Friday, December 31, 2010

7 jam 59 minit sebelum 2011

Salam semua,
sudah tercatat dalam kalendar yang hari ni, 31 dec 2010, 4.01pm. haha hurm.. apa yang aku nak tulis ni? ye lah sebagai penutup tahun 2010 ni..
macam akak nourelcahaya, dia review tahun ni sekali imbas.. aku pun nak buat jugak la.. (sori akak, plagiat idea akak jap) haha

31 dec 2009 yakni setahun yang lepas... aku beli telefon pink sony ericsson w595 yang aku pakai sampai ke hari ni. maknanya setahun  sudah telefon aku tu..
apa yang best ek tahun 2010 ni? hurm..  bulan januari sehinggalah bulan april, semester 4 berlangsung. maknenye aku sedang bergelumang dengan kitchen dan benda-benda yang dinamakan makanan. uniform putih (yakni pakaian chef and servis sentiasa menjadi baju utama. lab kot pun sama.)  komersil kelas, dan kelas menu planning yang memenatkan dan mencabar ketahanan mental dan fizikal aku. huhu..

dan cuti semester selama 3 bulan... aku habiskan dengan berkerja di fantasia beach resort.. boleh la buat duit poket aku.. hahah..kerja pon penat.. haha

dan semester lima pun bermula, yakni pada julai 2010. aku mulakan semester 5 dengan pesta konvokesyen punya event. acara tahunan yang menjadi kebanggaan kelab. huhu.. memang penat. nak kata ape ek? ingatkan sem 5 bolehlah aku berehat dari masuk MPM namun apakan daya apabila  kami membantu junior dalam menguruskan kelab.. jadi masuk dapur lagi sem ni..
 ada jugak subjek yang best.. sebagai contoh penilaian deria.. hurm... yummy boleh makan-makan dan jugak subjek yang.. tetttt... faham-faham sendiri la..haha..
dan aku tutup penghujung semester dengan aktiviti SISPA, latihan kawad, latihan pusat dan majlis pentauliahan di UiTM Shah Alam.hurm.. penat nye kan.. haha

sedikit sebanyak itu la yang aku buat tahun 2010 ni.. harap-harap 2011  menjanjikan kenangan manis dalam proses buat FYP.. huhu   maybe blog ni akan jadi buku log FYP jugak kot.. hahaha
dan pengaruhi semua orang bahawa banyaknya mikrob dalam makanan tanpa kita sedari.. hahaa (ketawa dengan jahat)

opsss.. jadi selamat tahun baru.. huhu.. esok perlu pulang ke UMT..

Mengapa Pink?

Dulu time aku kecik-kecik kan, mama selalu belikan aku barang-barang warna pink. sebagai contoh, gaun pink, kalau gaun tu tak warna pink, bunga dia warna pink pun jadi la. kasut pink, sepit rambut rama-rama warna pink boleh kata, semua pink la.
oleh kerana time tu, kami hanya 3 beradik ( sekarang dah lima), 1 lelaki dan dua orang perempuan, mama terpaksa belikan warna yang lain. maklumlah takut tertukar memandangkan jarak umur aku dengan adikku yang perempuan tu hanya beza setahun je.
jadi untuk aku, mama akan belikan warna pink semuanya. dah jadi significant item aku la pulak. Bukan apa, asalkan yang pink, mesti mama akan bagi kat aku. yang warna lain, biasanya warna merah atau ungu akan diberikan kepada adik aku. kasihan jugak tengok dia. dah la dia selalu tak puas hati sebab dapat warna lain. haha

bila dah masuk sekolah menengah, aku mula sukakan warna-warna yang garang and striking.. sebagai contoh merah. walaupun ramai kawan-kawanku sukakan warna biru, aku masih sukakan warna merah. boleh kata obses la. memandangkan aku ni memegang rumah sukan merah, bertambah-tambahlah koleksi merah dalam almari bajuku sehinggakan sakit mata mama memandang.
benda ni berterusan sehingga aku masuk matrik. habis bilik aku kat matrik warna merah. dari katil sehinggalah ke tikar, complete set warna merah.cuma tuala je yang warna pink. hmm pink jugak..haha

masuk ke universiti pulak, hurm.. aku still lagi suka warna merah sehinggalah pada suatu hari, aku terpandangkan telefon yang warna pink. comel sangat. pink dia takde lah striking. jenis pink lembut macam warna blog aku ni.. (hehehe).. dan tanpa aku sedari aku mula mengumpul balik semua koleksi pink. contoh, baju, hanphone, tudung, baju kurung, selendang,set penjagaan muka dan sampaikan selipar toilet pon warna pink. huhu

sekarang ni, kalau kawan-kawan kat u semua ingat aku ni minah pink.. huhu..  well tak kisah pon. janji aku suka.

Thursday, December 30, 2010

penantian itu satu penyeksaan


benarlah kata orang, penantian itu satu penyeksaan. aku dah rasakan sekarang ni. menanti result peperiksaan yang tak keluar-keluar lagi. sebelum ni, tak pernah pun aku nak ambil tahu pasal result ni.. dah keluar.. nanti tengok la..
tapi yang result kali ni.. extra lambat.. hurm.. tak tahu la.. masalah apa. tapi sangat lambat.. huhuh...
risau jugak aku.. almaklumlah memandangkan prestasi aku yang kurang bagus sem ni.. aku tak tahu la apa yang akan berlaku pada result aku.. harap2 result aku gempak...

huhuhu.. sabtu ni dah nak balik ke umt.. hope aku boleh teruskan sem 6 ni dengan lebih fokus. harap2 la.. huhuhu


Tuesday, December 28, 2010

barang lama




setelah 21 tahun hidup di muka bumi ni, baru aku sedar satu kegemaran aku yang pelik. agaknya apa dia la? aku cukup sukakan benda-benda yang lama dan antik.. hurm macam penggemar barang antik. tapi aku lebih sukakan bangunan.. contohnya rumah2 tradisional , rumah agam ataupun istana lama. perabot pon aku suke.. kadang kala.. kalau aku jumpe rumah terbiar pun aku suke nak tengok... hurm.. apa kena la dengan aku ni..

pernah sekali, aku tengok rumah terbiar dalam perjalanan nak balik ke kampung. aku tenung je rumah tu lama-lama sampai abang aku cakap
" jangan tenung lama-lama, nanti ada yang menurut."
kejam kan abang aku.. huhuhu..

tapi kesukaan aku terhadap barang2 lama tak pernah padam... kerusi, perabot, dan langsir pon kalau boleh aku nak yang lama.. huhu.. satu lagi.. aku suke sangat tengok kebaya arwah nenek aku. sangat klasik.. fully handmade.. giler kan.. dengan kerawang... almaklumlah.. arwah nenek memang suka bergaya.. dan setahu aku..sepanjang hayatnya dia tak penah pakai baju kurung.. dia pakai baju kebaya saja.. takpon kebaya moden.. tu je.. keluar rumah mesti la mekap... huhu..

aku pulak..? hehe.. paham2 sendiri la... berbalik pasal barang antik ni. aku harap. aku boleh ada satu rumah yang tradisional.. rumah aku ni dah moden.. batu jek.. ade la jugak perabot kayu yang berukir tapi takde la klasik sgt.. huhu



Sunday, December 26, 2010

3-0.. yay!!

Malaysia menang 3-0 melawan Indonesia malam ni.. eh mengapa pulak malam ni aku layan bola.. biasanya tak layan sampai macam ni...
well... tapi kan biasa la.. penyokong je lebih..tadi aku tengok beberapa kali mercun dilempar di tengah padang .. pancaran laser dikenakan ke mata marcus...hurm.. ape la nak jadi..
diorang ni nak tengok bola.. buatla macam tengok bola.. sokong la secara berhemah..
bukan dengan seludup mercun dan baling ke tengah padang... macam budak2..
kat tv1 tadi ada kate..
" jika ada rakan2 anda yang pergi menyaksikan di stadium.. sila menyekolah mereka pabila pulang nanti agar berhemah di stadium"
hurm memalukan...

so... nantikan perlawanan di indon pulak nanti... harap skuad kite terus mengaum di sana...

Friday, December 24, 2010

kawin muda?

apakah reaksi anda jika tiba-tiba ada yang masuk meminang dan perlukan jawapan secepat mungkin? huhu..
secara logiknya, dulu aku ingat ini semua macam dalam novel. pemikiran aku mase tu lebih kurang macam ni la...

' alah.. mana ada mak bapak zaman sekarang nak bagi anak diorang yang masih belajar dan berhutang dengan PTPTN kawin muda. tak pasal2 diorang yang kena bayar PTPTN anak diorang'

tu pendapat aku time dulu la, sekarang ni.. dah berubah sikit kot.. tapi kalau aku la dalam situasi tu, mungkin aku akan tolak kot.. bukan apa.. aku mahu nikmati hidup .. dah kawin nak keluar dengan kawan2 pun terbatas.. payah nak enjoy2.. haha..
tapi kawin muda pon okay jugak ape.
buat aku yang banyak SKANDAL ni.. tak sesuai sangat kot.. haha.. eh...maksud skandal di sini adalah... aku banyak gosip.. bukan skandal yang satu lagi tu..jangan salah faham tau..

pasal kawin muda ni.. hurm.. bukan apa la.. bagi aku time belajar ni takyah la nak kawin,, bukan apa.. sebagai contoh aku la..
konon la kalau aku kawin awal.. sebagai pelajar third year.. aku akan bergelumang dengan final year project yang memang mengambil banyak masa aku.. kebanyakkan masa aku akan dihabiskan di dalam makmal dan di hadapan skrin laptop.. so? bile mase nak jalankan tugas2 lain.. contoh masak, basuh kain.. kemas rumah? sedang kan makan pun.. siap tapau kat kedai.. kalau banyak kerja.. makan roti je kat bilik.. nak buat tugas lain? hurmm. tak dapat la.. huhu..

tapi buat yang berkawin sambil belajar ni.. aku respek la.. boleh bahagikan masa.. so.. tepuk dada tanye selera..
p/s:
tapi nak tunang time belajar.. aku rase ok kot... haha

Thursday, December 23, 2010

laptop mainan..

aku sedang melayari intenet streamyx dengan laptop mainan abang aku.. huhu netbook berjenama hp ni memang kecik dan menguji kesabaranku untuk menaip.. dah la jari-jemari aku ni besar.. payah nak menaip.. haha..

abang? huhu.. tu dalam bilik nak tengah guna laptop lama... so tengah explore laptop abang la ni.. haha..
result exam pon tak keluar lagi.. huu... risau jugak la.. ape citer la result aku.. aku ni bukan la pandai sangat.. setakat result tu ok la.. tak de 4 flat.. haha.. bukan ape.. tak mahu la konfiden sangat..

citer pasal result ni.. dah nak masuk sem 6 dah aku ni.. dah tua pon.. lepas tu.. habiskan FYP and then pergi LI and grad.. macam pantas je kan.. aku rase baru je abes matrik.. haha.. tahun depan aku dah nak masu 22 tahun.. huish.. aku grad umo 2012.. hopefully.. boleh la grad pada masa yang ditetapkan.. sekrang ni dah nak masuk 2011 maknenye setahun setengah lagi dah nak grad.. huhu.. nampak macam sekejap tapi aku rase.. mase satu setengah tahun ni.. pasti panjang tau.. aku dapat rasakan.. haha..

so.. berusahalah dengan jayanya..

