2 leftenen roslan plak nak bagi tangga...



bila dah selamat sampai...

yuyu cakap
mane leh cam ni....

jadi den terus je cakap...

"tak nak!!! saya nak panjat sampai atas pakai tali..............."

Leftenen tu siap senyum


"bravo la ko.... org bagi tangga taknak pakai...nak jugak pakai tali tu...."

den pun sengih2 sambil baring2 atas peha si sikin...

empuk macam sofa....



nak tergelak pun ad bila tengok sorang2 turun...

ade plak nak mintak izin turun....

tapi cara salah

dah nervous...

bukan ingat ape pon...



den ingat lagi ade satu budak( nama dirahsiakan) cakap

" penyelamat, saya....(nama dirahsiakan) mintak keturunan dengan teknik rebonding!!!"



hahaha

kiteorg yang kat bawah ni terkekek2 ketawa...

ape la dak ni...nervous sangat samapi habis diubahnya arahan mintak turun...



arahan yang betulnya macam ni bunyinye...

" penyelamat, saya... minta izin untuk turun menggunakan teknik normal repelling"



haaaa macam tu la....

nak wat cam ne...kalo dah nervous kat atas tu macam2 boleh jadi....



pengalaman yang best...

dan sangat berharga....



P/S: den nak wat lagi.... hope lepas raye ade bannyak aktiviti luar...

Friday, August 7, 2009

jangan rancang hidup anda

semalam, den keluar ....
ceh, kononnya nak makan kat food court je...
bersiap pun ala kadar je la...
ala setakat makan kat food court tu, pakai selipar jepun pun takpe..
den pakai,
slack hitam yang memang ala2 nak lusuh, sweater merah, pastu tudung putih yang selekeh je

naik kereta ngan fateh n jie,
dari jalan nak ke food court...
boleh lak terlajak kat kfc batu buruk...
jauh nye terlajak...

pastu diorg ni gunakan alasan den nak beli kertas a4...
gi la giant...
nak gi mydin...
penuh org...
tema semalam sharing is caring...
berpayung tiga org...

pelik tau..
setiap kali kiteorg nak keluar bertiga..
mesti hujan..
hahaha
hujan rahmat la katakan
dah masuk giant tu...
tok sah cakap la

dari kertas a4 jadi la mende lain...
hahaha
den jumpa miss zuraidah...
mesti die kenal..
siap berhai-hai...
berbye-bye lagi

hehe...keluar dari kul 8mlm
sampai kat asrama kul 11 malam..
nasib baik guard tak tutup lagi..
kalo tak...
merempat la malam tu.

begitu la ceritanye..
rancang nak makan kat food court
alih2 jadi mende lain...

kadang kala hidup tak payah nak rancang...
hehehe
jangan tiru aksi ini di rumah tau...

Wednesday, August 5, 2009

hari yang tah ape...

hari ni den masak...broccoli soup, tofu soup, fish stock and seafood fried kuey teow...
banyak benda nak masak...sampaikan huru hara rase duk kat dapur tadi... penat tok sah nak cakap la...memang den penat...

tapi berbaloi...
walaupun kene marah....
entah la dah takde perasaan nak melawan cakap orang...
kalo dulu memang la berangin satu badan...
sekarang ni memang kurang sket...
biar la

mungkin sebab dah nak dekat bulan pose...
next week dah boleh balik rumah..
tak sabar rasenye...

yok balik rumah ngan den...
mama ..
i'm going home..

Tuesday, August 4, 2009

sibuknye hari ni...

hari ni den ade kuiz...
banyak benor la nak bace...
hope boleh jawab..
lab report tak siap lagi...
nasib baik dah siapkan kerja pgn tu...
kalo tak merana la den..

dah bace sket tapi tengok la cam mane...
kalo okay...dapatlah jawab..
kalo tak..hehehe
paham2 sendiri la..

lab report makanan tak siap lagi...
hope boleh siapkan malam ni...
kalo tak merana dan huru haralah kehidupan den esok...
hahahaha

berusahalah

P/s: terima kasih kat senior sebab tolong editkan assgnment den semalam...jasamu dikenang

jia you.....

