Friday, September 18, 2009

esok balik ...

hmm..esok dah ari sabtu...
den dah balik kampung..
abah yang amik..
habis kecut tangan sebab cuci baju berbaldi-baldi..
hmmm nak wat cam ne...dah nasib...
den tengah pikr macam mane nak buat kuih seri muka dengan jayanya..
nak kurangkan telur..
den rase telur... sebab telur la ..baru texture seri muka jadi macam tu..
tapi encik H tak caye..

encik h...
penat la nak buat kuih yang encik h nak makan ni...
nak buat report dapur lagi + report lab chem..
nanti balik nanti tak payah la
tergopoh2 nak siapkan keje...
boleh ke relax..
hehhehe
mee rebus?
x tau citer.. tapi den nak cube buat pulak

hahahah

Thursday, September 17, 2009

first time nasuk felda


semalam first time den masuk felda...

felda belara nama tempat tu,,

thanx to azni sebab letak name den dalam budak2 persada..

hehehehe

den memang x pernah masuk felda..

sebelum ni lalu je...tu pon sebab balik kampung lalu jalan highway..

nak singgah kat umah orang kat dalam felda... den takde sedara mara yang jadi orang felda


semalam, den bukak pose kat sane..

ade function sket kat sane..

best sangat sebab dapat makan gulai kawah..

ade sambal belacan and ikan singgang..

pastu ade daging goreng kunyit...


lauk die bukan la mewah sangat tapi sedap..

mungkin sebab buat secara gotong royong..

hmmm..mak cik2 die memang peramah...

den yang tak berape sopan ni jadi sopan habis semalam...


balik tu siap dapat bunga telur lagi..

macam balik dari kenduri kawin pulak...

lauk diepon macam lauk kenduri kahwin...


tapi takpe.. sebab dah lame den tak rase meriah macam tu...

macam dalam filem plak...

permandangan di kawasan kampung...

ade pak cik pakai kopiah sambil naik motor dengan isterinya ...

baru balik dari surau...

mak cik2 tolong sediakan gulai and lauk pauk..

makan secara berhidang....

pengalaman yang menarik untuk dicuba...

memang erat silaturahim


P/S: den nak gi lagi kalo ade majlis macam ni...hehehe

Monday, September 14, 2009

recipe testing I

hmm.. malam hari tu..den buat recipe testing..penat sangat..
sampai kat bilik dah pukul 2.30 pagi..
mandi2 pastu dah kul 3 pagi...
hmm nak tahu tak pae cerita ngan kuih seri muka den tu..
hmm
jadi putlut seri kaya.. cuma layer atas die warna hijau...hahha
rase, texture and bentuk semua same..
ramai ckap sedap...
tapi tak tahu la...
lecturer sengh je...yela..tengah duk steam atas dapur... tiba2 stove takde gas...
kehulu-kehilr den bawak steamer tu...
habis sume kelam kabut...

hahaha
paling huru hara apabila den punye steamer sampai kering air...
lecturer sengih melebar..
die rase la juagk den punye seri muka yang tak jadi tu...
sedap tapi boleh kene sakit jantung die kalau makan banyak sangat sebab sangat lemak berkrim..
habis tau den distribute kuih den kat kawan2 satu lab...

mee rebus lak..
den tak tahu sangat nak cerita sebab den x berape nak involve sangat waktu buat tu...
jadi den tak tahu nak komen ape..
mungkin lepas ni den nak pergi beli barang same2...

baru best...
huhuhu
tapi ni cadangan den la...
kalo x nak xpe jugak...

balik ni nak buat kuih seri muka banyak2..sampai family den muak makan seri muka...hahaha

Thursday, September 10, 2009

minggu yang huru hara

hmmm..minggu ni sibuk sangat sampai tak sempat nak update blog..
penat tu tok sah kata la... dah la sibuk dengan recipe testing...test..lab report...
majlis bukak pose...
majlis pentauliahan pangkat...
banyak nye keje...
esok ade test..pagi lak tu..
malam ni pulak ade recipe testing..
hopefully...jadi la den masak...
bukan ape..
cara nak masak tu den konfius sikit..
den kene tanye mak den nanti...pasal kuih tu...waktu nak masukkan eggs mixture yang ade tepung tu...
kene tuang semua atau, tuang 1/3 then steam...
and then 1/3 lagi and steam... and lastly.. 1/3 lagi...and steam...samapai masak?
tapi den rase macam berperingkat2..
kalo tuang semua...mesti tak masak tang part tengah..
tak pasal2 encik H keracunan sebab makan makanan tak masak...
den pon macam takut je...kuih tak jadi...

semalam, hampir semua group petang tak jadi..
kene buat lagi sekali..
kalo boleh ..den tak nak buat lagi sekali..
penat sangat.... sampai den rase nak balik umah n tido...
lepas test esok ade buat kek..

den nak ikut.fateh...gi beli tudung...
tudung untuk mak den tak beli lagi...
huh..
penatnye..
pasni..den ade mis en place
kene rendam beras pulut..
hopefully semua menjadi...

balik malam ni..den kene study...
ataupun tido and then lepas sahur dah tak tidur...
kalo tak masak den...nak jawab test nanti..
dah la soalan encik H tu boleh tahan susahnya...