Wednesday, December 22, 2010

a week before new year 2011

22nd december 2010

9 more days to 2011.. so good bye 2010 and welcome 2011.. and yet the new semester begin. since i'm going to celebrate new year in Kuantan, so there is no celebrating with friends. and this is the plan. on 31st dec 2010 night.. we're going to eat together with family.. at restaurant..

then.. countdown new year with family.. haaha.. sorry friends.. this is a family gathering..

okay.. happy new year 2011... i'm going to buy new diary.. haha..

Friday, December 17, 2010

perhimpunan dan pentauliahan kor sispa..

hurm..
aku baru je sampai ke umt pukul 4.30 pagi tadi. letih pon masih ade..
macam tak percaye je.. aku dah bergelar puan. hahaa.. bukan puan sebab status tapi puan pangkat ok..

selama 5 hari berkampung di uitm shah alam, semalam, hari yang paling manis aku rasakan. hari pentauliahan sebagai leftenen muda pertahanan awam yang membawa satu paku di bahu.
majlis yang dimulai dengan perbarisan berjalan lalu oleh pegawai yang ditauliahkan dan diakhiri dengan penyampaian watikah oleh timbalan menteri dalam negeri memang memberikan kenangan yang manis...

ucapan-ucapan tahniah dari pegawai kadet sispa dan juga pembantu peribadi (buddy) melebarkan lagi senyuman aku.
bagai ada semangat baru pulak. bila junior tak kisah lah dari ipta/s yang lain memberi tabik hormat dan ucapan tahniah kepada aku. senyuman lebar dan tergambar keceriaan di situ.

walaupon kami tak menang, dalam pertandingan. namun masih lagi ade kenangan manis yang terselit di situ. baru aku sedar, betapa kuatnya diriku. perjalanan daripada kursus pegawai di bangi selama 6 hari, kemudian diikuti dengan latihan kawad setiap malam pada minggu final exam, kemudian diteruskan dengan latihan pusat selama 6 hari dan diakhiri dengan pertandingan dan pentauliahan selama 5 hari di shah alam.

jadual pack, dan aku boleh lakukan. dengan penat final exam tak abis lagi. kekuatan mental dan fizikal aku diuji. dan baru aku sedar, bahawa mahalnya harga sebuah kejayaan. jika diberi lebih masa, aku yakin kami semua mampu menggondol juara keseluruhan, bukan rezeki namun, pangkat tetap pangkat... dah dapat. sem depan aku pakai..
jadi sila panggil aki puan!! haha.. gila kuasa...

Sunday, December 12, 2010

hari pertama di uitm shah alam

salam semua.. dah lame aku update blog ni.. almaklumlah sibuk dengan aktiviti ko-k kat u ni.. well, baru sahaja lepas 6 hari di latihan pusat JPAM terengganu yang bermula 4 hb disember -10 disember. semalam 11 disember 2010 tepat pukul 10 malam, aku dan rakan seperjuangan bertolak ke uitm shah alam.
ada misi yang perlu diselesaikan di samping mentauliahkan diri ini sebagai leftenen muda sispa.
pagi tadi, tpat pukul 6.17 pagi kami berada di masjid shah alam menunaikan solat subuh dan bersarapan di perkarangan masjid.

kemudian terus bertolak ke uitm shah alam dan akhirnya pukul 9 pagi, proses pendaftaran selesai. sekrang ni pukul 4.25 ptg. aku baru sahaja selesai me'touch up kasut kawad dan menggosok baju. letih? tak pon.. aku tak rasa langsung nak tido ke apa.. yang penting aku siapkan proses alteration of baju no 3 yang besar gaban tu.. huhuhu..
penat pon ade.... jahitan tangan aku ni bukan cantik sangat tapi boleh la tahannya..
sekarng ni tgh berusaha alter baju dan nanti nak turun makan malam dan mengikut jadual. kalau tak silap malam ni ade taklimat. tapi tak sure sama ada ketua kontijen sahaja atau semua sekali.. sebab mesti tak muat bilik seminar tu..

aku sekarang ni tengah berdebar pon ade.. harap2 kawad formasi menjadi...Ya Allah permudahkanlah perjalanan kami di sini.Amin.
###
note: sangat neves sampai nak menaip pon tak de mood...

Thursday, December 2, 2010

+ rules of being BFF +

notes:
while writing this, i was influenced by gossip girl. peace? err maybe not

+F.R.I.E.N.D.S +

What's actually those alphabet meaning? Combination of several alphabet formed one word that give huge meaning to us.

Have you heard BFF? Best Friend forever? we always said that .. BFF.. but the rules of being BFF is more than what's your say. it's follow with a heart and promises..

here are the rule

1. don't talk back of your friends no matter how bad they are.
2. if you do have problem with her/ his attitude, just say so but do that with some manner
3. what she/ he had tell you something , please keep it in secret. nobody should know about it.
4. when you and your BFF have catfight, please don't lets the secret revealed. you'll regret after the fight over.
5. heart to heart talk should be keep in secret, and please don't announce it to somebody that he/ she had crush.. it is irritating if you did talk to other about her/ his feeling towards that crush.
6. spend your time together but do not let his / her overshadow yourself.
7. stay with his/ her, when he/she have in trouble.
8. stay connected, no matter how busy you are. even a phone call would make it better.
9. do not fight for one boy/ girl. you'll look desperate.
10. you should support each other. maybe she/ he has the different taste in certain things. don't force his/ her to follow what you want. let's them decide with way and you'll see how this will make your life more colorful.
11. if she/ he had Bf/ Gf, please accept them. make them one of your friend but don't flirt with them. okay.
12. throw away negative thought about your friend. trust them.


BFF is more about spending the time together, keep the secret and get trusted. you'll stay with them in the happy or sad moments in their life. i already have.. for my BFF.. lets stay connected even though i always busy.. hehe..

credit for ain ,naj and pipah. thanx for being my BFF..
x0x0.. gossip girl.. haha


Wednesday, December 1, 2010

i'm almost ruined my blog!!

kesian kat blog aku.. habis tunggang terbalik. kononnya aku nak cantikkan blog, tukar layout kaler pink and buat comel2.. last2 habis tunggang terbalik. huhu.. banyak mende yang aku remove ..
dah sehari cube membetulkan blog and finally berjaya jugak aku betolkan blog.. hehe..

tapi gambar aku yang comel dah aku removekan.. kena la upload gambar baru.. huhu.. mjap. aku letak pas ni..
okey tata

Monday, November 29, 2010

end of semester.


Just finish my final paper nutrition. now i think i should proceed about my final year project. i'm so into it. microbiological studies on food. specifically on sandwich. sound boring for certain people but for me interesting topic. finding a journal about it seem to be quite challenging. well, i have to say it, it quite make me tense but it's just the beginning. welcome to the FYP world. be well prepared or you're done with it.

last night, i got an invitation letter for this JPAM ceremony at UiTM Shah Alam. well, it quite exciting. so, i'm looking forward for this ceremony. can't wait 16 december... okay forget about ceremony and FYP.

i am into the gossip girl. crazy about that tv series . basicly it's all about freindship and gossip. it's a manhattan elite lifestyle. i do love this gossip girl.. so xoxo gossip girl. haha

Saturday, November 27, 2010

body status? let's calculate it...

Nutrition again.. are you normal, underweight or obese? so let's calculate it to make sure ur body status.
first, important things that we need to measure is height and weight.
for example:
gender: women
age: 21 years old
height: 150 cm
weight: 44 kg

1) calculate the Body mass Index (BMI). this important to make sure our body status.

BMI= weight (kg)/ (height x height)( m2)
= 44/(1.5x 1.5)
=19.56 kg/m2

or we can calculated it by using another formula.
but before that,we have to convert the unit of the weight from kg to pound and height from cm to inch.
1"= 2.54 cm
150cm/ 2.54cm=59.06"

1lbs= 0.45kg
44kg/0.45kg=97.76lbs

then by using this formula,

BMI=weight (lbs)/( height x height) (inch2) x 703
=97.76/(59.06 x 59.06) x 703
=19.70 lbs/inch2

it would be precise, because in human subject it is really hard to find the precise answer. but the value is not much differ than one another.

a normal BMI status should be around 18.5to 24.5 kg/m2. so 19.5 is in the range of the 18 to 25, so she is normal.

2) calculating her energy need in kilocalories (kcal).

