Wednesday, March 9, 2011

:: jangan pandang rendah pada mereka::

Pernah tak anda tengok orang yang sapu sampah dengan pandangan kerek semacam?
Tak pun pandang rendah kalau orang tu tak reti membaca?
Tengok je orang gile terus je lari?

Ceh, paling tidak pon , mesti ade kan? jangan tipu.. mengaku dalam hati je la..
so, ape kaitannya dengan topik yang di atas?
Just saya nak share la pengalaman mengendalikan program nutrition hari tu. kisah benar yang bukan rekaan..

kan entri lepas saya dah ceritakan program yang kami lakukan untuk mengkaji tahap kesihatan warga UMT ni.. so, kumpulan saya lebih memfokuskan pada staff dan lecturer UMT.. ini termasuklah mak cik cleaner, pak cik potong rimput dan technician.. tak kisah la.. janji kerja dalam UMT ni..

Sedang saya asyik duduk mempromote tu, saya terlepas pandang beberapa perkara:

  1.  kawan saya cakap, kalau nak communicate dengan makcik cleaner ada caranya..  jangan la cakap KL.. atau cakap bahasa rojak slang broken english tu.. takut diorang nak datang..
  2. panggilan tu, panggil la puan.. bagi die rasa dihormati sikit..
  3. kalau ade slang kedah, kelantan, trengganu.. gune je waktu cakap dengan diorang.. bagi diorang selesa sedikit..
  4. jangan la duduk cerita pasal bahasa sainstifik.. triglycerides dalam darah la.. body fats.. dan benda2 lain yang tak mampu difahami oleh orang biasa.
  5. jangan nak tunjuk pandai walaupun anda sememangnya pandai.
so, saya yang memang cakap takde slang ni, telah memutar belitkan lidah menjadi slang kedah..( sebab budak yang buat promotion tu orang kedah..) huhu..konfem mama saya tak kenal kalau saya cakap kat telefon slang kedah.. haha

lagi satu yang paling saya sedih dan sayu.. apabila ada juga yang tak reti membaca.. so, special attention diberikan kepada mereka.. bukan kami nak pilih kasih.. cuma taknak mereka rasa terpinggir.. saya respek la dengan kawan saya ni, sanggup dia layan beberapa orang mak cik  dalam menjawab questionnaire.. die tanya macam interview pulak.. tapi takpe.. as long mak cik tu ok..

buat lecturer dan staff yang lain, bukan kami tak nak berikan perhatian pada anda, tapi kami tak nak makcik ni rase rendah diri bila bercampur dengan orang lain.. Saya hanya mampu melayan mereka dengan senyuman je la.. nak cakap lebih2 takut diorang tak paham sebab slang bahasa Melayu standard KL la katakan..  (perasan la)

yang best nye.. bila time nak bagi advise pada mak cik ni, oleh sebab die tak reti nak bace, so, si advisor ni.. lukiskan apa yang patut die makan.. contoh lukis ikan, ayam, sayur.. haha.. walaupon lukisan die takde la cantik benor..
itu je la yang kami boleh lakukan.. harap maaf la, kalau ade yang kami semua buat menyinggung perasaan semua. cume bila buat program ni, baru la saya sedar, Malaysia memang dah maju tapi rakyat die masih ade lagi yang terpinggir. 

just , saya nak tekankan kat sini.. tak baik pandang rendah pada orang yang kerja rendah atau yang tahap akademik die rendah. yang penting die baik.. hati yang bersih adalah harta yang paling bernilai kan.. tak semua ada.. peace^^


4 comments:

  1. betul tu..akak dah pernah wat pasal drug addict..mula2 mmg terkejutlah sbb ada y xreti baca dan tak pernah g sekolah..skrg ni survey kat patients lagilah2 mcm2 ragam..y tak reti ckp bahasa melayu pun ada..mmg kesianlah..x g sekolah..sekolah pun setakat darjah 3..

    ReplyDelete
  2. betol tu kak.. kesian kan kat diorang.. rasanya kan kak.. lebih senang layan diorang ni dari layan orang yang berpelajaran tinggi..
    ade tu yang bile kite cakap baik2.. nak hentam jek.. ade jugak saje nak duga kite je..
    ade jugak berlagak ..
    tu yang berpelajaran.. baik cakap dengan mak cik2.. lebih senang.. ade jugak budi bahasanya..
    hurm...

    ReplyDelete
  3. betul, betul..akak kalo wat survey kat cafeteria x cari pun golongan2 Dr sbb tahu dieorang x akan layan..baik cari yang biasa jer..even buat survey pasal makanan utk Dr pun boleh terkedu sekejap kalau nak mintak dieorang isi form survey..asyik melawan jer..sbb perasan belajar susah..kalau kat wad tu ada certain Dr y malas nak layan patient mulalah cara cakap dia pun xde manner

    ReplyDelete
  4. hurm.. baik kite educate diorang yang senang terima pendapat org dari duduk pakse orang yang educate ni terima pendapat kite.. maklumlah kite bukan sape2.. huhu.. sedih la plak.. haha

    ReplyDelete