Monday, January 31, 2011

:: MY cousin- cik fie::

olla, entri kali ni nak cerita pasal cousin saya yang SPECIAL...
hehe.. dia bukan OKU.. tapi.. kih3...

kenape ek dengan die? hee.. ni la saya nak cerita.  biarlah saya kenal kan dia sebagai cik Fie. cik fie ni dari kelantan.. so dia ni agak pure kelate la katakan.. walaupun abah dia orang jawa, tapi sebab dia lahir, tinggal dan bersekolah di kelate,  jadi loghat kelate die sangat la pekat berbanding saya yang langsung kekok cakap kelate.. hehe..

nak dijadikan cerita cik fie ni dapat la sambung belajar kat KL.. hehe.. die pon bawak la loghat kelate dan style cakap laju-laju sampai saya pun susah nak tangkap ape yang die cakap.. haha... semalam dia datang la kat rumah saya kat kuantan ni.. hehe.. So, dia punye bersembang, dengan loghat kelate tu, buat mama, abah dan juga saya terbahak-bahak la ketawa.. ye la.. kadang-kala bahasa planet mane pun saya tak tahu..
sebagai contoh: bedil machine gan...(machine gun)
                        poda kasut       (kapur kasut)
                        chapra     ( samseng/ gengster)
banyak lagi la.. abah saya yang jarang ketawa pun boleh tergelak sakan dengar cik fie cakap. haha.. dah la laju, cakap non-stop talking dari start dia sampai sampai la saya tidur.. hehee..
tapi takpe.. boleh tambahkan vocab kelate.. hehe..
even, mama and abah orang kelate.. saya tak reti pon cakap kelate..  kalau cakap pon mesti kekok.. huhu
harap i/c je xxxxxx-03-xxxx tapi hancus bila cakap kelate.. ni pon sebab dapat roomate kelate.. boleh la cakap sket..

tapi mengenai ck fie ni.. hehe.. tak tahu la.. tapi die memang kelakar.. duduk kat KL.. tahan la roomate die layan die.. hehe.. ok la nak sambung bercerita dengan cik fie. lusa adik saya cik lin pun nak balik.. bergegarla rumah ni.. dah la cik fie dan cik lin tu sekepala.. haha..boleh pecah rumah ni.. ade yang tak tidur malam sebab nak bercerita sepanjang malam.. almaklumla dah lama tak jumpe.. hehe

adios.... dan selamat malam.. haha

Sunday, January 30, 2011

:: tak sangka akhirnya saya...::

olla semua. ..
hari ni ahad.. ye la cik nik.. tau la hari ni hari ahad.. so?  ni la saya nak cerita ni. kih3..
pagi-pagi hari lagi, mama dah kejut suruh bangun awal.. ye la.. ahad kan.. mesti la nak bangun at least kul 9 pagi.. hehe...  tapi mama kejut awal giler.. hehe (buruk betol perangai anak dara ni..)  ingatkan mama kejut nak gotong royong alih perabot dalam rumah..(aktiviti biasa bila hari minggu) tapi. mama kejut supaya saya temankan dia pergi join senam robik.. haish!!

oleh kerana mama saya adalah salah seorang yang aktif dalam aktiviti kelab ni dan kebetulan hari ni ada aktiviti bulanan kelab mama tu. huhu.. so,sebab tak nak tinggalkan saya seorang di rumah..(nampak sangat anak manja .. hehe) mama telah mengajak saya pergi untuk join sekaki.. bukan sahaja saya, abah juga turut terheret sekali.. kesian abah.. huhu.. abah kita senasib.. hehe

dulu, selalu jugak mama ajak tapi biasanya saya akan cuba mengelak tapi tadi sebab mamai-mamai lagi baru bangun tido, tak terfikir pula idea nak mengelak.. last-last sarung je la tracksuit and amik towel muka warne pink.. terus je naik kereta abah.. hehe

sampai sane.. hehe oh lupe plak nak cakap.. mama saya join kelab pengurusan berat badan.. so, yang pergi ni boleh kate semua mak cik-mak cik dan pak cik yang obese dan juga staf kesihatan (klinik/hospital) yang menghadapi masalah berat badan...

so, saya rase amatlah slim dan ramping di samping mereka.. hehe.. mula-mula buat la  jugak senam robik tu.. takde la beria sangat.. tapi bila tengok mama beria goyang badan.. mak cik-mak cik lain.. mak ai.. goyang habis.. saya pon apa lagi join sekaki.. hehe.. dah jadi terseronok la pulak.. habis merah-merah muka lepas senam robik.. hehe

yang part best lagi.. dapat tengok pertandingan senam robik antara sekolah rendah.. comel-comel dan banyak benar aksi diorang.. ade yang costum macam pokok krismas pun ade.. hehe.. tapi diorang memang best.. tahniah kepada ex sekolah saya yang dapat naib johan.. hehee.. cayalah korang..
ade jugak tangkap gambar.. tapi disebabkan saya tak bawak cable usb.. hehe.. takleh nak upload.. hehe.. bluetooth? hehe,.. laptop ni takde bluetooth.. hehe..almaklumlah laptop retro ni.. hehe

hee.. okay la dah panjang entri ni.. hehe.. okay la esok  update lagi kalau ade mase.. hehe

adios!!