* calculating her basal metabolic rate(BMR)
formula;
BMR= weight (kg) x24 kcal/kg/hrs
=44 x 24
=1056 kcal/day

* calculating her physical activity. energy need to make physical activity. because she has sedentary life style, we assumed her physical activity percentage around 35%. this may changes
PA= % PA x BMR
=35% x 1056
=369.6 kcal/day

* then we calculate the thermic effect of food
TEF= (BMR+PA) x 10%
= (1056+369.9) x 10
=142.59 kcal/day

* then we have to calculate the total energy estimated for one day.
TEE= BMR+PA+TEF
=1056+369.9+142.59
=1568.49 kcal/day

if ur status is underweight, add 500 kcal. and if your status is overweight, substract 500kcal from ur total energy..

from this total energy estimated, we can developed the menu with more balance in distribution of macronutrient. this is the basic thing in planning a well balance menu.

instead using this formula, we can use other formula such as estimated energy requirement formula and also haris-benedict formula.

so, calculate ur body status right now.

other than that, u can always calculate the ideal body weight by using this formula.
devine formula:
men: ideal body weight (kg)= 50 + 2.3 kg per inch over 5 feet
women: ideal body weight (kg)= 45.5+2.3 kg per inch over 5 feet.

which mean, if you and male, and have height about 5 feet 6 inch. your ideal body weight is
ideal body weight= 50+ (6 x 2.3)
=63.8 kg

also there are survival body weight which means the minimum body weight that you can have.
for eg:
body weight X 0.48
= 45x 0.48
=21.6 kg.

so, calculate your body status and take action if it not normal. let's have a healthy lifestyle because medicine is not the only way to cure illness. let's have food therapy. control ur food intake and u'll happy and healthy.
peace..

note: if there are any mistake, i apologize first ok..... huhu.. remind me if i do mistakes. sharing is caring.. hehe

Friday, November 26, 2010

obesity and underweight.. part 2

hormonal influence also effect the desire to eat. Leptin, ( which is one of a hormone that is not include in the pepser) is made by the fats cells that suppresses appetite and signal to stop eating when the fats stored are full.

increase with larger fat mass and this means it will decrease desire to eat. decrease with the lower fat mass this means it will enhances the desire to eat. common obese people having leptin resistance which it means their brain does not register satiety and they keep eating and eating. low leptin and insulin level in the brain during weight loss stimulate eating and suppress energy expenditure. increase of the adipose tissue in the body, increase the weight due to the fat store in the body. this is crucial function of the leptin to send signal to stop eating. leptin also have crucial function which is to decrease the activity of the neuropeptide Y.

Neuropeptide Y can increase the food intake to the body and reduces the energy expenditure, and this will result in obesity. if we had the leptin deficiency, the hormone could not regulate the metabolism to stop eating, and we still eat and result in the overweight.

one of the hormonal that control the intake of the food through the body is the ghrelin. Ghrelin is the hormone that produced in the stomach. this hormone are high when hungy and low after taking meals. usually dieter who loss weight produce ghrelin more than they should and this make they eat more. this hormone already altered. this make their body hard to maintain weight due to the body tried to regain the loss fats.

endorphins is one of the hormone, which is natural body tranquilizer that can prompt you to eat. ( eat as you want). high amount of endorphins in the body, can't stop eating.

CCK, ( cholecystokinin)along the gastroinstestinal distention, decrease hunger and desire to eat. and lastly serotonin. when CHO was taken into the body, serotonin was send to the brain. the neurotransmitter release as the result the CHo was taken into the body. high level of the serotonin, decrease the desire to eat CHO and induce the calmness. stop to eat CHo and desire to eat protein.

CHO, protein and fats present, register satiety in the brain. apolipoprotein signal satiety in the brain. absence of these nutrients will signal hunger.

obesity and underweight.. part 1

i was studying nutrition right now, on topic, obesity and underweight.obesity and underweight is related to the energy balanced in the body. where:
energy input= energy output
energy input can be define as energy intake in our body such as food that contains carbohydrates (CHO), fats and protein. these nutrients are energy yielding nutrients. where the energy output can be defined as the energy that will use in the body during basal metabolism, thermic effects of food, physical activity and non exercise activity thermogenesis.

energy are stored in the body in three type which is
+fat or adipose tissue (fats)
+glucose or as glycogen in the liver(carbohydrates) if excessive it stored as fats
for protein, the excess protein in the body will be used as energy source but if there is more protein left, it will be stored as fat.

usually body refer to the CHO as energy sources. brain and heart craving for glucose as their sources of energy. Physical activity encourage the burning of the dietary fats through beta oxidation. for endurance athlete, the fatty acids and glycogen which will convert into glucose will be used as energy.

Physical activity can be activated through basal metabolism rate (BMR). more active, more energy burned. remember, lack of activity are the major cause of the obesity.

instead of the physical activity, the satiety regulator with that means the feeling of fullness. is really important. the metabolism of the satiety starts when the hypothalamus (in the brain) send signal to eat when feeding cells stimulated. and when the satitey cells are stimulated , hypothalamus send signal to stop eating. that in the normal situation.

the symphatetic nervous sytem plays role to send the signal to stop eating when the activity increase aand send the signal to start eating when the activity are decrease. which these means, when the stomach are full with food, the activity to digest the food with increase and when the food is slowly digest the activity of the stomach decrease. the stomach is empty again and we need to eat again..


nutrition and me!!

seperti biasa penghujung semester pasti tiba. Dan semester ini, sem 5, penutup semester adalah paper nutrition and health. aku tengah menelaah tapi macam tak masuk pun ada jugak. bukan ape, aku kan study last minit punya orang. mana la nak masuk kalau awal-awal macam ni. tapi bukan last minit sangat-sangat.. setakat 2 hari sebelum exam, baru aku study.. sekarang ni tengah study tapi sempat jugak bukak blog. saje. tadi baru blogwalking kat blog gadis kampung separa bandar. best jugak blog dia.

termimpi-mimpi jugak la pasal exam ni. last killer paper. hurm.. dan untuk meredakan tension, aku dengar lagu baru yang aku baru download. haha.. lagu rihanna and one nation emcees yang tengah meletup kat carta. nak exam killer paper, banyaklah jugak movie yang kawan-kawanku bagi. ni yang rasa nak tengok movie, bukan apa macam dah jadi tradisi. kalau nak exam kena tengok movie. haha..

lepas exam, kalau orang lain balik, aku pulak kena stay kat sini. aku ada latihan kawad secara intensif dan aku akan ke uitm shah Alam sebagai wakil UMT dan wakil negeri terengganu. pertandingan dan pentauliahan leftenen muda pertahanan Awam. hope kami semua dapat menang di sana dan membawa balik paku dibahu dengan megah. can't wait!!

sebab pentauliahan ini, banyak ertinya pada aku. kalau boleh aku harap mama dan abah dapat pergi ke pentauliahan itu. tengok aku ambil pangkat. surat jemputan pun ada untuk mama dan abah. at least i have achieve something in my life. sesuatu yang tak semua orang ada. what we call, niche area of me.. i can cook.. and i can kawad!!
nak sambung study, tauliah-tauliah jugak tapi exam still on!! i am preparing mentally and physically for FYP. haha..

FYP..FYP..???

Tuesday, November 16, 2010

rumahku syurgaku!!

salam semua.
sekrang ni aku sedang berada di rumah. well macam mane nak cakap ek? seronok jugak. kalo kat kampus, asyik online 24 hours. sekarang kat umah.. takde la selalu online.. banyak mende yang nak dibuat.. tambah2 kan dah nak raye. esok raye dah.. huhu
ketupat.. pasni nak keluar kuantan..nak cari bahan2 untuk raye.. ketupat is on da way..huhu.. malam ni macam biase la.. nak kemas umah.. nak touch up.. nak pakai bedak sejuk.. biar esok berseri2 sket.. hikhik hik...

malam nanti tgk la.. nak online ke tak..? nak siapkan keje sket.. hopefully.. study? final exam..? oh my prada.. hahha..
malam ni nak masak ape ek? abah kate nak beli ikan merah tadi..
nak buat sweet sour.. ke tiga rasa ke.. abah.. abah.. huhu.. tapi aku suke..
nak cari udang.. sotong.. haha...
yummy.. ni yang suke balik umah ni.. makanan mesti sedap2... i like!!

ok.. nak bersiap2 keluar ni.. nanti kita bisa bicara lagi..
ok salam..
dan selamat hari raya aidiladha..

Thursday, November 11, 2010

exam and library..

final exam dah datang.. jadi seperti biasalah.. bilik perbincangan, bilik karel dan kerusi-kerusi di library akan dipenuhi oleh pelajar.. huhu...
agenda hari ni: 11 nov 2010..
aku ke library lantaran tak dapat study di bilik.. sebab aku baru jek dapat 2 gB dari rumateku...
nanti buku tah ke mana.. main games jek kejenye.. huhu

yang seronoknye duk kat library nih ialah.. dapat mencuci mate.. ehem.. tak elok dipraktikkan time exam cam ni. nanti tak fokus.. tu la.. konon nak study.. tapi tetibe mamat yang duduk kat belakang aku tuh.. wahaha.. hensem... terus fokus aku dah lari 100%..
ni semua mie punye keje la...
ajak aku memiangkan diri..
huhu

iman tak kuat ni.. teruk tol la...
takpe la.. len kali akan ku kawal mate ini.. huu... tanamkan tekad .. terus bersemangat..
so..
moral of the story.. jagalah pandangan mata anda...

kata-kata motivasi untuk hari ni:
we have suffer for the past few semester, why not we bear for remaining semester?

Tuesday, November 9, 2010

esok paper ke tiga final..

merujuk kepada tajuk di atas.. esok adalah paper ketiga final exam untuk sem 5 sesi julai 2010/2011. nasib baik paper esok soalannya objektif.. jadi.. bolehlah aku turun kawad malam ni.. huhu
kan sekarang tgh mood nak bersukan.. jadi aku tanpa rase bersalah nak turun kawad malam ni... tak kisah la. ape nak jadi.. jadi la.. janji aku dapat bersukan.. dua hari lepas aku dah round trek.. ade a lima kali aku round trek tu.. huhu.. rupenye aku still fit.. uhuhu..
ingat 1 round dah pancit.. huhu.. ni berkat gi masuk kem..
huhu
hujung tahun ni.. aktiviti aku penuh.. nak wat camne.. aku sibuk dengan sispa.. bile lagi nak aktifkan diri kan?
sekurang2nye takde la aku melongo duk dalam bilik tak tahu nak buat ape.. besides boleh la singkirkan lemak2 degil kat perut ni kan.. hhuhu
okey la.. esok nak exam.. so fokus study.. malam ni nak turun kawad lak...

kata-kata motivasi untuk hari ni..

" to set my own self at a very cozy and comfortable place, I have to struggle until the end of my life, because i'm not a fairy tale princess who wait her prince to bring her to that place."