P/S: siapkan lab report microb 2, lab dapor, study untuk test...jumaat- test, buat kek sampai kul 3
majlis buka pose (sabtu), kelas uniform (sabtu), raptai tauliah pangkat..(sabtu), majlis tauliah (ahad)

Monday, September 7, 2009

mee rebus plus seri muka

heheheh
penat betol pikirkan mee rebus n kuih seri muka ni...
huhu sampai termimpi2kan encik H tu...
tak tahu la macam mane...

dah kronik ni..
baru la den tahu yang encik H tu 31 tahun je...
sebelum ni den ingat die umor 38 ke 39 tahun...
sebab die pernah kate yang die dah ade 15 tahun experiences...
tak sangke muda la lai die tu..

cukup ckap pasal en H....
sekarang nak cerita pasal...
dr N yang sangat baik mood die semalam...
wah3 mungkin sebabdah nak raye ...
so die jadi sangat la memahami kiteorg..

raye makin hampir...
maknenya final exam pon makin hampir..
hopefully i can make it with flying colour..
exam practical?
that the worst things ever...
well practice make perfect..

kalo den terpakse keluar dari unit..
den akan balik every week...huhuhuhu

P/S: nak siapkan lab dapur...hope i can make it.. yana ni nak jumpe mak cik kedai ke tak? pasal mee rebus tu...

Sunday, September 6, 2009

recipe testing

hari ni jumpa ngan encik H... bincang dengan die... mengenai recipe testing..
tah la...nak buat jelly kekwa tp tak sempat nak cakap...die dah cadang buat seri muke...
ceh..dengan muka selambe die...I nak seri muke I... huhuhu
rase nak jatuh je dari kerusi bile die cakap macam tu....
huahuahua
lepas tu die nak bagi pulak buat mee tomyam...
tapi den nak buat mee rebus...huhuhu
akhirnya die mengalah jugak...hahahahaha

buku2 recipe die..memang berkurun punye la..
sampai kuning kertas tu...huhuhuhu
tak tahu la...
nak cakap ape...

pelik...kiteorg punye kumpulan punye la cepat...
group lain lame giler jumpe die...
huhuhuhu...

tadi gak den present public speaking..
huru hara..
den tak ingat point..
waaaa...
teruk betol...
dieorg pakat gelak...
bukan sebab x ingat tp...
sebab body language..(x tahu buruk benor ke tak)
tanye pc...die kate respons den macam kalut je...
hahaha sengih terlebih la...

P/S: jangan nervous and memorize speech..speak naturally...

siap jugak report...

selepas bertungkus lumus menyiapkan report..akhirnya siap jugak... bosan duk mengira benda tu...
esok kelas pagi kul 9.00...ade public speaking...mesti kene speaking gak esok...huhuhu...tawakal je la..
hopefully boleh jumpa encik H esok... bleh bincang pasal recipe testing tu...
nak beeli barang lagi..bukan mudah tau...huhh
dah start ngantuk..hopefully bangun esok dah segar sket...
huahuahua...

dah tak tahan ngantu ni...
selamat malam..

Friday, September 4, 2009

jumaat pon kene gi lab?

hari jumaat yang indah ni... den merajinkan diri den untuk ke lab...
demi me'observe'kan e.coli dan microb2 kesayangan dalam agar...
balik tu....
ade hal nak bincang pasal lab dapur ngan group member...
hmmm sempat gak la membuta kat bilik kak dah jap...
sejam gak la tido atas katil die...huhuhu

turun buat perbincangan lak, dak besar tu tegur... baru bangun tido ke?
malu2....
dah la bangun pagi tadi mate bengkak... sembab macam ape... roomates pon tegur..
nasib baik tak pakai contact..
kalo pakai...mesti nampak ngan jelas...
sekarang nak siapkan lab dapur...pastu nak gosok baju...
esok ade unit beruniform lak...

nak naik pangkat...kene la rajin2 sket turun jenguk2 junior...
huahuuahua...
rindu nak balik umah...
i love my family...............

p/s: siapkan lab report dapur, prepare for public speaking, cari recipe, and lab microb...

Wednesday, September 2, 2009

kelam kabut....

hmm
kelam kabut betul kat dapur hari ni..
dengan member yang kurang sihat....
lecturer yang suke jalan2 tengok org wat keje
tak cukup amik bahan....

fish n chip tu...
ade kisah disebaliknya...
sebenarnya.. memang tak cukup bahan...
huhuhu
baking powder n pepper tak sempat nak amik...
jadi den amik inisiatfi utk season fish tu dengan salt je....
and buat batter tanpa baking powder...

takpe.. tawakal je la mse tu...
goreng la fish n chip tu... macam konon2 nye sempurna
bile dah siap...
present atas meja...
yang kelakarnye...
boleh plak kene puji ok dengan lecturer...
entah....la
sampai die nak bungkus wat makan bukak pose...

encik H maafkan saya..
saya memang tak sengaja nak wat macam tu...
hopefully rasenya ok bg encik....
hehehhehe

rakan2 yang makan waktu bukak pose semalam... semua kate ok...
sedap...
tapi tak tahu la sepatutnya rase macam mane...
huhuhu...huhuhu

P/S: pastikan semua bahan2.... diambil..
study recipe hhuhu

Tuesday, September 1, 2009

laksa tanpa kuah roomateku

semalam hari yang menyedihkan bagi roomatesku..
kenapa?
haaaa.. ni la nak cerita sikit...
pasal laksa penang....

suatu hari yang indah... ahad lepas la tu...
roomate ku telah membeli nasi and laksa penang sebagai juadah berbuka pose...
nasi untuk supper n lakse untuk berbuka...
nak dijadikan cerita, terjadilah suatu tragedi tragis dan menyayat hati...
lakse penangnya tanpa KUAH
percaye atau tak?
makcik tu lupe nak letak kuah...

kesian roomate ... kene makan nasi dulu..
last2 lakse tu..makan dengan sup...sumbangan ehsan dari rakan tersayang...
die kate sedap gak...tp tak abis...gak... alih...hari semalam die beli lagi lakse penang tapi kali ni ngan kuah...complete....

P/S: check dulu sebelum beli makanan...pastikan semua ade baru balik bilik okay...