Sunday, January 24, 2010

pagi ahad lagi


hari ahad menjelma lagi.. hari ni akan aku katakan ahad yang sibuk buat sem ni.. kerana cafe uda dan dara akan mula beroperasi.. jadi kena la buat mis en place.. so.. disebabkan aku kena buat capati.. aku akan bermain2 dengan tepung attar, air suam dan juga minyak.. hehehehee...
muka aku kat atas tu.. senyum macam tak ikhlas je..
okay la.. cafe baru kiteorg tu tak tahu la bukak kat mane.. yan pasti aku akan menjadi sebahagian daripada kitchen staf yang diketuai oleh head chef yang berdedikasi iaitu... jeng jneg..jeng.. azni....mon!!!!
hahahahaa.. okay la.. dah hampir kul 9.. aku nak ke rumah jee.. hari ni hope experiment akan habis awal.. boleh la aku siapkan cost card..waaa.. cost card...

Friday, January 22, 2010

runaway bride!!!!!

Semalam aku cari la lagu kompang dipalu untuk roomates aku...pastu nak dijadikan cerita aku pon termimpi-mimpi la malam tu..bangun pagi tadi.. aku rase macam nak hempuk je kepala aku dengan kuma-kuma tapi tak jadi la plak... nak tahu tak aku mimpi ape?

jeng jeng jeng...
cerita bermula macam ni.. aku mimpi fateh merajuk dengan aku.. kiteorang gi la makan kat tempat biase tapi aku tak makan.. just minum je.. lepas fateh merajuk ngan aku.. aku pon balik kuantan.. haaa.... dah la kawan merajuk ngan aku.. bile aku sampai kat kuantan.. mak aku pulak suruh aku bersiap2...
bersiap ape? die kate esok aku kahwin.. waaaa.. tak mahu.. aku masih lagi study.. tak mau ..tak mau..
lepas tu telefon aku berbunyi rupenye groom aku telefon.. tapi yang peliknya.. telefon aku jadi warne putih... pelik kan? kan telepon aku warna pink...? hehehehe
lepas cakap ngan die... die pon tak nak kahwin jugak... aku pon wat rancangan la nak lari..
esokkan aku pakai la baju pengantin yang warne pink... aku panjat tingkap nak keluar la... dengan pakai baju pengantin tu tapi tak dapat.. time tu gak mak aku
masuk bilik... waaa tak dapat nak lari...
then.... nasib baik aku bangun...kalo tak... aku tak nak tahu kesudahan mimpi aku....

ngerinya...ngerinya....kesimpulannya jangan tidur pas subuh... jadi la macam aku ni...

Tuesday, January 19, 2010

mis en place? cancel.. komersil? no way!!!

Bertemu lagi kita dalam edisi blog kali ini. ceh formal la pulak kan... okay la kita teruskan berbicara mengenai mis en place yang dicancelkan lantaran ketiadaan bekalan elelktrik.. masih ingat tak minggu lepas, mengenai ketiadaan elektrik di restoran? hish.... rupanya keadaan tu berlanjutan la.. kesian la kat lab staf.. duduk dalam kepanasan di dalam tu. hmm mengenai kelas komersil minggu ke tiga yang sepatutnya dijalankan esok terpaksalah dibatalkan. mana taknya.. kalau freezer, chiller, oven semua tak boleh pakai. macam mana nak simpan bahan mentah.. nantikan kena food poisoning lak.. tak pasal-pasal UMT dapat nama lagi.

Jadi esok kelas komersil dibatalkan dan diganti dengan kelas teori.. jadi dapatlah kiteorang berehat sket kan.. namun, nampaknya jangkaan aku meleset sama sekali. ini disebabkan oleh penimbunan assignment yang telah diberikan oleh lecturer-lecturer kesayangan kami. wuaaaaaaaaaaaa.. jadi tak dapat la berehat-rehat..
jadi kesimpulannya.. no way!!! no rehat-rehat la..

p/s: assignment nutrition, assignment food safety, assgment food law, lab report, menu planning... emm ape lagi ek?

Monday, January 18, 2010

demam dah kebah... selesema pulak yang datang

hari ni demam dah kebah.. tapi selesema dan batuk pulak yang teruk.. dah la en H buat surprise tadi... nak buat jualan..sementara kiteorang nak kumpulkan duit untuk gi KL..well macam mane ye.. dah la aku jadi runner untuk by'u restaurant..sedangkan aku patut jadi service kat laman cafe..aku takut puan F jadikan aku waitress je.. bukan boleh kire... main cekup je jadikan aku waitress...

tangan aku tak kuat mane .. takut jugak nak angkat dulang oval yang besar tu...takut terjatuh.. tapi setakat ni... apabila aku angkat okay je... tapi tak tahulah situasi sebenarnya...aku akan pastikan aku breakfast pagi tu supaya aku tak mengigil...hehehee..
hope aku boleh lalui minggu ni dengan cemerlang.. aku nak siapkan mastersheet dan cost card lagi.. hope aku okay...

