Sunday, February 27, 2011

:: Muktamad::

Entri sebelum ni, saya dah cerita pasal nak gi indon tapi ade kekangan penaja. setelah ditimbang.. diukur dan dikaji dari segala aspek. saya dah buat keputusan untuk buat LI dalam negara je..
nak buat macam mane.. dah takde rezeki..maybe next time.. hehe

so, bye bye kepada Universitas padjadjaran, bandung.. kite beralih pula kepada pilihan dalam negara..
jeng.. jeng.. jeng.. setelah beberapa aspek dilakukan.. saya rasa tempat ni la yang sesuai dengan jiwa saya sebagai pelajar food service.. hhuhuhu..

so... taraaaa,,,
sumber google
KL airport services.. macam best jek kalau dapat buat LI kat sini.. KLAS ni, merupakan satu syarikat in-flight catering.. yang bekalkan makanan kepada Air asia.. dan syarikat penerbangan yang lain...

2nd choice...
sumber google
the gardens hotel and residence.. yang duk kat mid valley tuh.. grand kan hotel die.. kikikiki...
 dan third choice is...

sumber google
yang ni swiss garden resort and spa, kuantan..
resort ni.. jalan kaki pun sampai dari rumah saya.. hehe.. tak jauh mane.. Almaklumlah rumah saya terletak di kawasan peranginan.. huhu.. tapi saya bukan duduk dalam ni.. hehe.. berdekatan je.. hehe

ok..ok.. sekarang dah tak frust nak ke luar negara.. yang penting dapat pengalaman.. kat Malaysia pun ok kan..
yeah!!! i'm proud to be malaysian!!



Friday, February 25, 2011

:: Saya NAK PERGI sana!!!::

Salam semua, lame dah tak update blog..sibuk sangat.. ni pun baru balik dari taklimat JPA.
hurmm.. hati ni tengah sedih..kenapa?

haa.. ni la nak meluahkan perasaan ni..
tadi dengar la taklimat tu.. semuanya ok tapi bila time Q & A.. ade la budak tanye pasal LI kat luar negara boleh claim duit tak?

jawapannya ..... TIDAK!!!!.. bukan sikit tapi sembilan ratus tuh.. sape la nak bagi duit banyak tu..
bukan ape..
saya bercadang nak LI luar negara. dah hantar nama pun nak pergi tapi bile dengar macam ni.. huhuu.. rasa nak menangis pun ade...
sebab syarat penajaan JPA mesti menamatkan pelajaran dalam negara..

sebab kalau ikutkan plan asal, saya akan ke universitas padjadjaran, indon sebagai transfer student dan tempat LI akan diuruskan oleh universiti di sana.

sedih ni.. lagi dasat.. dengar kate kalau saya pergi jugak.. bermakna sem yang saya pergi LI tu takkan dibayar..tak dapat claim saya boleh terima lagi..
tapi kalau tak dapat bayaran satu sem... tak boleh terima.. ..

so, terpaksala saya mintak pendapat kengkawan.. apa yang patut saya buat..
tukar  tempat LI atau pun pergi je LI luar negara senyap2...


TOLONG LA SAYA NI..!!!

Tuesday, February 15, 2011

:: final year project- satu pengorbanan::

Bahang kehangatan FYP semakin terasa saat ini. Saya sengaja mengulas mengenai FYP pada entri kali ini. sebagai seorang pelajar aliran sains di UMT, Fyp adalah satu kemestian. Kalau tak buat? Alamatnya.. tak grad la saya. Kalau tak pass? tak grad la jawabnya..Kalau fail proposal? extend satu sem lagi..

kenapa saya cakap macam tu? FYP adalah wajib bagi pelajar sains. Ia menuntut pengorbanan yang tinggi. Di samping itu, kena pandai membahagikan masa.
oleh kerana tajuk FYP saya melibatkan kerja-kerja dalam makmal, terpaksa la bersusah payah berebut menempah makmal dan peralatan yang perlu bagi menjalankan analisis. Assignment? itu satu kemestian, dalam sibuk nak menyiapkan Fyp, masih lagi perlu terkejar-kejar buat assignment, presentation, tutorial dan juga lab report. Kalau tak kuat mental, pasti sudah dibelenggu stress.

banyak yang perlu dikorbankan dalam menyiapkan fyp. korban masa, wang, tenaga, waktu tidur, waktu cuti dan waktu bersantai..dan yang paling penting.. korban duit!!.. bukan nak berkira, tapi saya harap ini semua berbaloi. Perjalanan saya di UMT ni hampir ke penghujungnya, cuma tinggal sedikit masa untuk menyiapkan FYP dan juga menjalani latihan industri..

