Wednesday, April 14, 2010

nutrition dan 1 paper komersil

hurm.. paper nutrtion telah pon berlalu..
penat pon ade..
ceh.. macam la aku study sangat pon.. heheeh..
aku study tapi entahla..
maybe mood nak balik lebih menguasai diri kala ini...
bukak je buku krause.. ngantuk ..
esok lagi la..
nak study komersil lagi..
dah bosan ngan subjek tu..
tapi yang peliknye nak dapat A+ susah gak...
dah la 4 jam kredit.. takut nyer... waaaaa.. takut nyer...selamatkan saye..

sekrang ni ngantuk.. penat.. and aku ni dah overdose nescafe..
sakit kepala menguasai diri..
ditambah pula ngan kaki kiri aku kejang..
huuhuuhu..
almaklumlah aku ni kan atlet lari yang dah bersara... huhuhu..
harap kaki aku elok menjelang esok.. huhuuuhuh

Friday, April 9, 2010

krause and me

9 april 2010

malas nye nak study..
nak study nutrtion tapi kemalasan melanda diri..
ape nak buat ek?
buku krause aku belek dengan sepenuh perhatian walaopun hati aku dah terbang bagaikan superman balik ke kuantan... hahahaha..

main2 facebook... tulis2 blog..
pastu makan and tido..
tu je la yang aku buat dua tiga hari ni..
haa.. tambah satu lagi...
tgk2 muvie and bace2 novel..

huhuuh... awat cheq malas sangat nih...?
tolong.. bagi aku vitamin R....

VITAMIN R VS VITAMIN M....
HUHUHUHUH

Wednesday, April 7, 2010

blackbox exam

hari ni.. 7 april 2010...
aku telah selamat menjalani blackbox exam.. alahai menjadi jugak blackbox exam....
tapi plastik die tak hitam pon.. warne biru...

meh sini aku ceritakan perjalanan blackbox exam ni..
okay la.. pukul 7.55 pagi.. semua diarahkan masuk restoran...
hanya bawa alat tulis dan pencil box tak dibenarkan masuk...
soalan diundi... dan pelajar diarah duduk dimana2 tempat asalkan pasangannya tak punya nombor yang sama..

kertas soalan diberikan dan pelajar boleh membaca soalan sampai la pukul 8..
8-9 pagi.. peperiksaan bermula..
aku dapat soalan 4.. iaitu.. berbunyi begini...

anda diminta menyediakan satu hidangan masakan timur yang mengandungi nasi berperisa dan bahan-bahan dibawah... menggunakan teknik simmering.
pastu ade la ingredients die... huhuhu...

jadi menggunakan kepakaran yang ade.. aku pon tibai je la..
jadi terhasilah nasi minyak plus kari ayam...
sebenarnya aku tak pernah buat kari pakai santan...
biasanya kari ikan air..

aku pon tibai dan tibai... dan akhirnya menjadi jugak..
pastukan.. telepon kena pegang oleh encik a...
sebab.. kiteorang kena kuarantine sehingga sesi 3 masuk...
jadi telepon telah dirampas...sebelum kaki aku melangkah ke kitchen.. hehehee...

exam habis dalam kul 11.05pagi...
jadi selepas kemas2... terus je masuk tempat kuarantine...
ala lab food tech yang baru siap tu..
sebab dah bosan... kiteorang pon sembang2 la...
pastu encik a panggil kuitip pinggan kiteorg yang dah dievaluate..
satu lagi jadi santapan tengah hari kiteorang..

kemas2... pastu.. masuk balik tempat kuarantine..
mula la idea memanjang..
kak atin dah start buat perangai.. kutip batu..
jadi la main batu selambut..
tapi aku tak pandai main..
join jugak.. yang tak tahan tu.. time giliran zul.. tibe2 encik a datang.. tengokkan kiteorg..
risau kot dengan kiteorang..
zul? terkedu la beb...

pastu ape lagi ek? main pepsi kola la..
main kerusi beracun.... la..
habis jugak la semua permainan zaman sekolah dulu terbongkar..
kelakarkan...

dah penat bermain..terjumpe la satu bilik yang ade air cond.. sejuknye die macam cold room kat kitchen..
jadi beramai2 bersantai kat dalam tu...
tengah2 syok duk baring2 kat dalam tu..
encik A bukak pintu.. aku and oja yang tengah baring atas peha aina serta merta tersentak...
tapi encik A tak marah pon.. die paham tempat tu panas...
terjelir lidah sebab tahan panas..
tapi thanx kat xin yun.. huey2 dan budak2 lain yang buat air belimbing... and sirap selasih...untuk makan tengah hari kiteorang..

jadi blackbox hari ni?
okay la...
nasib baik tak dapat westren food.. kalo tak.. tak tahu la jadi ape.. huhuhuhu...

okay la... nak rehat2 malam ni.. hopefully.. esok boleh study subjek lain dengan jayanya..
tata

Monday, April 5, 2010

aku dan menu planning


Dah dua hari aku berkampung di library.. menelaah subjek lecturer kesayangan aku.. tengok Encik.. betapa sayangnye saya kat encik sampai sanggup berkampung di library bagi menelaah subjek encik tanpa sebarang gangguan......


aku duduk di meja seorang di library..

meneliti bait2 kata dan patah2 perkataan yang aku catat sewaktu sesi pembelajaran berlaku..

setiap patah perkataan.. aku terbayangkan lecturer aku..

adakah aku sudah angau..? oh sama skali tidak!!!


tertekan sangat ni lantaran exam blackbox...

sudah la recipe tak dibenarkan masuk... tak dibenarkan sebagai rujukan..

aku pulak kena sesi pagi...

hmmm.. apa la nasib.. tapi takpe.. aku akan berusaha..

sebagai contoh yang menunjukkan aku berusaha.. ialah..

aku telah meminjam buku recipe.. dan sedaya upaya mengingati sedikit sebanyak recipe..

mengingat basic prep sket...

dan menyediakan mental. fizikal termasuklah hati aku.. menghadapi exam ni.. huhuhuhu...


buku menu planning kubiarkan dalam beg...

tak terusik sejak pulang dari library petang tadi...malam ni baru aku belek lagi...

huhu.. mengharapkan vitamin rajin diserap ke dalam diri..

Saturday, April 3, 2010

salam satu malaysia

Tetiba je malam ni tangan gatal nak menaip...
dah lame kan tak upload entry baru.. huhuhu..setakat hari ni.. baru je lepas 2 paper and satu final exam service.. okay je la.. wah soalan tadi.. nak menangis rasenye.. baru ingat nak skor subjek tu... tapi tengok soalannya.. hmmm.. susah la..
biarkan lah.. benda dah jadi kan..
exam yang menanti plak.. exam menu planning... and exam blackbox ...
tak tahu la macam mane jadinye nanti..
kadang2 aku bercadang nak masak je ape tang patut.. yang macam makan kat rumah..
pastu bagi je name sendiri... boleh ke?
hehehe...

masak singgang ikan ke?
tumis telur ke..
goreng ke?
hehehe

kelakar la plak.. belajar punye la high skill tapi... masak singgang ikan je...
hhuhuu
okay la.. nak bace novel lak..semoga boleh tido awal hari ni...
actually aku overdose nescafe...hehehe

tata