Friday, January 28, 2011

:: kalut di stesen bas::

selamat sejahtera semua!!
hehe.. mood sekarang amatlah gembira dan ditambah pula dengan kelajuan intenet yang maximum hehe.. tak perlu lagi broadband atau umt yang agak.. SLOW!!..
ni yang rasa cam heaven hehe
Jadi saya pun agak bersemangat nak bercerita menganai kejadian di mbkt tadi.. huhu..
sepanjang hampir 3 tahun berada di UMT.. tak pernah sekali pun terjadi kejadian yang saya saksikan pada hari ini. hehe. cik dayah jangan marah ok..

ok.. seperti yang saya ceritakan semalam, cik dayah and the gang akan ke kuala lumpur pada pukul 9.30 pagi tadi menaiki bas trans.. dan saya pula menaiki bas s.p bumi ke kuantan pada pukul 10pg.. nak dijadikan cerita cik dayah ni tiket die dipegang oleh kawannya.. jadi sambil tunggu kawan cik dayah ni datang, kami makan dengan gembiranya sampailah jam menginjak ke pukul 9.00 pg.. lepas tu kami pun melepak la tunggu bas kat bangku tengah di platform 4. cik dayah dengan rajinnye menyurvey bas-bas trans yang elok tersusun di platform 6.. lepas tu dia pun gi la ladies jap..
saya ni pulak ditugaskan menjaga bagasinya yang besau tu. hehe sori cik dayah.. hehe.. tetibe sedang saya asyik menjadi jaga kepada bagasi cik dayah tu, saya terdengar pengumuman menaiki bas trans..  ke kuala lumpur pukul 9.30 pagi..

secara automatiknya, saya bangun dan tercari-cari cik dayah atau kawannya..
mesti orang yang duduk sebelah saya tu pelik,
' apesal la minah ni macam cacing kepanasan ' saya agak la dia cakap macam tu.
tapi bila saya fikir balik,
'nape la saya sibuk-sibuk kalut sedangkan cik dayah still cool je?' hehe
hehe mata saya mencari-cari kelibat cik dayah.. dan saya tengok cik dayah dah berjalan ke arah saya nak ambil bagasi dan beg galas dia..

dan saya pula dengan maraton menghantar mesej ke kawan cik  dayah ni.. hehe kalut betol saya.. risau jugak takut diorang terlepas bas.. hehe kesian nanti kat cik dayah..  tak dapat nak naik bas..
dan akhirnya cik dayah terlibat kelibat kawannya.. saya pun apa lagi, pergi la kejar kawan cik dayah sebelum dia melilau ke tempat lain.. hehe
ceh siap macam cerita aksi pon ade.. boleh pulak saya menjerit kat kawan cik dayah.. hehe..
malu.. malu.. tak mahu la buat macam tu lagi..
kawan cik dayah tu muka dah pucat dah.. ye la terkejar-kejar... nak gi mbkt.. heehe

dan finally mereka akhirnya selamat menaiki bas.. saya? hehe.. tunggu la kat mbkt sehingga naik bas..

bila fikir-fikir balik.. eh.. apesal saya kalut sangat tadi.. heehe. nak tergelak pon ada.. haha..
ok sekian.. hehe

Thursday, January 27, 2011

:: jom bersuka ria di kuantan:;

selamat bercuti semua..
kepada sesiapa yang akan membuat preliminary study cuti ni.. selamat ber'fyp'.. ucapan ni khas kepada cik dayah and the gang yang buat survey kat KL and Cameron highland.. heehee..
saya? haha.. akan pulang ke kuantan esok dan akan dijangka tiba pada pukul 2 petang.. hehe.. boleh la berjoli sakan kat kuantan.. cuti ni nak berehat betul-betul sebab kalau dah abes cuti nanti akan sibuk dengan FYP pulak.. hehee...

so nak buat apa cuti ni? ade la keinginan nak siapkan chapter 1.. huhu.. pastu nak buat report lagi.. hurm.. pastu nak tengok tv.. nak golek-golek atas katil kat rumah.. lagipon cuti ni semua adik beradik saya balik.. tambah pulak cousin pun nak gather kat rumah.. haha mesti happening kalau balik rumah ni.. hehe

pastu nak penuhkan aktiviti dengan bermalas-malasan di rumah.. hehe.. agak-agaknye wayang citer ape yang tengah meletup sekarang ni..? hurm...pastu.. maybe habiskan masa dengan berjalan-jalan sekitar kuantan.. hehe
lagi?  haha amboi banyaknye perancangan.. hehe.. yang penting balik jumpe mama and abah.. yang tu paling penting!! haha..

ok la.. nak berkemas.. esok sudah mahu pulang.. selamat bercuti semua..!!!

Monday, January 24, 2011

kami blogger UMT

teibe niat di hati nak berblogwalking setelah lama tak melakukan aktiviti riadah ni..
ye la.. nak bersiar-siar kat luar macam dah malas.. jadi aktiviti  bersiar-siar kat blog sajelah yang paling bermanfaat.. heehe...dan yang penting boleh dilakukan.. hehe.. 
tetibe saya terjumpe satu yang menarik pasal satu blog ni.. hehe dia pasal group KAMI BLOGGERS UMT..  best kan
 baru lagi ditubuhkan tapi terbuka pada yang nak masih belajar ataupun dah pun habis belajar.. hehe.. ni yang best ni.. boleh la kenal-kenal blogger umt yang lain.. hehe.. dah la umt ni kecik.. tup-tup boleh jumpe.. hehe
 ni saya sediakan link kat mane saya jumpe blog tu.. ok.. feel free to click..klik di sini

ok.. saya nak chaw dulu.. nak buat kerja lain hehe
tata

Saturday, January 22, 2011

:: my lovely report::

hurm.. next week dah nak start bercuti sem.. hehe.. bolehlah update blog  beria-ria nanti.. peace. Tapi kan, sebelum nak bercuti ni.. banyak benar dugaannya. for example.:

  1. report processing yang bertimbun
  2. portfolio EOP yang banyak
  3. poster presentation ....hurm..
  4. decide title pro oral presentation
  5. chapter 1 final year projek
banyak kan kerja yang kena setelkan dalam minggu ni.. hope boleh siapkan before deadline..
hehe...time bercuti nanti saya akan update beria-ria la.. haha.. opps nik don't be overexcited ok... hehe

saya akan cuba menyiapkan report dulu.. hehe.. hurm.. jia you!!! lalalalalalalalala ( menyanyi dengan bahagia) 