Friday, October 22, 2010

first final paper...

hari ni dah start first final paper.. huhu.. agak teruk jgak la.. aku study sampai sembab mate.. but in the end? paper tu hancus!!
tah la.. dah la start study awal..
esok ade paper lagi.. ni tgh nak menghilangkan tension ni..
mate pon dah sembab.. tah la macam mane...
huhu

dah la carry marks rendah.. agaknye macam mane la sem ni? huhuhu.. takut pulak dengan result sem ni.. hopefully boleh cover sem lepas yang tak berape molek tu.. uhhuhuhu
makin pikr makin sengsara jiwa ini.. huhu..
nak kuar date la.. err? sape nak date ngan aku? sila angkat tangan cepat!!!!

huahuahuha

Sunday, October 17, 2010

majlis raye food science club 2010- a journey to remember

hoorey!! majlis raye fsc 2010 dah pon tamat.. akhirnya boleh la aku menumpukan pada study pulak.. kalo tak duk pening kepala memikirkan masalah negara..hhu.. dua hari aku berkampung kat mpm.. actually 3 hari la.. start hari khamis, jumaat and sabtu.. khamis.. check barang.. amik PA sistem.. jumaat pulak kitchen production and lastly sabtu, persiapan tempat.. tak sempat lak nak tangkap gambar tempat.. huhu.. sibuk la konon time raye tu..

sudahnye, aku balik ke bilik kul 7 malam.. majlis start kul 8 malam.. x sempat solek tebal2 pon.. tudung pon sempang2 biase je... nak pakai high heels..? kirim salam je la.. takut nanti lambat sampai kitchen...

tapi aku agak gembira juga majlis raye ni.. ramai staff yang datang.. kate syukran a.k.a naib presiden, ramai staff datang untuk majlis ni.. aku pon tak tahu kenapa...mungkin sebab buat kat perkarangan mpm kot.. tempat kite.. suke ati kite la. kan..

penat ,terharu tak payah nak cakap la..
aku berterima kasih la pada kawan2 yang sudi membantu dan ajk2 yang sama-sama memeningkan kepala mereka bagi menjayakan majlis ni..
bile tengok majlis berjalan lancar semalam.. aku rase terharu sangat.. lepas habis. semua budak2 tak balik, dieorg tolong kemas kitchen... dan hasilnya kitchen boleh ditutup sebelum pukul 12..
pukul 11.30 diorang dah habis cleaning.. dari luar sampai ke dalam...
very clear...

Sunday, October 10, 2010

kuiz tarikh lahir..

kuiz tarikh lahir, mesti ramai yang pernah buat kan kuiz ni.. masukkan tarikh lahir dan result mengnai diri kita akan keluar.. macam tadi.. aku pon buat la kuiz tu..macam biase, yang aku dapat ialah perwatakkan aku yang
  • keras hati dan degil
  • x perlu dimotivasikan
  • suka berangan
  • cantik fizikal and mental.
  • berimaginasi tinggi
  • tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi
  • otak kiri...
dan banyak lagi la.. tapi ade satu yang menarik perhatian aku ialah.. mengenai pendapat aku tentang cinta..

dalam kajian itu, mengatakan bahawa cinta bagi ku adalah sekadar pengisi masa lapang... aka kekasih separuh masa. lepas tu, kalau bercinta akan suka merayu dan part yang paling best ialah...
akan mudah meninggalkan kekasih jika kekasih itu curang.. hak hak hak i like..

kajian ni.. memang la tak boleh nak percaya seratus peratus but yang baik tu kita ada-adakan dan yang tak baik tu kita elakkan.. uhuhu okay..
selamat mencube kuiz tarikh lahir.. huhu

Sunday, October 3, 2010

Majlis hari raya 2010 FSC

salam semua..
seperti yang aku katakan majlis raya 2010 ni akan diadakan pada 16 okt 2010, tempat mk12 and 13 dan pukul 12 tgh hari..

bayaran yang dikenakan adalah... rm 10...
menu:
  1. satay (ayam + daging)
  2. nasi himpit kuah kacang
  3. soto +bergedil+sambal kicap+ bihun +nasi himpit
  4. tapai (ubi+ pulut)
  5. ketupat palas
  6. rendang cili api (recipe en H)
  7. ketupat
desert:
  1. carrot cake
  2. laici layer cake
  3. laici kang
  4. mixed fruit jelly
beverages:
  1. air pandan
aktiviti:
  1. marhaban
  2. karaoke raye..
  3. err.. pertandingan sedondon ngan lecturer? (yang ni tak confem lagi)
sape yang nak datang sila la bagi tahu ye.. sebab nak tempah sate ni.. nak konfem awal2 attendent list.. huhu...



Wednesday, September 8, 2010

salam aidilfitri

hurm.. dah lame rasenye tak update blog..
huhu.. maklumlah duduk umah kan.. mane ade mase nak uodate blog..
bukak je laptop.. ade yang menjengulkan muke nak tengok benda la yang aku buat..

so.. just nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri..
malam ni tgk anak bulan.. kalo nampak.. alamatnye esok raye.. kalo tak..
hurm lusa la raya..
so.. selamat hari raya..

tadi tgk berita.. ade juga.. golongan yang sambut raya hari ni..
hhuhu.. tak senonoh. entah pakai mazhab mane la tu..
kan dah kene tangkap.. masuk berita tv3..
kan tak pasal2 famous..
huu

so.. selmat hari raya.. maaf zahir dan batin..

Thursday, September 2, 2010

lalaa..

haha.. akhirnya aku telah berjaya download lagu...
thanx to mr keram.. kerana mengajarku cara download lagu.. huhuhu
huhu..
and thanx sebab mengemaskan laptop aku yang serabut ni.. hehe..
walaopun banyak mende yang pakcik ni dah ubah dalam laptop aku.. but.. i like it..
dah ringan sket..
xde la abang aku marah2 sebab laptop berat..

macam2 die geledah.. tah cari ape la..
tapi as long die tak bukak pictures.. huhu..
xde masalah..

so.. boleh la aku download lagu..
dengan jayanya..
ok.. tata.. nak download lagu ni.. hehe

Saturday, August 21, 2010

gila kerja>>

sejak akhir2 ni, aku makin gila kerja..
bangun awal , tido lewat.. asyik buat kerja je.. tah la.. semalam.. seharian aku buat result sensory yang susah benor nak interpret tu.. last2 bile aku buat.. rupenye mudah je.. maybe aku je yang tak paham.. semalam tido2 pon masih lagi boleh termimpi regression.. correlation..
R square.. anova.. hahaa
macam orang giler je..

buku apo? and ujang aku hanya pandang jek... tak sempat nak bace..
huhh.. sadisnye..
skrg ni nak cari research article untuk proposal pulak.. hope boleh cepat siapkan semua kerja.. boleh lah aku jawab test dengan aman damai nanti.. hurm.. esok ade test..
huhu
agaknye soalan die macam mane la nanti ek..
hari isnin pon ade test..
hurm..
same2 lah kite mengetestkan diri..

report sensory baru je setel.. skrg tinggal report nutrition.. huhu..
nak cari research article dulu baru boleh buat report nutrition... hhu..

ok.. sekian dulu.. chiow..

Saturday, August 14, 2010

4 ramadhan.

dah masuk 4 ramadhan...
bulan pose kali ni, tak terasa dahaganya.. tak terasa laparnya..
adakah aku semakin meninggalkan alam budak2...
hhuu..

menu bukak pose kali ni.. hurm.. nasi beriyani and cendawan goreng celup tepung...
cendawan tu buat snek sambil studi nanti..
minuman bukak pose.. aku ingat nak minum air suam je..
bagi badan air..
dah start dehydrated dah ni..

hurmm.. tadi gi jalan2 kat bazar ramadhan ngan dayah.. seronok jugak cuci mate..
alih2 terbeli banyak jugak.. ala biase la,,, bulan pose...
huu..
esok sempat makan ke tak ... tak tahu la.. sebab esok ade test..
skip lagi la.. terawih...
xpe ,... boleh buat sendiri kat bilik..hhu

okay la.. asyik membebel je kan....
selamat berbuka pose..
salam

Friday, August 13, 2010

3 ramadhan

hari dah masuk 3 ramadhan.. makanan bukak pose pun dah aku beli..
bile bulan2 pose macam ni, selalu ingat kat rumah.. betapa sibuknye nak bukak pose..
mama pukul 5 dah masuk dapur.. start masak ape yang patut. anak perempuan? xde mase la nak ngadap laptop time pepetang macam ni.. mesti turun ke dapur .. tolong menghidang makanan dan sebagainya..

tapi sekrang ni, aku pulak tgh duduk kat kerusi.. sambil ngadap laptop..
tulis blog lagi..
huhu.. kesiannya..
ape kabar agaknye orang dirumah?
sibuk ke?
ke dah siap sedia di meja untuk bukak pose bersame2..
really missed it..

time sahur pulak.. walaupon lauk tu simple, mesti berselera nak makan..
huhu.. yang penting.. mesti dimasak pagi tu.. bukan masak semalam.. biasenye aku akan bangun awal.. tolong mama masak dan kejutkan adik2 yang payah benor nak bangun sahur..
biasenye.. malam tu mesti aku mis en place dulu.. potong2 mane yang patut..
pagi terus je masak..

rindunya nak balik rumah.. tak sabar nak balik 31 ogos ni.. lagi berape minggu ek?
dua minggu ke?
hurm.. tiket dah beli. tunggu mase nak balik je..

lalala

selamat menyambut ramadhan al mubarak..

Tuesday, July 20, 2010

menghampiri hari yang mendebarkan

tak sangke.. dah nak dekat pesta konvo..
huhu..
nak buat macam mane kan.. kena terima kenyataan.. hurm..
makin berdebar rasenye.. hopefully dapat berjalan dengan lancar..
macam mane nak cakap ek...
tadi pegawai purchasing dah purchase barang..
on da way la tu..
tak tahu la. pukul berape habis..
kiteorg pulak hanya tunggu je la bile boleh start keje..
nak cari pokok kiambang...
huuhuh.. skrg ni tambah satu keje lagi.. iaitu nak cari assistant aku yang kedua..
semalam waktu finalise meeting en A suruh cari asst yang baru..
sape la yang nak? semua dah ade keje.. skrg ni macam mane?