Harap, saya tabah menghadapi semua ini. saat ini, tangan saya sudah hampir tumpul akibat menaip FYP
yang ingin diserahkan kepada supervisor. Saya kesiankan supervisor sebab saya nak buat kerja semuanya in advance.. perlu, supaya supervisor tak risau... harap saya tak dihinggapi penyakit demam.. haha.. kalau tak.. kiki tak bergerak la kerja saya..
ok la dah lama rasanya menaip entri.. nak sambung menaip FYP pulak.. haha tata..

** sekadar meluahkan .. nak release tension sekejap.

Friday, February 11, 2011

Dalam mencari cinta sejati..

Dalam mencari cinta sejati..
ada yang tersungkur tak sedarkan diri..
ada yang menangis tak henti-henti
ada yang kata lebih baik sendiri...

Dalam mencari cinta sejati..
ada yang tergadai maruah diri
ada yang belajar sanggup berhenti
ada yang sanggup bunuh diri

Dalam memahami erti cinta sejati
ada yang sanggup cederakan diri
ada yang sanggup makan hati
ada yang pergi membawa diri..

** tetibe jek nak tulis benda ni setelah menyiapkan beberapa tutorial akaun.. haha.. 

Thursday, February 10, 2011

Laluan belakang asrama .... tak lagi selamat..

salam sejahtera semua.. huhu

entri kali ini ditulis lantaran kejadian yang baru je berlaku petang tadi.. kira-kira hampir pukul 7 tadi di laluan belakang asrama UMT...
kisahnye bermula apabila saya nak cik dayah turun untuk makan petang tadi kire-kre dalam pukul 6.30.. jadi tempat makan pilihan adalah kedai makan sebelah kedai topup tu.. kiteorang panggil kedai mak cik bumbung hehe..
 so, order la makanan .. tengah asyik menikmati makanan.. tetibe bunyi accident.. nasib baik tak tercekik ketika makan.. habis orang serbu kat kawasan kejadian... ini termasuklah tukang masak-tukang masak kat kedai mak cik tu.. siap pakai apron kelaur kedai lagi, bagi mengupdate ape yang berlaku.. saya dan cik dayah? haha.. kami dengan tenang makan di situ.. hanya memerhatikan gelagat orang ramai yang sibuk nak tahu apa yang berlaku..
saya dengar juga ( curi dengar) pasal mak cik-mak cik tu bercerita..

so, accident kereta dengan motor depan gerai yang jual satay ikan tu.. kesian pak cik tu, rasenye tutup awal kot kedai jual satay die.. hehe ade la nampak kesan darah.. tak tak tahu seteruk mana keadaan.. yang penting budak laki tu selamat dibawa oleh JPAM  untuk rawatan seterusnya..

saya tengok je la dari jauh, bukan tak prihatin.. tapi kalau kite tengok jek tapi tak tolong, hampeh..
bukan sesak jalan je.. maybe boleh ganggu paramedik yang nak buat kerja..
tengah-tengah jalan nampak la budak sispa yang saya kenal.. saje je tanye.. die kate accident.. macam tu la..
tapi bagus la, cepat je telepon 999.. bagus..bagus..!!!!
jangan hanya tengok and kerumun pastu last-last tak telefon pulak..tu yang sampai kesudah takde penyelamat datang.. haha.. pastu salahkan paramedik lambat la.. padahal orang yang telefon tu lambat dan tak bagi maklumat dengan lengkap.. ..

ok..ok.. thanx atas keprihatinan anda semua, mak cik-mak cik kedai makan sanggup tinggalkan dapur semata-mata nak tengok pa yang berlaku...ape-ape pun, marilah kita doakan dia selamat..

** kredit untuk sispa UMT.. Tuan Abas dan Tuan Anthony yang turun ke tempat kejadian.. peace..

Tuesday, February 8, 2011

::satu kejayaan bila...::

olla just nak bagitahu,, lab report dah siap.. haha
sebagai budak sains.. bebanan utama adalah lab report yang nak kena hantar tiap-tiap minggu.. sejak dari zaman matriks dulu lagi... eh.. bukan..bukan.. zaman sekolah lagi, lab report mesti kena hantar.. huhuhu why? why?
sumber.:http://www.clipartguide.com/

bila dah siap lab report tu, huish.. memang bersuka ria la gamaknya.. terasa indahnye dunia bila lab report dah siap.. kesian blog saya.. tak update gara-gara lab report. hehe tabahkan hati ek.. hehe

udah-udah.. nak sambung buat kuiz akaun pulak.. hehe
tetibe je bukan e-moodle tertengok ade kuiz online.. deadline die 11 feb ni.. kena buat.. tapi malam-malam sket la.. takut line tak elok.. habis la markah kuiz.. . tak suke kuiz online..
 tata.. peace!!