Friday, January 21, 2011

:: latihan industri luar negara? saya nak pergi!!!::

Ceh, tajuk macam nak best. tapi memang kali ni, entri berkisar mengenai latihan industri luar negara..hish.. nak pergi.. nak pergi.. tapi.. hurm.. kekangan nye adalah DUIT!!.. memanglah dapat elaun. tapi kan berape sen la ringgit Malaysia bila ditukar kepada dolar? huhu.. duit beribu pun belum cukup.. dah la pergi dalam 4 bulan.. alamatnya.. hehe.. hari2 makan megi.. hehee..

ceh,  bukan nak pergi europe pon.. ni latihan industri di chulalongkorn university, kasetsart university, thailand dan jugak universitas padjadjaran di bandung, indonesia. masih lagi dalam pertimbangan.. hehehe... entah la..(selalu ragu-ragu macam ni).. dah peluang untuk pergi luar negara ade.. pergi je la.. ramai yang kate tak nak pergi, ade jugak yang nak pergi tapi menghadapi masalah yang serupa.. a.k.a tak cukup duit.


 tapi kalau pergi indon.. rm1  kita bernilai 2975 rupiah.. sepuluh sen  bernilai 300 rupiah.. lebih kurang la...tapi kita tak tahu makanan kat sana murah ke tak? hehe.. entah la.. kalau nak ke thailand, rm 1 kita bersamaan 10 baht..huhu.. payah.. pyah..  eh apesal saya beria-ria nak bergi sana? kan malaysia ade? sebenarnya, saya nak mengexposekan diri ke luar negara... maksudnya. kita takkan tahu dunia luar.. selalu je kita anggap indonesia tu mundur.... tapikan industri makanan kat sana sudah mula menyaingi Malaysia. rasanya kalau sekatan makanan berlaku ke atas indonesia, rasanya mereka masih boleh bertahan sebab bekalan makanan mereka masih mencukupi berbanding Malaysia. Saya nak tengok sendiri, bukan hanya disogokkan dengan keburukan sahaja.  yelah, kita semua didedahkan keburukkan negara luar. namun kita tak tahu disebalik keburukkan yang sedikit tu, banyak lagi yang baiknya...

kasetsart university
tapi jika tiada rezeki.. (huhu.. sedih la pulak).. saya rasa cukuplah setakat di dalam Malaysia. hehe.. tapi kan saya akan cuba.. hehe.. dah fakulti tawarkan.. just grab it.. pasal mama ke abah nak bagi pergi.. hehe.. pandai-pandai la saya uruskan.. lagipun tak anak jantan la kalau tak menyahut cabaran.. hehe (eh saya ni perempuan) hehee

universti chulalongkorn

Wednesday, January 19, 2011

:: tak reti nak adjust::

seriusly saya bukan budak akaun namun kini saya sedang menyiapkan tutorial akaun yang memerlukan daya kesabaran dan kecekalan yang tinggi. entahla.. rasenya dalam kuliah tadi faham tapi kan bile buat. errr.. macam tak paham la plak... hehe..

kene buat adjustment kat akaun ni.. tah la.. rasenye macam dah betol tapi.. tah la.. heehe...dah buat dari petang tadi ni.. hehe.. dah la esok nak check.. banyak lagi nak buat ni.. hehee.....
hehe.. dan ni membuktikan saya bukan semulajadi budak akaun.. hehe.. budak sains bile kene buat akaun.. tapi saya akan cuba sehingga dapat.. hehe
tetibe rase serabut.. kenapa ek?
esok satu hari penuh.. hehe.. wow mantap.. start pukul 8 sampai pukul 5.30 ptg maybe.. harap-harap la..
tapi kan tadi saya dengar ade elaun JPA untuk mereka yang menjalani latihan industri? betulkah? sape2 tolong jawab.. heehee

okay la nak buat akaun ni.. esok kalau rajin saya update lagi.. hehe

Tuesday, January 18, 2011

:: ais krim dan tapai::

seperti yang telah saya beritahu semalam, hari ni buat tapai and ais krim.. actually kalau boleh tak nak rasa asi krim sebab tekak and batuk still not fully recover lagi.. lagi pun dah sebulan saya pantang minum air sejuk berais.. minum air suam atau air bersuhu bilik sahaja. hehe..