Monday, August 3, 2009

penat tak abis2...

teruk betul la pak cik tu...
ade ke pakse kiteorg semua gi family day....
dah orang cakap tak nak gi lagi la die nak paksa...
ingat org ni senang sangat la....
benci2.....
tak suke....

ni la cheq rase nak boikot mamat ni...
dah la perasan hensem...
bajet die la yang terer bile wat prposal...
padahal yang buat keje org lain...

pengarah projek konon..
blah la wei...
pakse2...
bukan wat ape sangat pun..
setakat sukaneka...
main kat pantai...
dah la esok ade unit beruniform...

die ingat org ni takde keje lain ke?
heee..
geram.....

lab report malambak...
tugasan lagi....
pening....

tengok la macam mane nanti..
kalo rajin turun..
kalo tak...
lantak pi depa la.....
cheq tak kisah....

Sunday, August 2, 2009

i'm lipan girl

malang sungguh ari rabu minggu lepas..
dah la buat stok ayam tak menjadi ..
pastu dengan letih2 balik rumah plak..
den jadi mangsa sengatan lipan...

macam mane kene sengat dek lipan tu?
haaa..
ni la nak cite sket...

lepas balik dari kelas memasak..
den pun duduk la kat ruang tamu sambil menikmati santapan tengah hari sambil membaca novel online...
tengah syok2 duk malan sambil membaca....
den rasa ade benda merayap kat tengkuk....
apa lagi den tepis la benda tu..
ingatkan semut gatal miang...
aik...asal semut ni panjang lak..

sekali tu...dah rasa sakit kena gigit...
ingat semut yang gigit..
tepis punye tepis lipan lak yang jatuh atas bahu den....
apa lagi...
menjerit la den.....

nasi tah ke mana....
laptop tah ke mana...
kawan serumah den pun terkejut...

cari2 lipan tu...
tapi tak jumpa2..
jadi den terus je salin baju..
jumpa pak guard,,,,

nasib baik pak guard ade...boleh la hantar den gi klinik....
terima kasih pak guard...

hmmm...
dah sampai kt klinik...
junior lak penuh kat dalam klinik...
buat medical check up...

dengan muka pucat plus tahan sakit...
den gi la...
pak mad pemandu ambulance tu duk sengih2....
yela...dulu den yang jadi paramedik...
sekarang..lain plak citenye...

bila kate dah start rase loya....
terus je masuk bilik rawatan....
tekanan darah turun,
muka pucat....
heart beat laju..
doktor pun macam nak hantar gi hospital.

lepas kene 2 injection...
bagi ubat...
den pun balik....
ditemani lin....

hahaha
balik tu terus je den tidur...
penangan ubat tu....
mata tetap stim walaupun tak ngantuk...
hahaha
sekarang dah baik sket...

kerja yang tertangguh kene la siapkan ...
banyak woooo....
tak tahan...
makan ubat mesti ngantuk...

lepas ni mesti bleh jadi cam spider man...
hahaha

P/S: terima kasih kat semua yang amik berat pasal den...waktu den sakit ari tu...
sayang semua..

Wednesday, July 29, 2009

white stock oh white stock

hari ni, buat white stock...
macam mane nak cakap ek...
white stock tu macam chicken stock yang kite beli dalam kiub tu...
tapi yang ni, ori yer...
dlm bentuk cecair...

warna dah cantik...
tapi rase die cam hampeh
hehehe

dah patutnya kene simmer sampai 1-2 jam
tapi wat dalam satu jam je
tak cukup masa.....



Wednesday, July 22, 2009

kelas dapurku..

hari ni den masak kuih....ala kuih lompang namanya...
nak dijadikan cerita.. kuih lompang tu tak menjadi la plak...
hmmm.... rupenya baru tau tak letak gula....
hahaha
bila rasa... memang tak sdap...
huhuhu nasib la...sape suruh tak pernah nak masak kuih....

kalo setakat nak makan kuih sanggup tapi kalo nak masak kuih...serender angkat kain putih... dalam 4 kumpulan hanya satu je yang menjadi...
yang lain sepesen je bentuk kuih die...

mungkin silap den jugak... sebab terlepas pandang sewaktu chef buat demo.... next class denakan buat betul2...

jia you...