Thursday, July 15, 2010

pesta konvo..

hurm.. baru nak masuk seminggu berada di sini tapi penatnye same macam berminggu2..
semalam baru abis meeting.. tema tapak.. air.. mane la aku nak cekau pokok kiambang seperti yang disarankan oleh en H.. ? wakaka.. pastu nak hias2 lagi..
keadaan semakin kritikal.. next week dah start pesta konvo.. aku pon tak tahu la.. same ade boleh relax atau x?
confem tak relax.. huhu.. maybe kena start awal dan balik lewat..
sekarang ni pon muke macam sugul pucat..
hish kena mekap tebal-tebal ni..
pakai eye shadow hijau.. huhu..
ape2 hal thanx to my asstant sebab sudi berkampung di bilik aku untuk menyiapkan kerja..
well perbentangan semalam.. best..
nasib baik layout hampir same ngan en A.. huhu..
well.. need to rush.. banyak benda yang harus diconfemkan..

hope masih boleh bertahan sampai habis pesta konvo..
majlis kelas.. pending dulu ek.. utamakan yang kelab dulu..
well sayonara..

Sunday, July 11, 2010

new sem.. new ????

new sem begin.. jadi kena la berusaha sem ni dgn lebih gigih lagi.. huuhu..
ape yang best..?
ha.. kelas dah pon start and then... semua bagai nak gila pikir nak amik subjek ape sbagai elektif..
huhu.. pastu kan..
pesta konvo punya jualan...
kena serve vvip and vip during konvo..
kena service untuk budak debat..
so?
ape lagi ek kelab nak kite buat?
sem lepas.. bermati-matian untuk kelas..
sem ni bermati-matian untuk kelab..
kalau tak dapat asrama untuk tahun hadapan tak tahu la..
waaaa..
so tingkatkan prestasi sem ni.. anda begitu berharga.. wakaka

apesal loreal pulak? toink2

Wednesday, July 7, 2010

sakit kepala..

sejak dua menjak ni.. selalu jugak la sakit kepala.
tah la kenapa sakit kepala ni.. overdose caffein barangkali..
tido pun asyik terjaga jek... huhuhu..
tak suke.. tak suke..

nak telan panadol.. tak nak..
tapi hari ni langsung tak minum nescafe.. kena puase nescafe.. oh terseksa jiwa ku..
tapi sebab sakit terpaksa la tahan jugak.. tapi rase nye sebab kerang kot.. semalam makan kerang.. jadi terus badan jadi gatal dan pening jadi ni bukan salah nescafe.. salah kerang..
hhuuhu

Tuesday, July 6, 2010

asrama b1 n b2.. buat senior?

salam semua.. berjumpa lagi kita dalam edisi baru.. huhuu..
so ape yang menarik yang nak kita bincangkan hari ni?
kita berbincang mengenai asrama la hari ni..
ye la.. kan dah sem 5 dah nak start.. heehee semangat umt la sket.

tadi aku bermesej-mesej dengan salah seorang budak kos aku.. ceh.. mule2 cerita pasal pesta konvo..
last2 sangkut pulak cerita pasal asrama.
agaknye senarai asrama bila ye keluar.. pastu kan.. agaknye kunci dapat macam hari tu ke? bagi slip exam baru dapat kunci?
tu yang aku tak pasti..

pastu baru tadi aku dengar ade ura2 mengatakan bahawa asrama b1 and b2 untuk pelajar perempuan senior.. huu... kira ramai la yang dapat asrama sem ni.. huuhu.. tapi betul ke?
itu kite tak pasti.. hehe

kalau betul ok jugak.. at least banyak ruang sket.. tapi.. bile dah sebut asrama baru.. hurmm. alamat nye.. banyak la duit nak bayar nye.. jgan naik harga udah le....

so slam sayang dari aku.. tata


Monday, July 5, 2010

saya sangat malas...

kemalasan sesangat hari ni..
sambil menghirup kopi dan bermain game kat facebook di laptop..
oh really sedentary lifestyle.. kalo macam ni boleh gemuk ...

macam mane ni.. makin nak balik u, makin malas menguasai diri.. oh my gucci...
macam mane nak merajinkan diri ni ek?
ade ape2 pendapat?
duduk rumah best.. tapi semua ke'best'an tu dah dirampas apabila pesta konvo punye jualan diadakan semula.. hopefully hepa tak luluskan jualan tu.. hope sgt..
hehe.. ape la.. jahat betul aku ni..
tapi kalo ckap awal2 kan bagus.. senang planning.. ni dah last minit..
so.. just wait n see... ape yang berlaku...

huhu

Sunday, July 4, 2010

selamat datang pelajar baru...

selamat tengah hari semua..
hehe..
hari ahad, 4 julai 2010..
ye bermula lagi mjm...bagi pelajar baru umt..
huu... teringat dulu time jadi pelajar baru.. excited habis.. barang2 semua packed awal2...
sekaranag.. nak packed barang pon malas.. huuuh

hurm.. sekejap je dah masuk tahun ketiga..
tak sangka dah lame jadi budak umt ni.. hehe..
ape2 hal... aku still rase cam budak baru kat dalam u tu.
tak rase macam senior pon.. rase macam pelik bila orang panggil kite akak..
huuu.. tapi takpe .. aku akan biasekan..

rase macam nak balik lambat sket je..
senarai name asrama mane duduk agaknye dah keluar ke belum?
huhuuhu... konfius.. harap2 keluar secara online.. tak payah pening2 nak pikir.. senang je..

Saturday, July 3, 2010

dah habis kerja.. sambung belajar la pulak

salam satu malaysia...

dah lame pulak tak updatekan blog ni..
ape khabar rerakan di blog ku? sihat?
rindu pulak nak menaip.. kui3..
well.. cerita baru minggu ni.. yang terhangat di carta...
well.. hari tu..en H tak nak adekan pesta konvo...
alih2 hari tu die kate nak adekan pulak pesta konvo.. huuhu...
abes la aku..
mane la nak cekau tapak jualan.. huuhuh...
tapak jualan pulak dah already sold out by the first day tender tu dibuka tau.. dah la die jual 12 tapak je 4 student... uhuuuh..
kat mane la nak buka gerai?

aku selaku pengurus tapak.. dah nightmare ni..
ade jugak aku telepon presiden.. but.. die kate semua ni salah en h. sape suruh hari tu batalkan and tetibe nak adekan pulak pesta konvo punye jualan ni...
so kalao die nak bukti.. aku ade bukti.. ade email yang die hntar untuk batalkan jualan..
so.. adakah ini salahku?

salahkan ku jgan salahkan ku...
aku makin keliru..
(lagu keliru dari ajai dan nurul)

Friday, June 4, 2010

tilik nasib?

hari ni aku memulakan tugas seperti biase..
ye la housekeeping...
kemas bilik macam biase..
bukan tak biase..
habis2 kemas bilik aku pun bersembang dengan pak chad..

kelakar pon ade..
pak chad tengok tangan aku..
die kate aku baru putus...
hehe.. bulan lepas... (betul la.. sebab budak tu tunang... huish.. sedey la plak)

pastu die kate..
kat tempat belajar aku (UMT la tu)
ade budak suke kat aku..
tua dalam setahun dari aku..
die kate budak final year..
senior la..
ade kereta...
huish...
ade sape2 kenal?

ciri2 laki yang disebutkan di atas?
akak nourel cahaya?
kenal x?
hehehee
kalo kenal bagitau ek.. nak ngorat..(nada miang tau)
dah la..
malas nak percaya benda2 macam ni..
sekadar hiburan2 semata2.. hehe

ok tata

Sunday, May 9, 2010

kerja tak nak, gaji nak!

tak paham aku dengan makhluk tuhan ni..
hari ni baru aku sedar kenapa lah bos asyik nak potong gaji dia...
mane taknye.. kerje asyik nak mengular je..
kerja buat sket.. tapi gaji nak pulak.. patut la bos selalu potong gaji die..
die cakap ngan aku bos selalu potong gaji die..
die tak puas hati..
dah la tempat tinggal bos sediakan .
at least appreciate la sket..
keje lah bersungguh2..
ni tak.. dah malas buat keje..
ajak aku lak gi mengular..
kalao dulu, aku boleh ikut sekrang...
maaflah..
aku rase cam tak berkat je kalo keje asyik nak mengular je...

pelik kan..?
hari tu, aku demam, boss bagi aku rehat..
die lak yang lebih2..
pening aku.. aku yang demam tido sekejap.. die lak siap boleh tido and mandi lagi..
heheh... dunia.. dunia..

tak tahu la..
lepaskan tangan jek..
aku tahu keje tu penat..
tapi kan dapat gaji kan.. itu la pulangannya...
dapat duit..
baru la rase penat keje tu hilang bile tengok cek gaji...

huish...
pada yang bekerja.. kerjalah dengan tekun ..
biar gaji yang kite dapat.

BERKATTTTT.....

Tuesday, May 4, 2010

madah berhelah (ziana zain)

Di dalam sendu yang teramat
kulihat senja yang berlabuh
Dan malam pun melepas layar
kaku aku di sini
bersama harapan terbakar

siapa di antara kita
yang dulu memula sengketa
pastinya diriku bagiku
yang kau anggap punca
biarpun ketara engkau yang mula

bukan sekali kau suarakan kebimbangan
pada cintaku
kau tak mampu..
bersendirian tanpaku

itu semua lembut lidah manis madah
penuh helah yang pastinya
aku adalah sandaran
bagai hilang semangat diri
keyakinanku terlebur kini

sesungguhnya kau ku sanjung tinggi
bererti hanya kau di hati
sayangnya kejernihan cinta
yang mencermin setia
kau keruhkan warnanya



Sunday, May 2, 2010

miss housekeeping

aku meneruskan kerja2 membersihkan bilik kat fantasia beach resort.
banyak bilik nak dikemaskan.. huhu.. tema kat sane.. kalau banyak keje..." repeut tulang.." bak kate Jai.. a.k.a supervisor aku..
mula2 aku ingat senang je jadi housekeeping ni.. tapi silap la..
memang reput tulang..
turun naik... resort tu.. buat aku punye kaki boleh terkehel
heheeh..

tapi kan sepanjang aku kerja kat situ kan... banyak la orang yang aku jumpe..
ade yang miang.. ade yang serius.. ade yang peramah.. ade yang tah ape2..
macam2 ade..
aku rase ni la pengalaman yang berharga untuk aku.. guest are unexpected..
comunicaion skill aku pun makin okay..
aku sekarang ni tak de dah panggil mak cik, pakcik.. semua tukar jadi encik, puan, cik..
aku sekarang ni kan jadi makin sabar dengan kerenah orang.. hehee..
takde la nak marah2 macam dulu..