suara pun still macam radio rosak.. hehe.. eh bukan radio nak cari frekuensi.. hehe jadi hari ni buat ais krim vanilla.. so, pepagi hari lagi dah kene buat sensory dengan ais krim.. oleh kerana ada penggunaan susu dalam ais krim, saya jadi kurang berminat nak rasa.. maklumlah saya kan lactose intolerence..
~~~ TAK MINUM SUSU..~~~
tapi saya cekalkan hati dengan merasa ice cream tu.. siap komplen lagi.. texture tak smooth la.. cepat melt la.. haha.. banyak songeh.. hehe...

moderator ais krim.. macam best je kan..hhee

 yang ni pukul2 sampai  fluffy...


mesin ais krim..

yang ni pon same.. hehe

yang nih.. hehe.. muke tunggu nak makan ais krim..
hehe.. pepagi lagi memand la muke macam fresh tapi kan bile sesi buat tapai.. muke.. ermmm.. hehe.. peluh..


ais krim yang bakal dimakan.. hehe

yang ni ubi kayu.. yang sudah siap dikupas dan bakal masuk ke dalam air yang mendidih.. hehe

yang ni pulut.. hehe.. erm.. bukan.. beras pulut..hehehe

alat utama dalam pembuatan tapai pulut.. hehe

tapai ubi yang sedia untuk diperam.. hehe

tapai pulut yang sedia untuk diperam.. hehe

 jap.. ni ais krim.. yang guna mesin nemox.. hehe

sengsara je nak buat tapai.. dah la tak boleh cakap.. sebab takut contimination dengan air liur.. terseksa jiwa raga saya yang bersifat semula jadi banyak cakap.. huhuhu...
ape-ape hal memang best makan ais krim.. heehe.. tapai.. nantikan entri seterusnya.. haha

Monday, January 17, 2011

:: already decide the title::

Minggu ke-3 di UMT.. FYP masih belum bermula..tapi kehangatnnya makin terasa.
sebelum ni memang lah sudah tahu nak buat pasal apa tapi scope dia masih belum jelas. Mengenai sandwich. terlalu banyak skop untuk dikaji. so, saya dengan rerakan sebapa.. maksudnye satu supervisor telah berpakat untuk bertemu dengan papa kami pada pukul 4 petang tadi.

dalam hati, dah berdebar-debar.. mane la tahu papa tanye pasal mikrob. haaa. kan kantoi tak tahu jawab. hehe..kami semua menjengah masuk ke bilik papa dengan tenang.. so, we take turn untuk discuss dengan papa. well, saya la orang yang pertama. cakap la pasal sandwich.  bla.. bla.. bla.. and set tajuk.. haa...
setel satu..

kemudian kedua pulak.. kawan saya yang kena buat kek akhirnya menukar untuk membuat pie dengan various filling.. hurm.. yummy..  kemudian, yang ketiga burger. still kena ubah jugak tapi makhluk yang dikaji adalah burger.. cume skop sahaja yang berbeza.

lastly, ikan pekasam. dulu ingat nak kaji mikrob je... tapi takkan la nak kaji pure mikrob je kot.. kami kan semua budak food service and nutrition, so, kami semua berlima (termasuk papa skali) bergabung kepala dan idea bagi mendapatkan satu skop kajian  mengenai ikan pekasam yang berkaitan dengan mikrob.. so, kami keluarkan idea dengan memasak pelbagai jenis ikan pekasam.. haa.. ade la.. still secret.. haha.. biarlah projek-projek ni rahsia dulu.. kita revealed sket2.

yang paling penting sample. papa kata kalau kurang 30 sample, tak boleh nak publish buat jurnal.. so, alang-alang nak buat, buatlah betol2, biar boleh publish.. hahaha

ok.. penat lagi ni.. esok satu hari complete lab.. nak buat tapai and ice cream hehe

Sunday, January 16, 2011

masinnya udara?

Masinnye.. hari ni.!!!
kenapa saya berkata demikian? hari ni sangat masin.. sehinggakan sebotol air mineral yang saya minum belum dapat melegakan tekak yang kering. hurm.. apa kaitannya ek?

begini.. hari ni adalah hari untuk menguji tahap kelembapan dalam ikan masin yang telah diproses minggu lepas. so, saya dengan jayanya mencincang dengan lumat tahap debu. jadi saya telah bergelumang dengan ikan masin seharian. ikan masin yang telah dicincang akan diletakkan dalam alat untuk dianalisis kandungan lembapannya. So, memandangkan satu sampel boleh mencecah 20 minit untuk dianalisis, jadi kami semua terpaksa mengambil no giliran untuk menganalisisnya. huhuhu.. dengan Air-cond dan ditambah pula dengan ikan masin, menyebabkann makmal processing berbau masin dan bau ikan masin. adakah ini menyumbang kepada nilai relative humidity dalam udara? huhu.. ceh tersaintifik pulak.. hehe
tapi memang aku kerap minum air dan berasa cepat dahaga.. huhuhu..

hurm.. oleh kerana ada yang tak mencincang lumat ikan masin tu, masa yang diambil untuk analisis kelembapan sangat lama.. sehinggakan sempat la jugak saya membuat sedikit draf untuk FYP.. huhu.. jangan membazir masa.. kerana itu amalan setan.. huhu

esok pagi-pagi hari lagi nak kena beratur gunakan Alat tu lagi.. tapi kali ni guna untuk ikan pekasam.hehe.. tekak saya ni masih terasa lagi kemasinannya.. hehe dah berapa kali masak air dah ni.. still masin lagi.. mujurlah tak beli nasi goreng ikan masin.. hehe.. high sodium.. kih3.. hypertension.. hehe
dah dah.. nik jangan mengarut. hhuu

ok.. nak buat kerja EOP pulak.. tata

Saturday, January 15, 2011

::Tak mampu Kuhindari- encik Sandwich::

contoh jimmy john's sandwich