Thursday, January 14, 2010

hari khamis menjelang tiba...


aku suka sangat hari khamis untuk sem ni.. sebabnye.. kelas habis kul 1...dan penyeksaan dah berakhir untuk minggu ni.. next week tunggulah.. sebab aku jaga servis kat laman cafe...


semalam.. ape ek yang best.. nak dijadikan cerita aku telah ditugaskan membuat mud pie... sebenarnya ia adalah resipi baru yang telah dibuat oleh rocky sewaktu recipe testing sem lepas.. nak jadi halnya apabila rocky lupa mengupdatekan resipinya dan aku gunakan resipi tu dalam kelas komersil semalam.. ape lagi.. habis tak jadi pie aku...




tapi bila tunjuk kat en A.. dia tak marah pon.. malah die bagi suggestion lak nak mengcover pie aku yang dah tak serupa pie tu..huhuhuhu.. dah la aku demam, batuk, dan selesema minggu ni.. kat dapur semalam aku terpaksa pakai topeng.. nak elakkan jangkitan pada orang lain dan halang kontaminasi pada makanan.. bayangkanlah.. pakai topeng dalam dapur yang suhunye boleh cecah 40 degree celcius? azab......




dan yang lebih menyedihkan lagi, tengah-tengah operate restoran tu, elektrik pulak takde.. huru hara satu dapur.. restoran pulak gelap sampai terpaksa bukak langsir dan pintu.. kesian kat pelanggan dan waitress...kepanasan.


jacketted potato kiterang pon kena masak ikut cara lama... alahai.. at least boleh la tahu cara masak tradisi.. huhuhu..




okay la.... aku chow dulu...kepala pun dah pening baru je telan ubat tadi...hope next week okay...

Monday, January 11, 2010

penat.. letih.. tired..busy..

semalam aku berpenat lelah menyiapkan kerja menu planning yang telah direject oleh encik H.. penat giler.. habis kelas nutrition ..aku terus je ke bilik balqis untuk mencari idea membetulkan menu card yang dah direject...aku tengah duduk di atas katil... katil balqis yang empuk.. nak tidur je...
balqis bertungkus lumus siapkan kerja... hehehe.. bukan posing tau.. ni memang candid..


menu card kiteorg yang direject... xde kualiti katanya...waaaaaaaaaaaa.. dah la seorang kena bayar rm22 untuk card ni.. satu group ade dalam 15 org.. fikirlah sendiri harganya....



bahagian entree... yang diubah suai sedikit...


aku penat.. tapi sempat jugak makan kat luar... hilangkan strees kejap... nak cari nahas..dengan minum ais... kononnye hari ni demam la... hahaha... aku ni sebenarnya dah kebah demam..
tapi macam on da way nak demam balik.. huhuhuhu.. nantikanlah..

P/s: buat semua yang turut membantu menyumbang idea dan meluangkan masa bagi menyiapkan assignment ni.. ribuan terima kasih ye... dayah... kalo ko cakap lagi card kiteorg buruk... siaplah ko.. nanti aku bukak silat... ganyang ko habis2... past gantung ko kepala ke bawah kat canseleri..hahahaa.. kejam tak aku?

Saturday, January 9, 2010

makan..makan...makan...

kedai sepetir rendang seafood...
jee dan fateh yang excited...gembira je time makan..hahahaha


ina tengah kusyuk kira duit.. macam nak belanje kiteorg je...heheheh ni baru first time dapat makan kat luar ngan ina.. sambil pakai baju sispa... hahahahaha


aku demam hari ni.. muka monyok nak makan sup daging...dengan milo panas...fateh nyebok je nak masuk dalam gambar... tapi dapat masuk sket je...huhuhu.


hari ni.. aku, ina, jee , dan fateh gi makan... huhuhu.. gara2 aku demam.. fateh bawa kiteorg makan kat sepetir rendang seafood dengan pakai baju sispa.. yang kelakarnye.. time kiteorg tunggu order tu .. ade la satu van pertahanan awam lalu.. die angkat tangan kat kiteorg.. aku pon dengan selambanya angkat tangan kat pegawai tu.. huhuhu.. macam kenal je.. tu lah semangat pasukan. walaupon tak kenal tap bila dah pakai uniform... yang tak kenal akan jadi macam kenal...huhuuhu.. tak kisahlah unit mane pon..





Thursday, January 7, 2010

kelas komersil pertama..

semalam... first kelas komersil.. well aku jadi chef yang bertanggungjawab untuk buat seafood fried kuey teow..
sedap tau.. pandai kite buat...hahahaha... abis wok station aku pulun goreng kuey teow....
hahahah.. head chef pon okay...tapi ade konflik jugak la pasal restoran tu.. yelah ade miss communication antara orang service and kitchen staff..
well biasalah tu...kelas pertama...okay what...
kan kite dalam learning process.. buat silap tu perkara biasa la...
lecturer sendiri kata yang die tak expect anything perfect from student..
kalau semua perfect tak delah kelas komersil pulak..kan..

tapi overall still okay..
lagipon kiteorang nak meningkatkan peratusan keuntungan..
sekarang ni 11 %...
nak naikkan 4 % lagi...
minggu ke lima nanti aku jadi head chef...
isnin ni jumpe lecturer... bincang pasal menu...
nak jual ape ye? bagi cadangan sket....
heheheehe