Saturday, February 5, 2011

:: perihal teksi dan bas SIHAT::

sumber: google
teksi!!!

apakah itu? sapa yang tak tahu teksi ni bolehla kite luku kepala dia.. haha.. apa la teksi pun takkan tak tahu.. ala.. kereta sewa la.. kalau kat kelantan.. sebut teksi diorang terus je refer kepada beca.. haha.. tapi mostly rakyat malaysia ni tahu teksi itu sebagai kereta sewa yang warna merah atau warne kuning dan ade label teksi kat atas bumbung dia.. teksi ni ada dua jenis iaitu yang ada meter dan yang tak bermeter.. kalau yang ada meter ni, hurm.. boleh la.. tapi kalau teksi yang takde meter la sakit sket.. die kire satu kereta... rm 20 up to rm 25.. depend la kat mane kite nak pergi tu..

ceh.. apesal saya cerita pasal teksi ni.. ni semua sebab semalam naik teksi la.. saya berborak-borak la dengan pemandu teksi tu..(nape peramah sangat nih).. so, dari situ saya pun tadah la telinga dengar dia bercerita pasal kehdupan die.. dah tua la pemandu tu, anak dah empat( dia cakap la) yang paling kecil  umur empat tahun..
die cakap memandu teksi ni tak berape nak untung.. kalau bawak teksi yang disewa oleh orang lain.. tiap-tiap hari kena bayar sewa dan duit minyak.. last-last.. berapa sen je dapat.. dah la kena selenggara teksi tiap 6 bulan sekali.. kena bawak pergi puspakom.. nak check teksi tu.. alih-alih.. berape sen je la tinggal..

saya ni dah macam interview driver teksi je semalam.. haha.. ye la duduk sorang-sorang dalam teksi.. tak tahu nak buat ape.. takkan nak senyap jek.. itu bukan diri saya nak senyap-senyap..  TIDAK SAMA SEKALI!!
so sambung kembali pasal pemadu teksi ni.. sebetulnye saya takut jugak nak naik teksi, ye la.. kan macam-macam kes ada berlaku.. nak buat macam mane.. fikiran negatif masih lagi menguasai diri ini.. haaha..
sumber : google

tapi kan ade jugak pemandu teksi yang kerek.. bile kita tanye die tambang berape.. die buat endah-tak endah jek.. so, kesimpulannya jangan naik teksi die.. senang cerita la.. tu la.. kalau ade LRT kat kuantan konfem teksi adalah pilihan terakhir yang saya akan naik.. bas awam? kalau ada macam bas rapid KL boleh la naik... kalau setakat bas SIHAT yang selalu sakit-sakit tu.. hurm.. mintak maaf la.. bukan nak mengutuk.. tapi bas tu kalau masuk puspakom.. alahai konfem tak lepas.. lagipun bas tu ade berape bijik je dalam kuantan.. huhu.. kesian.. that's why saya selalu naik kereta pergi bandar kuantan..senang.. naik dari rumah.. tak perlu jalan and tunggu.. bazir masa .. haah
tapi kadang-kadang tu je pilihan yang ade.. teksi atau bas SIHAT? hurm.. naik je la salah satu..peace..

Wednesday, February 2, 2011

:: Rumah dah riuh!!::

selamat petang!!
 baru je rase semalam sunyi.. tapi hari ni pepagi hari lagi rumah dah riuh.. huhu.. abang saya dan adik saya brau sahaja sampai semalam dari KL.. huhu.. so.. rumah saya agak penuh la.. jadi complete la semua ahli keluarga.. haha..

macam kitorang pulak yang sambut tahun baru.. huhu.. gathering la katakan.. cess punyela seronok duduk kat rumah sampai saya tak buat lagi kerja yang lecturer suruh buat.. hehe.. asgment dah la banyak.. lab report!! yang penting sekali.. my fyp!!!! arghh.. fyp.. fyp...chapter 1.. nak cari jurnal dan cari jurnal sampai berpinar mate ni. huhuhu...

nak jalan-jalan pon tak senang.. kalau kerja berlambak kat rumah.. hehe. pening.. nak study? jauh lagi.. hehe.. dah la laptop makin lembab ni.. kesian laptop saya.. dah tiga tahun usia dia.. hehe.. tu yang semput sket tuh..
nak format.. sayang la plak..
nak buat kerja, tapi ramai a plak yang mengganggu.. godaan terbesar adalah tv.. macam-macam cerita ada.. mane la nak gerak kerja saya ni.. ni rumah dah ramai orang.. lagi la takleh nak buat kerja.. hehe.. bersembang je kerjanya.. hehee
salah saya juga.. sape suruh tak tahan godaan.. haha


ok la.. nak buat kerja sementara rumah tengah tenang.. malam nanti riuh balik.. hehe.. ok tata