huhu.. perubahan persekitaran
mungkin suasana kerja aku yang ala2tenang tu.. buatkan aku sedikit sejuk..
hehee
banyak jugak bilik yang aku kemaskan hari ni.. semuanye dalam 9 bilik.. hehee..
pak chad kate jangan buat laju2 tapi bilik tak cantik..
buat relax2.. dan pastikan semua bilik ok.. dan cantik..
penat jugak la..
ade gak guest yang check out bilik tu, bile aku masuk, kain tuala tah ke mane2.. cadar sampai ke lantai..
bantal atas meje..
hehe.. macam2 orang ni kan..
ade gak guest yang bukak semua suis yang ade dalam bilik sebelum check out.. hehe..
ade gak orang cam ni.. tapi kan tak dinafikan ade gak guest yang baik.. siap kemaskan balik katil yang die dah duduk tu.. ni yang sejuk sket hati time masuk bilik nak kemas.. heheh..

hurm.. esok aku masuk kul 10 pagi..
balik kul 6
tak larat la nak bua ot..
heheh.. nak tido la... hehe...daaaa

Wednesday, April 14, 2010

nutrition dan 1 paper komersil

hurm.. paper nutrtion telah pon berlalu..
penat pon ade..
ceh.. macam la aku study sangat pon.. heheeh..
aku study tapi entahla..
maybe mood nak balik lebih menguasai diri kala ini...
bukak je buku krause.. ngantuk ..
esok lagi la..
nak study komersil lagi..
dah bosan ngan subjek tu..
tapi yang peliknye nak dapat A+ susah gak...
dah la 4 jam kredit.. takut nyer... waaaaa.. takut nyer...selamatkan saye..

sekrang ni ngantuk.. penat.. and aku ni dah overdose nescafe..
sakit kepala menguasai diri..
ditambah pula ngan kaki kiri aku kejang..
huuhuuhu..
almaklumlah aku ni kan atlet lari yang dah bersara... huhuhu..
harap kaki aku elok menjelang esok.. huhuuuhuh

Friday, April 9, 2010

krause and me

9 april 2010

malas nye nak study..
nak study nutrtion tapi kemalasan melanda diri..
ape nak buat ek?
buku krause aku belek dengan sepenuh perhatian walaopun hati aku dah terbang bagaikan superman balik ke kuantan... hahahaha..

main2 facebook... tulis2 blog..
pastu makan and tido..
tu je la yang aku buat dua tiga hari ni..
haa.. tambah satu lagi...
tgk2 muvie and bace2 novel..

huhuuh... awat cheq malas sangat nih...?
tolong.. bagi aku vitamin R....

VITAMIN R VS VITAMIN M....
HUHUHUHUH

Wednesday, April 7, 2010

blackbox exam

hari ni.. 7 april 2010...
aku telah selamat menjalani blackbox exam.. alahai menjadi jugak blackbox exam....
tapi plastik die tak hitam pon.. warne biru...

meh sini aku ceritakan perjalanan blackbox exam ni..
okay la.. pukul 7.55 pagi.. semua diarahkan masuk restoran...
hanya bawa alat tulis dan pencil box tak dibenarkan masuk...
soalan diundi... dan pelajar diarah duduk dimana2 tempat asalkan pasangannya tak punya nombor yang sama..

kertas soalan diberikan dan pelajar boleh membaca soalan sampai la pukul 8..
8-9 pagi.. peperiksaan bermula..
aku dapat soalan 4.. iaitu.. berbunyi begini...

anda diminta menyediakan satu hidangan masakan timur yang mengandungi nasi berperisa dan bahan-bahan dibawah... menggunakan teknik simmering.
pastu ade la ingredients die... huhuhu...

jadi menggunakan kepakaran yang ade.. aku pon tibai je la..
jadi terhasilah nasi minyak plus kari ayam...
sebenarnya aku tak pernah buat kari pakai santan...
biasanya kari ikan air..

aku pon tibai dan tibai... dan akhirnya menjadi jugak..
pastukan.. telepon kena pegang oleh encik a...
sebab.. kiteorang kena kuarantine sehingga sesi 3 masuk...
jadi telepon telah dirampas...sebelum kaki aku melangkah ke kitchen.. hehehee...

exam habis dalam kul 11.05pagi...
jadi selepas kemas2... terus je masuk tempat kuarantine...
ala lab food tech yang baru siap tu..
sebab dah bosan... kiteorang pon sembang2 la...
pastu encik a panggil kuitip pinggan kiteorg yang dah dievaluate..
satu lagi jadi santapan tengah hari kiteorang..

kemas2... pastu.. masuk balik tempat kuarantine..
mula la idea memanjang..
kak atin dah start buat perangai.. kutip batu..
jadi la main batu selambut..
tapi aku tak pandai main..
join jugak.. yang tak tahan tu.. time giliran zul.. tibe2 encik a datang.. tengokkan kiteorg..
risau kot dengan kiteorang..
zul? terkedu la beb...

pastu ape lagi ek? main pepsi kola la..
main kerusi beracun.... la..
habis jugak la semua permainan zaman sekolah dulu terbongkar..
kelakarkan...

dah penat bermain..terjumpe la satu bilik yang ade air cond.. sejuknye die macam cold room kat kitchen..
jadi beramai2 bersantai kat dalam tu...
tengah2 syok duk baring2 kat dalam tu..
encik A bukak pintu.. aku and oja yang tengah baring atas peha aina serta merta tersentak...
tapi encik A tak marah pon.. die paham tempat tu panas...
terjelir lidah sebab tahan panas..
tapi thanx kat xin yun.. huey2 dan budak2 lain yang buat air belimbing... and sirap selasih...untuk makan tengah hari kiteorang..

jadi blackbox hari ni?
okay la...
nasib baik tak dapat westren food.. kalo tak.. tak tahu la jadi ape.. huhuhuhu...

okay la... nak rehat2 malam ni.. hopefully.. esok boleh study subjek lain dengan jayanya..
tata

Monday, April 5, 2010

aku dan menu planning


Dah dua hari aku berkampung di library.. menelaah subjek lecturer kesayangan aku.. tengok Encik.. betapa sayangnye saya kat encik sampai sanggup berkampung di library bagi menelaah subjek encik tanpa sebarang gangguan......


aku duduk di meja seorang di library..

meneliti bait2 kata dan patah2 perkataan yang aku catat sewaktu sesi pembelajaran berlaku..

setiap patah perkataan.. aku terbayangkan lecturer aku..

adakah aku sudah angau..? oh sama skali tidak!!!


tertekan sangat ni lantaran exam blackbox...

sudah la recipe tak dibenarkan masuk... tak dibenarkan sebagai rujukan..

aku pulak kena sesi pagi...

hmmm.. apa la nasib.. tapi takpe.. aku akan berusaha..

sebagai contoh yang menunjukkan aku berusaha.. ialah..

aku telah meminjam buku recipe.. dan sedaya upaya mengingati sedikit sebanyak recipe..

mengingat basic prep sket...

dan menyediakan mental. fizikal termasuklah hati aku.. menghadapi exam ni.. huhuhuhu...


buku menu planning kubiarkan dalam beg...

tak terusik sejak pulang dari library petang tadi...malam ni baru aku belek lagi...

huhu.. mengharapkan vitamin rajin diserap ke dalam diri..

Saturday, April 3, 2010

salam satu malaysia

Tetiba je malam ni tangan gatal nak menaip...
dah lame kan tak upload entry baru.. huhuhu..setakat hari ni.. baru je lepas 2 paper and satu final exam service.. okay je la.. wah soalan tadi.. nak menangis rasenye.. baru ingat nak skor subjek tu... tapi tengok soalannya.. hmmm.. susah la..
biarkan lah.. benda dah jadi kan..
exam yang menanti plak.. exam menu planning... and exam blackbox ...
tak tahu la macam mane jadinye nanti..
kadang2 aku bercadang nak masak je ape tang patut.. yang macam makan kat rumah..
pastu bagi je name sendiri... boleh ke?
hehehe...

masak singgang ikan ke?
tumis telur ke..
goreng ke?
hehehe

kelakar la plak.. belajar punye la high skill tapi... masak singgang ikan je...
hhuhuu
okay la.. nak bace novel lak..semoga boleh tido awal hari ni...
actually aku overdose nescafe...hehehe

tata

Sunday, March 28, 2010

training kali ke-dua..

hari ni? ape ek nak cakap...
training untuk exam kali ke dua.. kecut perut jugak.. tapi bile buat ok la...
nasib baik cik nawang ade kat sebelah..
pemberi semangat..

hehe.. nasib baik belajar ngan oja pasal lipat napkin bentuk candle and butterfly..
kalo tak? hmmm.. mengigil la dalam tu..

yang lain.. aku okay je.. walaupon nerves...
tapi sebab en nawang ade.. aku still okay.. thanx cik nawang..!!!!!
sakit kaki aku nak jalan dalam tu.. dah la tray kecik..
nak ambil barang banyak..
hmm macam mane nak buat ek?

huhuhu pikir2..
dah la nak ambil kutleri, plate.. jug.. coffee cup.. table cloth.. banyak lagi..
tapi dalam exam sebenar tak leh ulang alik.. macam mane yek..

aku nak cari ilham pasal tu malam ni.. hehehe
hepi final exam..

