Saturday, February 5, 2011

:: perihal teksi dan bas SIHAT::

sumber: google
teksi!!!

apakah itu? sapa yang tak tahu teksi ni bolehla kite luku kepala dia.. haha.. apa la teksi pun takkan tak tahu.. ala.. kereta sewa la.. kalau kat kelantan.. sebut teksi diorang terus je refer kepada beca.. haha.. tapi mostly rakyat malaysia ni tahu teksi itu sebagai kereta sewa yang warna merah atau warne kuning dan ade label teksi kat atas bumbung dia.. teksi ni ada dua jenis iaitu yang ada meter dan yang tak bermeter.. kalau yang ada meter ni, hurm.. boleh la.. tapi kalau teksi yang takde meter la sakit sket.. die kire satu kereta... rm 20 up to rm 25.. depend la kat mane kite nak pergi tu..

ceh.. apesal saya cerita pasal teksi ni.. ni semua sebab semalam naik teksi la.. saya berborak-borak la dengan pemandu teksi tu..(nape peramah sangat nih).. so, dari situ saya pun tadah la telinga dengar dia bercerita pasal kehdupan die.. dah tua la pemandu tu, anak dah empat( dia cakap la) yang paling kecil  umur empat tahun..
die cakap memandu teksi ni tak berape nak untung.. kalau bawak teksi yang disewa oleh orang lain.. tiap-tiap hari kena bayar sewa dan duit minyak.. last-last.. berapa sen je dapat.. dah la kena selenggara teksi tiap 6 bulan sekali.. kena bawak pergi puspakom.. nak check teksi tu.. alih-alih.. berape sen je la tinggal..

saya ni dah macam interview driver teksi je semalam.. haha.. ye la duduk sorang-sorang dalam teksi.. tak tahu nak buat ape.. takkan nak senyap jek.. itu bukan diri saya nak senyap-senyap..  TIDAK SAMA SEKALI!!
so sambung kembali pasal pemadu teksi ni.. sebetulnye saya takut jugak nak naik teksi, ye la.. kan macam-macam kes ada berlaku.. nak buat macam mane.. fikiran negatif masih lagi menguasai diri ini.. haaha..
sumber : google

tapi kan ade jugak pemandu teksi yang kerek.. bile kita tanye die tambang berape.. die buat endah-tak endah jek.. so, kesimpulannya jangan naik teksi die.. senang cerita la.. tu la.. kalau ade LRT kat kuantan konfem teksi adalah pilihan terakhir yang saya akan naik.. bas awam? kalau ada macam bas rapid KL boleh la naik... kalau setakat bas SIHAT yang selalu sakit-sakit tu.. hurm.. mintak maaf la.. bukan nak mengutuk.. tapi bas tu kalau masuk puspakom.. alahai konfem tak lepas.. lagipun bas tu ade berape bijik je dalam kuantan.. huhu.. kesian.. that's why saya selalu naik kereta pergi bandar kuantan..senang.. naik dari rumah.. tak perlu jalan and tunggu.. bazir masa .. haah
tapi kadang-kadang tu je pilihan yang ade.. teksi atau bas SIHAT? hurm.. naik je la salah satu..peace..

No comments:

Post a Comment