Hari ni sabtu, yela tau la hari ni sabtu.. huhu.. maknenye esok dah start kelas.. huhu nak menjenguk ikan pekasam yang tah jadi ke tak tu.. hopefully takde la kulat kat ikan.. hehe.. 
So, saya masih lagi mengerjakan FYP yang makin mendera sanubari ini.. kih3.. nak masih mencari kes-kes keracunan makanan yang disebabkan sandwich.. rupanya banyak kes tapi saya je yang tak ambil tahu.. bile nak buat final year project baru terhegeh-hegeh nak cari maklumat.

expectation supervisor sangatlah tinggi.. DR suruh saya siapkan literature dulu sebelum berjumpa dengan dia.. hahah.. so sekarang ni tergedik-gedik depan latop mencari jurnal mane yang kaji pasal sandwich ni.. huhu
haa.. lagipun nak bawak literature tu nak bagi encik A tengok.. sebab dia adalah calon co-supervisor yang paling sesuai untuk memantau projek sandwich ni.. hehe..

banyak benar mikrob dalam sandwich yang sebabkan outbreak.. yang latest.. Jimmy John's sandwich chain kat luar negara ok.. dilaporkan sebabkan keracunan makanan.. bila buat check rupanya salah satu bahan yang ada dalam sandwich tu, kena infected by salmonella.. huhu..  sebelum tu, tahun yang sama april 2010, subway sandwich franchise jugak sebabkan keracunan makanan jugak.. bila check baru tahu ada infection dari salmonella dan shigella.. huhu 
dah la dua-dua kes tu berlaku pada rangkaian restoran yang banyak cawangan.. terutamanya subway..  subway ni ada di merata-rata tempat.... rasanya ada dalam 95 buah negara di serata dunia.. yang franchise dia.. hurm tak tahu la..
contoh subway sandwich


Friday, January 14, 2011

KeLas SeMiNar- Best

Dah lama tak ketawa beria-ria macam zaman kekanak riang dulu. Saya sendiri tak ingat bila kali terakhir tergelak sakan sampai nak pecah perut. tapi semalam.. hurm.. beria betol saya ketawa. hurm..
Nak buat macam mane dah benda tu kelakar..

semalam kitorang memang enjoy dengan kelas seminar. huhu.. yelah.. mula-mula tu agak nerves la jugak.. ceh.. apa yang kitorang buat ni? haaa.. meh sini nak cerita. Semalam kitorang dikehendaki membuat persembahan memperkenalkan kumpulan dan diri sendiri. tak kisah la nak buat persembahan apa pun janji menarik dan WAJIB perkenalkan ahli setiap kumpulan. hahaha..

Saya merupakan kumpulan pertama. kitorang nyanyi lagu sambil perkenalkan diri.. haha.. kelakar..  kumpulan first tu.. nerves habis.. tapi lepas tu.. kena kritik oleh juri bebas.. iaitu encik Aswadi.. huhu comel pulak.. sebabkan kitorang kumpulan first.. hehe. juri tu macam terkejut dan tergelak-gelak.. haha.. ye la.. buat gaya peace.. sambil nyanyi yeyeye... don't forget..  maybe dia expect something yang lain kot.. kitorang pulak buat comel2.. haha.. pastu cam biase la.. sebabkan kitorang ni tak menjalani latihan vocal.. hhu.. pitching tu lari sejauh mungkin.. haha

lepas tu ade la yang menari ala-ala wondergirl.. haha yang lagu nobody.. nobody tu..kelakar.. yang kitorang ni ape lagi.. tergelak bukan main.. saya mau je terguling-guling gelak.. haa.. time tu tak teringat pulak nak rakam.. kalau tak.. hehe.. boleh la publish kat sini.. hehe.. ade yang macam spy.. mistery.. tak lupe jugak ade yang kena jalan macam model sambil bawak kertas.. haha.. ni request by juri.. hahaa..
kitorang yang jadi penonton jugak boleh memberi komen jugak.. kritikan adalah digalakkan. haha..

lastly, kitorang akhiri dengan menari chicken dance secara berjemaah.. encik aswadi dan encik fisal pon join sekaki.. haha.. kelakar.. tapi kan semua memang sporting...
ni la salah satu group yang buat persembahan.. hhaahaha yang lain tak sempat nak snap..huhu..
ape2 hal.. saya enjoy aktiviti ni.. hehe peace

Monday, January 10, 2011

Aku kepada Saya, peace!! v(^_^)v

Hurm, bila fikir-fikir semua tajuk di atas apakah yang dapat anda simpulkan? huhu actually aku,  saya berhajat tidak mahu menggunakan kata ganti nama aku lagi di blog.. kui3.. ini seiring dengan matlamat aku  saya untuk menjadi seorang yang lemah lembut dan berketerampilan tinggi.. kuang3.. ape la yang aku  saya mengarut ni.. hehe

Jangan salah anggap. actually saya.. (hurm susah pulak nak membahasakan diri ni saya..) sedang dalam mood transformasi.. alah.. ala-ala transformer tuh.. kui3.. saya sedang mencontohi cik dayah yang sentiasa bersopan.. hak hak hak.. betul ke dayah?

saje je..erm.... bila dah meningkat usia ni penggunaan bahasa kan amat penting. lagipun saya.( hahaa..) ni sebagai satu latihan apabila melangkah ke alam pekerjaan nanti... kan nanti bila kerja .. adalah tak manis kalau gunakan aku and engkau dalam pertuturan seharian.. kalau dengan kawan-kawan ok la.. tapi kalau dengan orang yang lebih tua? hurmm. fikir-fikir kan lah..

ceh..  ape yang saya mengarut ni.. erm.. macam tak sesuai pula guna saya.. opps.. tapi.. takpe.. takpe saya akan berusaha.. hurm.. tapi kan kalau susah sangat pakai ganti nama... nik kan ok?.. ceh ingat dulu.. time sekolah.. aku and saya tak digunakan sebagai kata ganti nama.. we prefer to use name.. such as.. nik, ain..
sweet kan? baik ngaku sweet.. cepat !! ( muka tengah pakse orang untuk setuju.)