Sunday, March 7, 2010

hari ahad..

ya.. berjumpa lagi kite dalam edisi blog kali ni..

ingin aku ingatkan.. minggu ni adalh minggu last untuk komersil.. jadi same2 lah kite memeriahkan restoran dan kafe.. lagipon minggu depan dah kene gi kl... heheh...

exam blackbox... is around the corner.. dan juga exam srvice..

paper first ? 30hb 3... iaitu,.... yes food law.. hopefully buat kat dsm.. x sanggup nak exam kat mk.. x best.. dah la meje cam ape...



macam jawab test je... jawab kat dsm baru syok sket..besar dan sejuk.. heheh.. memang bawah temperature danger zone la.. heheheh..tipu je...

hish.. x sabar nak tutup buku second year.. baiarkan semua ni jadi kenangan k.. hehehe

Friday, March 5, 2010

my beloved blog

hurm.. dah lame kan tak update blog... ? masih adekah yg sudi membace? hehehe
banyak benda yang berlaku this week.. jadi macam panjang je kalo bukak cerita kan? so.. malas la nak cerita.. hehehe
semlam dating ngan azni.. dayah.. jangan jeles tau.. seharian duduk atas motor azni..ceh.. best nye dating.. dari kt sampai la ke jembal inn..
azni ni bawak motor agak rempit gak.. kak teha pon.. hehe
tapi seronok.. lepas tension.. tapi bile balik bilik... heheh tension semula..

aku tengah buat assignmt.. banyak asgmt nak antar.. hope boleh siapkan... esok ade seminar.. malam tu pulak ade recipe testing..
ahad pulak ade... haaaaa.. mise en place.. isnin..presentation food sfety and bukak restoren... selase mise en place... rabu , bukak restoren.. khamis? test food safety...

penuh kan? nak buat macam mane.. kena la tabah..
basic prep kene bace semula.. nanti masuk exam.. hari tu basic stock making pon tak hafal lagi...

jadi...? bertahan la sket sem ni... dah sampai ke penghujungnya.. sem depan? mungkin susah tapi.. kalo kite.. tahan sem ni.. maknenye ape2 yang berlaku sem depan.. kite still boleh laluinye dengan senang..( ayat motivate diri sendiri)hehe

Friday, February 26, 2010

i have nothing to say..

dah lame tak update blog.. alsan default adalah sibuk.. so hari ni aku rajinkan menaip walaupon masih banyak kerja menanti... hehe..
exam is just around the corner.. so hope aku akan pass exam ni... sebtulnya aku tak sure boleh pass tak certain subjek tu.. kadang kala aku rase walau sebaik mana aku cuba untuk subjek tu.. aku still akan dapat markah yang sama.. jadi sekarang aku akan cuba tumpukan pada subjek yang memang takde amali.. macam nutrtion and food law.. lagipon aku kan suke fakta.. aku akan struggle betul2.. aku akan pastikan pointer aku still in the range 3.0 above..
so.. aku akan pastikan asgmt dibuat dengan sebaiknya.. maybe i'm not good in certain task... but i do have my own good side..

kalo skrg aku tak pandai.. aku nampak bodoh.. tak semestinya apa yang org nampak tu betul.. so beware.. hehehe..
malas nak panjangkan cerita.. biarkan kisah sedih yang aku hadapi untuk sem 4 ni aku simpan dalam hati.. aku malas nak dengar nasihat2 org yang rase dirinya betul.. namun.. hakikatnya tak betul.. biarlah.. Tuhan Maha Adil.. apa yang org buat kt aku skrg akan dibalas nanti..

sebetulnya hati aku kering dah.. nak marah? nak maki? nak cerca..? buat la.. biar puas hati.. aku dah tak kisah..
lagi satu.. aku akan jadi ok bile orang tu ok.. dan aku akan not ok bile org tu tak ok.. jadi faham2 la..macam bahan kimia.. bile kite kenakan air pada group 1 jadual berkala.. pastinya ia akan meletup kerana sifat kimia kumpulan satu sangat reaktif dengan air apabila semakin menuruni jadual berkala..
tapi bile dikenakan dengan tindak balas dengan group halogen.. ia tidak akan meletup.. jadi fikir2 kan lah.. buat masa ni.. aku dah tak nak ambil peduli dah... biar lah.. aku cukup bersabar...
kite tengok la nanti..

Sunday, February 21, 2010

hujan rintik2... induces nak tido....

pepagi hari dah hujan... aku yang dah bangun nih mula la rase macam nak tarik selimut balik.. sambung tido la.. tapi tak boleh.. banyak kerja..

jadi dengan rase malas.. dan berat hatinya aku bangun... menuju ke kamar mandi.. hurmm.. sejuk.. dah la aircond tak tutup.. beku aku..
jadi aku dengan selambanya menutup aircond.. panaskan air,nak bancuh minuman wajib aku teguk tetiap pagi iaitu nescafe...

lepas nih nak buat report head chef.. nak buat assignment food law.. hmmm.. aku chow dulu. ..

Monday, February 15, 2010

???? adakah ni aku??? tidak!!!!

hurm.. semalam aku keseorangan dalam bilik kat hostel lantaran abah tak dapat mengambil aku atas sebab2 tertentu jadi aku pon meneruskan aktiviti aku seperti biasa contohnye.. makan sarapan dan online.. sambil kemas2 barang yang aku tak kemas lagi..

tengah hari.. aku malas nak kuar jadi meggi perisa asam laksa jadi santapan aku.. then.. aku pon pon online sambil buat kerje lagi sampai petang.. nak jadikan cerita.. aku nih kan ade gastrik.. lepas maghrib.. aku dah rase macam nak kena gastrik.. kandungan gula dalam darah aku memang tak stabil.. jadi aku dah start mengigil.... ape lagi.. takkan aku nak pengsan sorang2 dalam bilik.. aku bersiap and terus je kuar..cari kedai makan sebab dalam almari aku hanya ada meggi dan nescafe yang memang tak baik untuk gastrik patient..

jalan2.. ade la bukak.. MZA tu.. aku pon ape lagi tempah sampai 2 bungkus nasi sekaligus.. ngan milo panas.. muka aku toksah nak cakap la... pucat...
sampai lutut aku ni...mengigil ..
lepas tu aku coll adik aku.. yang misi tu..
die pon dok cakap indon ngan aku.. ape daa adik aku ni.. cakap sebijik dalam maid kat umah aku.. konon nak test jadi bibik la tu..
die pon suruh aku minum 100 plus sebelum makan.. tapi aku tak buat pon.. maafkan kakak ye...

pastu aku letak phone.. mak aku lak call..risau la tu. pastu telepon bertukar tangan pada abah.. hmmm.. menjawab la aku ngan abah... abah siap cakap nak balik amik aku...kul 1.00 pagi.. tapi.. aku cakap amik hari ni je lah..

nasi tu? aku habiskan.. macam tak caye je.. qada' makan tengah hari semalam.. huuuhuhuh..

Sunday, February 14, 2010

going back home!!

hmm.. setelah 3 hari berada di kem merbau menyusut.. aku selamat keluar dari sane.. hehehe..

ape yang bestnye? mula2 aku cam tak rela je gi sane.. tapi bila dapat tahu buat aktiviti bawah jpa negeri ... hehehe. ni yang syok nih.. lagipon.. tuan roslan pon ade..



macam biase la.. hari pertama.. pasang khemah ..

solat maghrib, bacaan yassin dan juga solat isyak.. pastu makan malam, dan aktiviti pertama bermula... mula2 buat pasal cpr and balutan... pastu bile dah pukul 12 malam.. buat la nightwalk dalam hutan.. actually trek die takdela susah sangat.. tapi sebab mlam.. tak nampak... tu yang jadi takut tu.. pastu kan ade lak jurulatih duk kat pokok sambil goyang2 pokok.. nampak gak daun bersinar dalam gelap... redah lumpur... hmmm... sampai spike boot tu dah tak nampak spike boot.. kotor..



hari kedua lak...hmm.. bermula dengan sesi PT.. pagi2.. pastu.. kawad kaki... kawad2... pastu sarapan pagi.. lepas sarapan pagi.. aktiviti flying fox dan australian... best tau.. tapi kan sengal betul si abas ni.. dah la aku tengah redah sungai nak gi naik bukit .. kononnye tak basah la baju aku.. habis basah pon seluar je.. die dengan gembiranya simbah aku ngan air.. basah kuyup aku.. koperal shah lak.. gembira je.. naik2 kat atas.. aku ingat turn aku lambat lagi la nak buat australian tu.. tapi.. hampeh.. koperal suruh aku buat dulu.. pas betulkan tali...aku pon menuruni bukit dengan australian teknik.. hehehe



pastu? hahaha.. nak tahu tak? kiteorg ken denda.. heheh..sebab budak2 nih mandi tanpa kebenaran..org duk buat flying fox.. diorag duk snap picture sambil mandi...

last2...semua spike boot yang basah kena jemur kat tengah padang kawad dan kami semua kena buat streching tengah panas.. kelakar lak.. ade ke buat streching tegah hari sambil pakai selipar jepon.. hahaha...dah la tu.. sorang2 basah kuyup...



hahaha.. lepas tu? budak laki solat jumaat.. kiteorg yang pompuan pon.. ape lagi.. aktiviti bebas la... ade yang mandi.. ade yang tido.. yang pastinya.. aku kumpul daya la.. best gak..

lepas tu kan.. kiteorang pon.. buat la jungle trekking..

Thursday, February 11, 2010

welcome to kem merbau menyusut..

okay.. hari ni aku akan ke kem merbau menyusut.. well.. dengan aku yang tak berape sihat nih.. tak tahulah ape yang jadi.. hehehe..
sebabkan terlalu penat this week.. aku macam tak nak pergi je.. namun apakan daya.. kena gi jugak.
kawan2 doakan aku dapat menempuhi cabaran di dalam hutan nanti tau..
doakan line phone pon ade.. hehehe..
okay la.. aku tak kemas baju lagi.. nak cari torchlight lagi.. hahaha.. tata

Thursday, February 4, 2010

head chef!!!

minggu depan aku rase macam nak pengsan lak.. hmm.. sebab minggu depan aku akan memegang jawatan sebagai head chef dengan aina sbg assistant aku.. well.. head chef? macam grand je dengar kan.. tapi aku rase biase je... tah.. tapi aku takut jugak.. sebab kesilapan kecil je akan sebabkan kesusahan ramai pihak.. hope aku boleh lalui ni..
tapi baru lepas food law punye test.. hmmm..soalan die? boleh la jawab.. aku keluar awal setengah jam.. sebenarnya aku takut kalo aku duk lame2 dalam tuh.. mesti aku tukar jawapan nyer.. jadi aku malas terperangkap dalam kekeliruan ni... jadi aku kuar awal..

pasal kelas menu planning tu, minggu depan je last kiteorang akan jual.. selebihnya kiteorg akan buat macam kelas basic prep dulu... huhuhuh...same je penat die.. bagi aku la..
minggu last.. aku akan jadi cashier kat kiosk.. oh azni!! bantu aku..hehehe...
dah la aku terkejut.. lecturer kesyangan aku letakkan nama aku jadi pengarah projek untk minggu ke 4.. huahuahua...
habis lah ko ... tapikan.. bile dengar projek tu last next week.. hehehe.. rase bersyukur la plak..
hish tak baik betul aku ni..
ape2 pn .. hope aku boleh buat yang terbaik untuk minggu depan... biar mimpi2 indah menghiasi tidurku malam ni... ( walaopon esok nak buat mastersheet..)

