Wednesday, April 7, 2010

blackbox exam

hari ni.. 7 april 2010...
aku telah selamat menjalani blackbox exam.. alahai menjadi jugak blackbox exam....
tapi plastik die tak hitam pon.. warne biru...

meh sini aku ceritakan perjalanan blackbox exam ni..
okay la.. pukul 7.55 pagi.. semua diarahkan masuk restoran...
hanya bawa alat tulis dan pencil box tak dibenarkan masuk...
soalan diundi... dan pelajar diarah duduk dimana2 tempat asalkan pasangannya tak punya nombor yang sama..

kertas soalan diberikan dan pelajar boleh membaca soalan sampai la pukul 8..
8-9 pagi.. peperiksaan bermula..
aku dapat soalan 4.. iaitu.. berbunyi begini...

anda diminta menyediakan satu hidangan masakan timur yang mengandungi nasi berperisa dan bahan-bahan dibawah... menggunakan teknik simmering.
pastu ade la ingredients die... huhuhu...

jadi menggunakan kepakaran yang ade.. aku pon tibai je la..
jadi terhasilah nasi minyak plus kari ayam...
sebenarnya aku tak pernah buat kari pakai santan...
biasanya kari ikan air..

aku pon tibai dan tibai... dan akhirnya menjadi jugak..
pastukan.. telepon kena pegang oleh encik a...
sebab.. kiteorang kena kuarantine sehingga sesi 3 masuk...
jadi telepon telah dirampas...sebelum kaki aku melangkah ke kitchen.. hehehee...

exam habis dalam kul 11.05pagi...
jadi selepas kemas2... terus je masuk tempat kuarantine...
ala lab food tech yang baru siap tu..
sebab dah bosan... kiteorang pon sembang2 la...
pastu encik a panggil kuitip pinggan kiteorg yang dah dievaluate..
satu lagi jadi santapan tengah hari kiteorang..

kemas2... pastu.. masuk balik tempat kuarantine..
mula la idea memanjang..
kak atin dah start buat perangai.. kutip batu..
jadi la main batu selambut..
tapi aku tak pandai main..
join jugak.. yang tak tahan tu.. time giliran zul.. tibe2 encik a datang.. tengokkan kiteorg..
risau kot dengan kiteorang..
zul? terkedu la beb...

pastu ape lagi ek? main pepsi kola la..
main kerusi beracun.... la..
habis jugak la semua permainan zaman sekolah dulu terbongkar..
kelakarkan...

dah penat bermain..terjumpe la satu bilik yang ade air cond.. sejuknye die macam cold room kat kitchen..
jadi beramai2 bersantai kat dalam tu...
tengah2 syok duk baring2 kat dalam tu..
encik A bukak pintu.. aku and oja yang tengah baring atas peha aina serta merta tersentak...
tapi encik A tak marah pon.. die paham tempat tu panas...
terjelir lidah sebab tahan panas..
tapi thanx kat xin yun.. huey2 dan budak2 lain yang buat air belimbing... and sirap selasih...untuk makan tengah hari kiteorang..

jadi blackbox hari ni?
okay la...
nasib baik tak dapat westren food.. kalo tak.. tak tahu la jadi ape.. huhuhuhu...

okay la... nak rehat2 malam ni.. hopefully.. esok boleh study subjek lain dengan jayanya..
tata

2 comments:

  1. rasanya sudah 3 batch x diadakan exam blackbox. mcm best jer plak bila baca entri ni

    ReplyDelete
  2. jadi batch sebelum ni dah ade la blackbox...
    tapikan.. exam black box lebih senang dari basic prep...
    sebab buat main course.. dan tibai2 je ape yang patut...hehehee....
    time kene kuarantine tu la yang paling best...hehe...main je memanjang...

    ReplyDelete