haha

huhu.. dah la..satu page buat pasal entri ni.. padahal nak tukar kata ganti nama jek.. hurm..  ok.. sehingga bertemu lagi.. assalamualaikum..

Sunday, January 9, 2011

AJL? aku tak tahu pun.

setiap tahun mesti ade AJL aka anugerah juara lagu tapi tahun ni, aku cam tak berminat nak tengok. entahlah.. dah semakin membesar kot. jadi aku tak berapa nak kisah kalau tak tengok.. kalau dulu, sanggup tak buat kerja sekolah semata-mata nak tengok AJL. cess time tu Siti masih solo.. single mingle nyayi lagu nirmala.. aku paling suke tengok tang etnik kreatif.. sati batalion die bawak naik atas pentas. haha best.. best.. tapi sekarang ni dah takde kategori dah kan. yang ada hadiah  no satu , dua dan tiga and then, ade vocal terbaik..

baru lepas bace blog cik dayah.. sedih pulak dengar die punye sv batalkan sebab nak tengok AJL.. ape ke hal nye.? huhu.. kelakar pon ade.. hurm.. macam mane ek nak cakap? aku pun tak tengok AJL tapi dia? kih3.. takpe la.. maybe minat masing-masing

rabu ni ade taklimat latihan industri and taklimat FYP. almaklumlah taklimat LI oleh dekan FASM dan taklimat FYP oleh miss Z. huru-hara jugak la aku nak cari tempat nak buat taklimat ni.. kasihan pulak dengan my sv yang sibuk dengan kerja die..
so, aku bantu la die setelkan pasal tempat and tarikh nak buat taklimat LI. tak lupe juga pada mie, yang sudi membantu aku dalam pencarian tempat. time nak mintak buat kat auditorium FPE, berape kali staf kat situ tanye aku, betul ke nak buat  kat sini? siap tanye berape kapasiti lagi.. huhu.. sebab auditorium boleh muat 250 org.. plan asal aku nak mintak bina syarahan but then it happen to be not available.. so, aku terpaksa amik auditorium.. mujurlah dua kursus. jadi plus  minus semua sekali 150 orang la.. jadi boleh la diterima..

program: taklimat Latihan Industri dan Taklimat Final year project
tempat: auditorium mahyudin , FPE
tarikh: 12 jan 2011
masa : 12pm-2 pm

excited pulak nak tunggu rabu ni. agak-agak ape la yang akan jadi ek. just wait and see..


Saturday, January 8, 2011

iNTeRVieW? sudahkah anda bersedia?

baru je lepas pergi seminar syarahan eksekutif hari ni.. hurm.. basicly banyak la info yang aku dapat. mostly lebih kepada persediaan untuk melangkah keluar dari universiti dan cara-cara memarketkan diri sendiri agar laris dan cepat terjual.. haha

kalau dalam menu planning kita belajar menu as marketing tool.. yang ni aku belajar pasal resume as marketing tool. how to promote ourself... just using our resume..
hmm... dan cara-cara nak mengeksyenkan diri sendiri dalam bentuk positif agar dapat membuka mata para penemu duga haha..
impress them through writing and also the way your talk... dan tak lupa juga dengan grooming session.. hurm.. kelakar pun ade.. cara duduk, cara shaking hand and also cara jalan.. diajar.. macam nak masuk kelas etiket pulak.. haha.. lagi ape ek?

bagi perempuan, adalah lebih selamat memilih baju kurung untuk pergi temuduga.. huhu tapi jangan la striking ek kalernye.. huhu  tapi aku suke baju kaler hijau pokok pisang yang striking giler tu? macam mane ek? hehe
erm ape lagi ek nak cerita ni? ermmmmmmmmmmmmm... haaaaaaaa!!

tapi kan.. yang tak bestnye bile lepas rehat tengah hari tu, ramai yang excuse.. tak nak datang.. rugi la diorang sebab tak dapat ilmu membuat resume secara efisyen.. ye la kite kan selalu je pandang remeh pasal resume ni.. walhal kita tak tahu.. benda remeh la yang diorang tengok.. the way kite describe diri, perlu ke letak sijil? sijil tadika nak bawak ke? haaa.. tu la soalan-soalan yang budak-budak ni utarakan..

aku kekadang takleh la jugak nak tumpu.. tapi sedikit sebanyak dapat a jugak info.. huhu..ini melatih kemahiran mendengar aku yang terpendam sejak sekian lama.. huhu.. i'm not easily distracted by those noise..hehe..

ok.. ok.. ape-apehal aku rase tak rugi nak datang majlis tu lagi.. hurmm.. sejak bile aku jadi budak baik ni? huhuhuhu.. OMG!!! perubahan demi masa depan.. yeye...

ok.. ok.. jurnal walking again.. tata


Friday, January 7, 2011

Taraaa!!! layout baru lagi..

Setelah difikir-fikir sedalam-dalamnya, aku berhajat hendak menukar layout yang buat kali ke berape tah.. haha layout pink tu ok.. tapi.. hurm.. susah plak nak letak gadjet yang berduyun-duyun.. huu I love gadjet...tapi disebabkan tukar layout baru, gambar cun aku telah terdelete dan menjadi sedikit tidak terurus huhu.. selalu jadi macam ni kalau aku tukar layout.. huuuuuuuuuuuuuuuuu... erm.. takpe la.. haha so, taraaaa.. layout baru.. kaler die tak lagi pink.. actually aku nak tukar kaler biru.. (sebenarnya nak buat cik dayah jeles) tapi layout biru  xde yang berkenan di hati.. so.. aku pun pilih la layout kaler gloomy cam ni.. kusam sket..
err.. misteri tak layout nih? kih3

Berbalik pasal FYP aku.. actually aku berhajat nak memulakan pengembaraan membaca jurnal yang telah aku cari namun apakan daya.. penangan ubat batuk yang aku ambil melenyapkan niat aku yang suci murni itu..(udahlah jangan nak buat drama kat sini.. huhu)