Sunday, January 24, 2010

pagi ahad lagi


hari ahad menjelma lagi.. hari ni akan aku katakan ahad yang sibuk buat sem ni.. kerana cafe uda dan dara akan mula beroperasi.. jadi kena la buat mis en place.. so.. disebabkan aku kena buat capati.. aku akan bermain2 dengan tepung attar, air suam dan juga minyak.. hehehehee...
muka aku kat atas tu.. senyum macam tak ikhlas je..
okay la.. cafe baru kiteorg tu tak tahu la bukak kat mane.. yan pasti aku akan menjadi sebahagian daripada kitchen staf yang diketuai oleh head chef yang berdedikasi iaitu... jeng jneg..jeng.. azni....mon!!!!
hahahahaa.. okay la.. dah hampir kul 9.. aku nak ke rumah jee.. hari ni hope experiment akan habis awal.. boleh la aku siapkan cost card..waaa.. cost card...

Friday, January 22, 2010

runaway bride!!!!!

Semalam aku cari la lagu kompang dipalu untuk roomates aku...pastu nak dijadikan cerita aku pon termimpi-mimpi la malam tu..bangun pagi tadi.. aku rase macam nak hempuk je kepala aku dengan kuma-kuma tapi tak jadi la plak... nak tahu tak aku mimpi ape?

jeng jeng jeng...
cerita bermula macam ni.. aku mimpi fateh merajuk dengan aku.. kiteorang gi la makan kat tempat biase tapi aku tak makan.. just minum je.. lepas fateh merajuk ngan aku.. aku pon balik kuantan.. haaa.... dah la kawan merajuk ngan aku.. bile aku sampai kat kuantan.. mak aku pulak suruh aku bersiap2...
bersiap ape? die kate esok aku kahwin.. waaaa.. tak mahu.. aku masih lagi study.. tak mau ..tak mau..
lepas tu telefon aku berbunyi rupenye groom aku telefon.. tapi yang peliknya.. telefon aku jadi warne putih... pelik kan? kan telepon aku warna pink...? hehehehe
lepas cakap ngan die... die pon tak nak kahwin jugak... aku pon wat rancangan la nak lari..
esokkan aku pakai la baju pengantin yang warne pink... aku panjat tingkap nak keluar la... dengan pakai baju pengantin tu tapi tak dapat.. time tu gak mak aku
masuk bilik... waaa tak dapat nak lari...
then.... nasib baik aku bangun...kalo tak... aku tak nak tahu kesudahan mimpi aku....

ngerinya...ngerinya....kesimpulannya jangan tidur pas subuh... jadi la macam aku ni...

Tuesday, January 19, 2010

mis en place? cancel.. komersil? no way!!!

Bertemu lagi kita dalam edisi blog kali ini. ceh formal la pulak kan... okay la kita teruskan berbicara mengenai mis en place yang dicancelkan lantaran ketiadaan bekalan elelktrik.. masih ingat tak minggu lepas, mengenai ketiadaan elektrik di restoran? hish.... rupanya keadaan tu berlanjutan la.. kesian la kat lab staf.. duduk dalam kepanasan di dalam tu. hmm mengenai kelas komersil minggu ke tiga yang sepatutnya dijalankan esok terpaksalah dibatalkan. mana taknya.. kalau freezer, chiller, oven semua tak boleh pakai. macam mana nak simpan bahan mentah.. nantikan kena food poisoning lak.. tak pasal-pasal UMT dapat nama lagi.

Jadi esok kelas komersil dibatalkan dan diganti dengan kelas teori.. jadi dapatlah kiteorang berehat sket kan.. namun, nampaknya jangkaan aku meleset sama sekali. ini disebabkan oleh penimbunan assignment yang telah diberikan oleh lecturer-lecturer kesayangan kami. wuaaaaaaaaaaaa.. jadi tak dapat la berehat-rehat..
jadi kesimpulannya.. no way!!! no rehat-rehat la..

p/s: assignment nutrition, assignment food safety, assgment food law, lab report, menu planning... emm ape lagi ek?

Monday, January 18, 2010

demam dah kebah... selesema pulak yang datang

hari ni demam dah kebah.. tapi selesema dan batuk pulak yang teruk.. dah la en H buat surprise tadi... nak buat jualan..sementara kiteorang nak kumpulkan duit untuk gi KL..well macam mane ye.. dah la aku jadi runner untuk by'u restaurant..sedangkan aku patut jadi service kat laman cafe..aku takut puan F jadikan aku waitress je.. bukan boleh kire... main cekup je jadikan aku waitress...

tangan aku tak kuat mane .. takut jugak nak angkat dulang oval yang besar tu...takut terjatuh.. tapi setakat ni... apabila aku angkat okay je... tapi tak tahulah situasi sebenarnya...aku akan pastikan aku breakfast pagi tu supaya aku tak mengigil...hehehee..
hope aku boleh lalui minggu ni dengan cemerlang.. aku nak siapkan mastersheet dan cost card lagi.. hope aku okay...

Thursday, January 14, 2010

hari khamis menjelang tiba...


aku suka sangat hari khamis untuk sem ni.. sebabnye.. kelas habis kul 1...dan penyeksaan dah berakhir untuk minggu ni.. next week tunggulah.. sebab aku jaga servis kat laman cafe...


semalam.. ape ek yang best.. nak dijadikan cerita aku telah ditugaskan membuat mud pie... sebenarnya ia adalah resipi baru yang telah dibuat oleh rocky sewaktu recipe testing sem lepas.. nak jadi halnya apabila rocky lupa mengupdatekan resipinya dan aku gunakan resipi tu dalam kelas komersil semalam.. ape lagi.. habis tak jadi pie aku...




tapi bila tunjuk kat en A.. dia tak marah pon.. malah die bagi suggestion lak nak mengcover pie aku yang dah tak serupa pie tu..huhuhuhu.. dah la aku demam, batuk, dan selesema minggu ni.. kat dapur semalam aku terpaksa pakai topeng.. nak elakkan jangkitan pada orang lain dan halang kontaminasi pada makanan.. bayangkanlah.. pakai topeng dalam dapur yang suhunye boleh cecah 40 degree celcius? azab......




dan yang lebih menyedihkan lagi, tengah-tengah operate restoran tu, elektrik pulak takde.. huru hara satu dapur.. restoran pulak gelap sampai terpaksa bukak langsir dan pintu.. kesian kat pelanggan dan waitress...kepanasan.


jacketted potato kiterang pon kena masak ikut cara lama... alahai.. at least boleh la tahu cara masak tradisi.. huhuhu..




okay la.... aku chow dulu...kepala pun dah pening baru je telan ubat tadi...hope next week okay...

Monday, January 11, 2010

penat.. letih.. tired..busy..

semalam aku berpenat lelah menyiapkan kerja menu planning yang telah direject oleh encik H.. penat giler.. habis kelas nutrition ..aku terus je ke bilik balqis untuk mencari idea membetulkan menu card yang dah direject...aku tengah duduk di atas katil... katil balqis yang empuk.. nak tidur je...
balqis bertungkus lumus siapkan kerja... hehehe.. bukan posing tau.. ni memang candid..


menu card kiteorg yang direject... xde kualiti katanya...waaaaaaaaaaaa.. dah la seorang kena bayar rm22 untuk card ni.. satu group ade dalam 15 org.. fikirlah sendiri harganya....



bahagian entree... yang diubah suai sedikit...


aku penat.. tapi sempat jugak makan kat luar... hilangkan strees kejap... nak cari nahas..dengan minum ais... kononnye hari ni demam la... hahaha... aku ni sebenarnya dah kebah demam..
tapi macam on da way nak demam balik.. huhuhuhu.. nantikanlah..

P/s: buat semua yang turut membantu menyumbang idea dan meluangkan masa bagi menyiapkan assignment ni.. ribuan terima kasih ye... dayah... kalo ko cakap lagi card kiteorg buruk... siaplah ko.. nanti aku bukak silat... ganyang ko habis2... past gantung ko kepala ke bawah kat canseleri..hahahaa.. kejam tak aku?

Saturday, January 9, 2010

makan..makan...makan...

kedai sepetir rendang seafood...
jee dan fateh yang excited...gembira je time makan..hahahaha


ina tengah kusyuk kira duit.. macam nak belanje kiteorg je...heheheh ni baru first time dapat makan kat luar ngan ina.. sambil pakai baju sispa... hahahahaha


aku demam hari ni.. muka monyok nak makan sup daging...dengan milo panas...fateh nyebok je nak masuk dalam gambar... tapi dapat masuk sket je...huhuhu.


hari ni.. aku, ina, jee , dan fateh gi makan... huhuhu.. gara2 aku demam.. fateh bawa kiteorg makan kat sepetir rendang seafood dengan pakai baju sispa.. yang kelakarnye.. time kiteorg tunggu order tu .. ade la satu van pertahanan awam lalu.. die angkat tangan kat kiteorg.. aku pon dengan selambanya angkat tangan kat pegawai tu.. huhuhu.. macam kenal je.. tu lah semangat pasukan. walaupon tak kenal tap bila dah pakai uniform... yang tak kenal akan jadi macam kenal...huhuuhu.. tak kisahlah unit mane pon..





Thursday, January 7, 2010

kelas komersil pertama..

semalam... first kelas komersil.. well aku jadi chef yang bertanggungjawab untuk buat seafood fried kuey teow..
sedap tau.. pandai kite buat...hahahaha... abis wok station aku pulun goreng kuey teow....
hahahah.. head chef pon okay...tapi ade konflik jugak la pasal restoran tu.. yelah ade miss communication antara orang service and kitchen staff..
well biasalah tu...kelas pertama...okay what...
kan kite dalam learning process.. buat silap tu perkara biasa la...
lecturer sendiri kata yang die tak expect anything perfect from student..
kalau semua perfect tak delah kelas komersil pulak..kan..

tapi overall still okay..
lagipon kiteorang nak meningkatkan peratusan keuntungan..
sekarang ni 11 %...
nak naikkan 4 % lagi...
minggu ke lima nanti aku jadi head chef...
isnin ni jumpe lecturer... bincang pasal menu...
nak jual ape ye? bagi cadangan sket....
heheheehe