Sunday, December 11, 2011

FYp cases: Langkah-langkah keselamatan Thesis.

Assalamualaikum,

Minggu ini, mood saya sedikit stabil. Yalah, final presentation kan dah habis semalam. Jadi, hari ini saya dan teman-teman telah pergi berpoya-poya di GIANT, Kuala terengganu. Alah, kat KT apalah yang ada sangat. Nak pergi Mesra Mall rasa macam tak berbaloi pulak. Baik la pergi outing beli barang-barang harian yang memang lama dah habis stok.

hasil carian di google.

Okay, berbalik kepada tajuk hari ini, setelah hampir setahun memerah keringat untuk menyiapkan FYP, saya rasa terpanggil untuk berkongsi langkah-langkah untuk keselamatan thesis dan juga data-data fyp sepanjang pembikinan thesis.

hasil carian google
1. Install antivirus yang berkualiti.

-Penting ni tau. Bukan apa, mana la tau ada infection pada laptop atau file-file yang kita download. Sebab biasanya, time buat FYP ni banyak jurnal-jurnal yang kita download untuk buat rujukan. Jadi sebagai langkah keselamatan, sila install antivirus. Kalau nak install yang internet security pun boleh. Terpulang pada bajet masing-masing.

2. Remove semua movie/ pictures dalam laptop

- Movie-movie korea, drama-drama jepun dan benda-benda yang langsung tak ada kaitan dengan ilmiah tu , sila removekan ke tempat lain. Kalau ada external hardisk lagi bagus. Sumbat je semua movie dan gambar kat dalam tu. Lagu-lagu yang tak selalu didengar pun boleh sumbat dalam tu. Ini untuk mengelakkan laptop hang dan masalah-masalah lain lagi.

3. Backup semua maklumat dekat beberapa tempat

- Kisah sadis ini pernah berlaku kepada saya. Disebabkan semester lepas saya sangat tak organize, saya save semua kerja dalam pendrive. And suddenly, beberapa hari sebelum nak hantar proposal, pendrive itu telah hilang. Oh my.. Jadi berbekalkan apa yang ada, saya pun menaip balik proposal dari awal. Mujurlah, saya pernah menghantar satu salinan kepada lecturer menggunakan emel. Jadi, bolehlah saya sambung menaip, cuma apa yang dah saya betulkan dan jurnal-jurnal yang baru didownlaod semua telah lesap bersama pendrive itu. Kesimpulannya, Backuplah semua data dan maklumat dekat  pendrive, emel, hardisk dan juga D dalam  komputer anda.

hasil carian google

4. Defrag laptop sekali sekala.

-Yang ni rasanya ramai yang tak berapa nak buat. Defrag laptop. Penting tau buat ni sebab ia akan menyusun file-file dalam komputer dan mengurangkan kelambatan untuk membuka folder. Lebih kurang la, nak tau lebih lanjut, tanyalah budak yang belajar komputer. Tau la diorang pasal benda alah ni.

5. Jangan save file atau folder di desktop

-Save dekat desktop tu memang memudahkan untuk mencari file tapi kalau dah penuh satu desktop, tak ke lambat loading nanti? Lagi satu, kalau buatnye tetiba laptop hang atau terpaksa diformat? Sila ucapkan selamat tinggal kepada file-file anda. Hehe

6. Remove benda-benda yang bukan akademik atau uninstall software yang memang tak guna.

-Baru-baru ini saya punya laptop selalu hang. Sampai cik dayah dengan baik hatinya tolong mencari apa masalahnya dengan laptop saya ni. Lepas defrag laptop guna tune up, cik dayah meng'uninstall'kan software-software yang memang berkurun tak pakai. Dan disebabkan banyak giler game yang dah lama tak main, game-game itu juga telah selamat diuninstallkan oleh cik dayah. hehe Best tau ada orang tolong kemaskan laptop ni. Thanx cik dayah. hehe

7. Buat satu folder FYP

- Last sekali, sila simpan semua data, chapter 1-5, references, slide, gambar -gambar dan jurnal-jurnal  semua tu dalam satu folder dan letak nama FYP. Senang nak cari nanti. Takdelah nanti pening kepala nak cari kan.  Dan macam saya cakap tadi sila copy folder tersebut di beberapa tempat. Save dekat emel pun boleh. Ini untuk kebaikan bersama.hehe
hasil carian dari pak cik google

Akhir kata, buat yang baru hendak memulakan FYP sem ini. Selamat berfyp. Dan buat yang tengah writing thesis, selamat menaip thesis. Moga semua yang kita lalui sepanjang menjalankan FYP ini membuahkan kenangan yang paling manis apabila menerima scroll nanti. Okay. 

3 comments:

  1. bab save folder kt desktop mmg habit akak..he2

    ReplyDelete
  2. haha..aku terdegr namaku di sebut2x..hahaha..

    ReplyDelete
  3. hhaa.. cik dayah memang suka bab-bab laptop ni.. hehe..bila nak mai tolong kemaskan laptop aku lagi?

    ReplyDelete