kesan ubat batuk tu kan.. tersangat la dahsyat.. sehingga mata aku yang ralit memandang laptop terkatup rapat.. hanpon aku berbunyi pon tak sedar.. huuuuu

begitu la bahayanya mengambil ubat batuk..
tapi aku tahan nak makan sebab takut nanti batuk aku melarat and tak sembuh. so aku makan la ubat sementara senang ati sebab kerja masih tak melambak..
(actually banyak kerja ni.. huhu...)

nak buat jurnal walking la.. kat PSNZ library. hurm..

Thursday, January 6, 2011

'FYP'ing mood

Mood FYP dah meresap masuk ke dalam mindaku. sebenarnya next week aku ingat nak buat perjumpaan pertama dengan supervisor, after aku buat pilot test untuk determine sandwich ape yang paling digemari oleh semua.
sebetulnya aku nak buat survey biase-biase je.. contohnye pergi je kat bakery and tanye
" kat sini sandwich ape yang laku?"
aaa.. lebih kurang macam tu la tapi kan bila aku fikir-fikir balik, hish takkan nak buat macam tu? nanti dia ingat aku nak berniaga pulak. haha..

apa dia la FYP ni? cess... sebenarnya FYP ni adalah  singkatan bagi Final year project  yang melibatkan research dan WAJIB diambil oleh semua pelajar yang berkecimpung dalam bidang sains and teknologi.. haha
kalau dalam bahasa melayu kita boleh panggil sebagai PITA ataupun projek ilmiah tahun akhir.

sekarang ni aku dekat library PSNZ yang sunyi. maklumlah awal semester, mestilah sunyi.. tengok la nanti akhir semster.. kalau time-time nak dekat exam.. hurm.. penuh ruang library ni. dari tingkat atas sampai la bawah.. haha
sejuk pulak duduk kat library ni.. lupa pulak pakai sweater.. haha..

tengok la buku hard cover tu.. menakutkan betol

tempat di mana aku berada. di celah-celah rak buku. port baik untuk sendirian tanpa gangguan luar.. haha

sejuk giler sampai cermin pun jadi cam tu.. oh ye.. kat luar sedang hujan.. huhu

ok.. dah terpesong ni.. ok la.. chaw dulu.. nak siapkan pilot tesr.. haha

Wednesday, January 5, 2011

Kisah minyak masak...

Dulu,  satu malaysia kecoh dengan isu gula. sekarang pula isu minyak masak. bawang dah la naik harga. tadi kan aku baca la paper berita harian, pun masih lagi ada kes minyak masak. minyak masak yang botol tu pun dah kurang/ habis stok inikan pula yang dalam peket.

Soalannya.. ke manakah minyak masak kita menghilang? 

Pelik kan... masalahnya masakan di Malaysia ni banyak guna minyak masak sebagai contoh dalam penghasilan sambal ikan bilis untuk nasi lemak.. kan guna minyak tu.. sebab tu kot penyakit jantung semakin mendapat tempat dalam kalangan penduduk Malaysia. hehe
jadi bila tak ada minyak, benda ni terus jadi isu nasional. 

Jadi saranan aku la, apa kata kalau kita:

tukar cara masakan. contohnya kalau hari-hari makan ikan goreng, kita tukar jadi ikan stim.. atau singgang ikan.huhu.
nak masak sayur pula, apa kata kita celur je sayur tu. tak pun makan ulam-ulaman?
sebenarnya banyak jugak senarai makanan yang tak memerlukan minyak. cuma kita kena cari la.. 

saranan ini sesuai bagi mereka yang tak jalankan perniagaan. tapi bagi yang berniaga? hurm masalah besar tu.
takkan nak buat minyak sendiri? buat minyak kelapa sendiri.. alah macam orang dulu-dulu. hurm.. tapi harga kelapa pun dah naik. jadi? masalah jugak.  mungkin peniaga juga patut kurangkan minyak dalam makanan. Jual makanan yang kurang minyak dan.. rakyat Malaysia akan kurang menghidap penyakit kronik.. haha

ok tak cadangan aku ni? just joking.. 

hehe

Tuesday, January 4, 2011

a trip to Pusat Kesihatan UMT

macam mane ek nak cakap,  bangun je tidur dah selsema..plus dengan batuk yang tak henti-henti.. so aku buat keputusan nak pergi klinik je lepas kelas.. tapi disebabkan kelas habis dalam kul 11 lebih.. dan PK tutup pukul 12-2.3 untuk lunch hour, aku dan rakan-rakan taulan bercadang pulang ke hostel sahaja... melalui jalan yang sudah lama kami tak lalui.. iaitu..
JALAN BIAWAK..
inilah jalan biawak

menghayati keindahan jalan biawak sambil berpayung.. hahaa

bergambar macam budak baru masuk.. haha tulah dulu tak mau amik gambar ..

bergambar di samping gadis-gadis yang tinggi lampai ini.. (terasa rendahnya diri.)

mendaftarkan diri di kaunter..

angka giliran

disebabkan kami menghidap batuk dan selesema.. pakailah topeng muka walaupun dalam hati terpaksa..

ceh sakit-sakit pon still nak bergambar sakan

berjaya mendapatkan satu plastik  ubat seperti: ubat gastrik, ubat batuk, panadol, antibiotik dan jugak multivitamin..

aku tak tahu kenapa DR bagi multivitamin.. adakah sebab aku kurang vitamin? hey, i'm normal ok.. cuma lactose intolerance je.. hahaa

sekian.. nak makan ubat and tidur.. haha good nite..

Monday, January 3, 2011

::kelas pertama::

 Kod subjek: MKN 4202 
Subjek:  Seminar
tempat: MK6
masa: 3.00 pm

Inilah pembuka tirai semester ni. kelas seminar yang akan menuntut komitmen yang tinggi.  kelakar pulak tadi, dah lama tak jumpe diorang. bile jumpe riuh sekelas. banyak benar cerita diorang. nak share berita sensasi time cuti la tu.. haha.. kelakar..
