Sunday, May 9, 2010

kerja tak nak, gaji nak!

tak paham aku dengan makhluk tuhan ni..
hari ni baru aku sedar kenapa lah bos asyik nak potong gaji dia...
mane taknye.. kerje asyik nak mengular je..
kerja buat sket.. tapi gaji nak pulak.. patut la bos selalu potong gaji die..
die cakap ngan aku bos selalu potong gaji die..
die tak puas hati..
dah la tempat tinggal bos sediakan .
at least appreciate la sket..
keje lah bersungguh2..
ni tak.. dah malas buat keje..
ajak aku lak gi mengular..
kalao dulu, aku boleh ikut sekrang...
maaflah..
aku rase cam tak berkat je kalo keje asyik nak mengular je...

pelik kan..?
hari tu, aku demam, boss bagi aku rehat..
die lak yang lebih2..
pening aku.. aku yang demam tido sekejap.. die lak siap boleh tido and mandi lagi..
heheh... dunia.. dunia..

tak tahu la..
lepaskan tangan jek..
aku tahu keje tu penat..
tapi kan dapat gaji kan.. itu la pulangannya...
dapat duit..
baru la rase penat keje tu hilang bile tengok cek gaji...

huish...
pada yang bekerja.. kerjalah dengan tekun ..
biar gaji yang kite dapat.

BERKATTTTT.....

Tuesday, May 4, 2010

madah berhelah (ziana zain)

Di dalam sendu yang teramat
kulihat senja yang berlabuh
Dan malam pun melepas layar
kaku aku di sini
bersama harapan terbakar

siapa di antara kita
yang dulu memula sengketa
pastinya diriku bagiku
yang kau anggap punca
biarpun ketara engkau yang mula

bukan sekali kau suarakan kebimbangan
pada cintaku
kau tak mampu..
bersendirian tanpaku

itu semua lembut lidah manis madah
penuh helah yang pastinya
aku adalah sandaran
bagai hilang semangat diri
keyakinanku terlebur kini

sesungguhnya kau ku sanjung tinggi
bererti hanya kau di hati
sayangnya kejernihan cinta
yang mencermin setia
kau keruhkan warnanya



Sunday, May 2, 2010

miss housekeeping

aku meneruskan kerja2 membersihkan bilik kat fantasia beach resort.
banyak bilik nak dikemaskan.. huhu.. tema kat sane.. kalau banyak keje..." repeut tulang.." bak kate Jai.. a.k.a supervisor aku..
mula2 aku ingat senang je jadi housekeeping ni.. tapi silap la..
memang reput tulang..
turun naik... resort tu.. buat aku punye kaki boleh terkehel
heheeh..

tapi kan sepanjang aku kerja kat situ kan... banyak la orang yang aku jumpe..
ade yang miang.. ade yang serius.. ade yang peramah.. ade yang tah ape2..
macam2 ade..
aku rase ni la pengalaman yang berharga untuk aku.. guest are unexpected..
comunicaion skill aku pun makin okay..
aku sekarang ni tak de dah panggil mak cik, pakcik.. semua tukar jadi encik, puan, cik..
aku sekarang ni kan jadi makin sabar dengan kerenah orang.. hehee..
takde la nak marah2 macam dulu..

huhu.. perubahan persekitaran
mungkin suasana kerja aku yang ala2tenang tu.. buatkan aku sedikit sejuk..
hehee
banyak jugak bilik yang aku kemaskan hari ni.. semuanye dalam 9 bilik.. hehee..
pak chad kate jangan buat laju2 tapi bilik tak cantik..
buat relax2.. dan pastikan semua bilik ok.. dan cantik..
penat jugak la..
ade gak guest yang check out bilik tu, bile aku masuk, kain tuala tah ke mane2.. cadar sampai ke lantai..
bantal atas meje..
hehe.. macam2 orang ni kan..
ade gak guest yang bukak semua suis yang ade dalam bilik sebelum check out.. hehe..
ade gak orang cam ni.. tapi kan tak dinafikan ade gak guest yang baik.. siap kemaskan balik katil yang die dah duduk tu.. ni yang sejuk sket hati time masuk bilik nak kemas.. heheh..

hurm.. esok aku masuk kul 10 pagi..
balik kul 6
tak larat la nak bua ot..
heheh.. nak tido la... hehe...daaaa