tapi kan bila lecturer datang semua senyap.. macam time sekolah dulu.. 
" eh cikgu dah datang! semua senyap."  pemberi maklumat akan melaung dari luar kelas sambil memastikan line clear. yang lain bila dengar cikgu dah datang, terus je senyap.. buat-buat bukak buku la.. haha.. berpura-pura la katakan.. haha

lebih kurang gitu la situasi tadi.. huhu..tapi kan baru first class dah ade 3 tugasan.. tugasan individual, tugasan group and tugasan satu kelas.. haha
esok baru nak lantik comittee member.. kita lihat sape yang kena.. haha
 subjek lain kite tengok esok la. haha..

esok ade kelas pukul 9 a.m..
huhu.. tabahkan hati ek..

p/s: tetibe jek jeles ngan budak-budak yang still takde kelas lagi..



Insomnia melanda.

aku tak tahu la apa kena ngan aku malam tadi. time bukak laptop, ngantuk bukan main, pastu bila dah tutup laptop and tutup lampu.. nak tutup mata tak boleh la plak.. hish tak boleh jadi ni.. menguap dah sampai keluar air mata nih..
baring la jugak atas katil, pusing kiri.. pusing kanan.. gumpal-gumpal comforter...tapi.. tak boleh tidur jugak..hmm nak buat ape nih?
dengan batuk tak henti-henti.. dan sekarang ni tambah pulak dengan selesema yang baru je dapat lepas sembahyang subuh tadi.. wargghhhh..

jadi, apakah yang patut aku lakukan?
A) pergi ke klinik dan minta ubat
B) jage makan.. jangan minum ais...
C) biarkan sahaja.. lambat laun baik la tu..
D) tiada jawapan di atas..

erm.. pasal tak boleh tidur tu.. bila aku teliti balik.. hurm.. rupe-rupenya.. baru aku sedar yang..

AKU DAH MINUM NESCAFE PETANG TU.... 

memang la tak boleh tidur.. padan muka kat diri sendiri.. haha sekarang ni pun tak boleh nak tidur.. hish tak baik la tidur lepas subuh. haha apa yang aku ngarut nih? sila abaikan jika saya mengarut.. haha

nescafe.. haha

Sunday, January 2, 2011

Sila panggil saya senior.. haha

Harap maaf atas entri yang gila kuasa ini.. haha.. disebabkan akak-akak senior tahun 4 telah pun meninggalkan UMT bagi menjalani latihan industri, kami senior tahun 3 sem 6 ini telah gila kuasa.. haha
maaf akak ye.. hehe.. ceh sebenarnya nak cakap yang kami telah tua.. meningkat usia.
baru je jejak kaki kat fakulti tadi, dah ramai junior yang tegur.. almaklumlah aku balik awal u ni.. huhu.. yang lain? baru je hari ni jejak kaki kat umt. entah-entah baru je naik bas.. ataupun masih lagi di terminal bas KT. hurm..

dah la esok pukul 8 pagi dah start kelas.. nasib baik bukan group aku.. kalau tak.. haha.. tau je la.. awal-awal sem ni.. malas dan liat sikit nak pergi kelas pagi... ape-ape hal esok still ade kelas jugak.. kelas food processing, pukul 3 pm.. (hurm time orang tengah ngantuk..)

takpe la.. azam baru kan.. erm.. memandangkan sem ni cuma ada 14 kredit, ingat-ingat nak usha cari subjek baru.. ye lah.. nak menambahkan kredit. kang tak cukup kredit untuk bergraduat..
ingatkan nak amik makanan dan kebudayaan.. agak-agak boleh ke? huhu.. nak usha dr fifah la.. mane tau boleh  amik.. satu kelas ngan junior pon ok.. ala bukan tak biasa ngan diorang.. haha

hurm.. dah-dah la tu.. esok kene gi kelas lak. haha ceh macam la kelas kul 8a.m.. haha....ok.. tata

Saturday, January 1, 2011

Sekali Lagi Di SIni..



Permulaan tahun baru 2011 yang agak menyedihkan apabila terpaksa duduk sendirian di hostel ni. sudah la rumateku masih lagi bersenang lenang di rumah. kesian.. kesian..aku pulak sudah tercongok kat UMT ni.. haha nak buat apa malam ni? nak update blog? huhu.. walaupun esok negeri terengganu cuti umum.. but still fakulti bukak.. hurm dan aku diberitahu MPP tadi bahwa dah ada fakulti  baru yang ditubuhkan.. huhu..
baguslah.. at least nampak la besau sikit UMT ni.. takpe.. cheq bangga jadi warga UMT ni.. at least kita ada pulau sendiri untuk belajar scuba and buat research.. haha

hurm lagipon semua pelajar UMT kan wajib gi orentasi kat pulau bidong.. haha.. Ni la gambar pulau bidong sedikit sebanyak.. hanya pelajar UMT dan yang sewaktunya sahaja boleh pergi tau.. yang tak boleh pergi tengok gambar je la.. haahaa..

aktiviti water confident.. hhuhu.. memang boleh cramp la kalo takde stamina.. haha







kapal yang bagi kitaorang buat terjunan.. huhu

aktiviti kayak yang penat tapi best
eh pesal pulak aku buat entri pasal bidong ni? lari tajuk.. lari tajuk...hurm.. ape-ape hal.. bidong memang best.. coral reef dia cantik.. sebab..kitorang punye kem komandan tu kate.. 
" kami tak kisah kalau awak yang cedera tapi, jangan rosakkan atau patahkan batu karang." 
ada ke patut..

hahaha...
udah udahla entri pasal bidong.. erm.. berbailk pada cerita aku yang kesunyian tadi.. hurm malam ni nak wat ape? 
aku nak baca novel online la.. haha... opps.. lupa lak.. cari jurnal la... kan dah masuk sem baru ni.. huhu..

oh my dear FYP.. i'll try to love you...i'll will try.... ngee....

p/s: penulis ini sedang mereng lantaran dihantar pulang ke UMT setelah 2 minggu berada di rumah. sila abaikan kemerengan dia. sebarang kesalahan amatlah dikesali.