Monday, March 28, 2011

proposal presentation....

jumaat ni ade proposal presentation for fyp..penat nye..
sekarang ni semua orang duk giler buat fyp.. saya pun tak terkecuali.. 3 hari duk tahan mata buat fyp.. last2 semalam.. bile dapat jumpe sv...
tajuk fyp saya ditukar.. apekan nasib..
slide presentation pon dah siap.. last2 tukar tajuk sebab tajuk tu akan buat sesi Q and A nanti bertambah masa..hhuu.. so? hari ni nak start buat balik.. ditambah pula dengan benda2 lain.. contohnye..

  1. business proposal eop
  2. business proposal food processing
  3. meeting video
  4. lab report.
  5. eop port folio.. waaaa
  6. report nutrtion
  7. report untuk seminar...
yang lagi best and gempak.. ialah.jumaat presentation..sabtu tu pulak test 2 akaun... lepas tu diikuti dengan test food culture.. huish.. ape ni... minggu lepas presentation tu.. adalah minggu test.. dah la sem ni takde study week.. huish.. ape kan nasib..

udah2.. saya nak gi sambung menaip Fyp.. dah tumpul dah jari ni sebab duk buat fyp.. menaip je kerja dua tiga hari ni..

P/S: doakan saya dapat mem'present'kan proposal dengan jayanya.. plz...



Wednesday, March 16, 2011

:: 6 sem jadi budak makanan...::

semester 3.. time expo keusahawanan

Dah 6 sem berada di UMT ni..tak sangka perjalanan hampir ke penghujungnya... satu sem lagi dan kami semua akan menjalani latihan industri.. sem ni dengan sem depan bergelumang dengan FYP.. mujur la cuti sem ni panjang.. boleh setelkan FYP time cuti..

chocolate ball...
Ingat lagi time mule-mule masuk UMT, tahun 2008.. kolam renang pon takde lagi.. tuh.. blok budak laki hanyalah b2.. dua blok laki kat belakang tuh.. budak UDM yang duduk.. huhuhu...Jalan utama adalah jalan biawak.. hahaha..
tenis court tu, dulu hanyalah semak samun dan kawasan paya bakau.. pusat kegiatan pelajar? tak wujud lagi mase tuh...

dah hampir tiga tahun duduk kat UMT ni.. macam-macam dah bertambah.. kolam renang, pusat sukan..pusat kegiatan pelajar dan nanti FASM, FMSM pun nak dekat siap.. haha

6 sem ni jugak. dah macam-macam saya lalui sebagai budak makanan..masak-masak kat dapur... balik dari lab sampai 2-3 pagi.. sampai kene panjat pagar asrama.. (haha) sebab dulu duduk kat jembal inn..
duduk berkampung dekat lab dari pagi sampai petang.. sampai roomate dulu, kalao ade ape2 hal just cari dekat lab je.. confem jumpe..

jadi waitress...restoran by'u

penat tau nak set up meja ni.. tu semua kene gilap... haha

buat promotion makanan.. walaupon segan. ade yang layan.. ade yang buat dek jek.. hurmm.. muke habis merah-merah sebab masuk kitchen.. dah la kitchen tu panas...
pakaian rasmi adalah jeans and t shirt.. kalau ade presentation baru pakai baju kurung. kalau tak.. hurm..selipar jepon, tshirt and jeans.. tudung? selepang biase2 je.. xde maknenye nak pakai shawl ni.. muke tuh.. tempek bedak Carrie junior je.. hahaha..

5 minit break dalam kelas.. kepala semua lentok atas meja.. tido jap.. lecturer lain dah paham..
thanx sebab memahami kami.. haha..

tapi tak saya nafikan di sebalik semua kepayahan itu, sebenarnya merapatkan kami semua.. huhu..
sem 6.. sesi photgrafi untuk annual seminar this saturday...

Monday, March 14, 2011

:: kecantikkan keyakinan::

salam satu Malaysia semua..

Jom kita berbicara mengenai kecantikan keyakinan.. kihkih kih..

kenapa tajuk ni? okay.. by the way, saya baru je abis oral presentation (individual) semalam. So, mood presentation tu, ade la sikit-sikit dalam kepala ni.

kenapa kan, kalau orang tu cantik .. suke je letak gambar profile pelbagai posing kat fb la.. ataupun kat laman web sosial yang lain..??

kejap buat muke kembong macam ikan buntal tersedut air laut. Kejap buat posing peace, kejap buat posing ala-ala gadis ayu.. tangan dan mimik muka tu, hurm.. tok sah nak cakap la.. pelbagai gaya.. tapi kan mengapa?

haa... Inilah dipanggil keyakinan.. bile die rasa cantik, die akan yakin pada diri die.. so.. die berani letak gambar kiut miut kat profile..
sebab tu, ade jugak la orang yang kurang cantik( saya x kate die tak cantik ok).. pon boleh berposing dan bertukar ganti gambar di fb.. sebab ape?
sebab die yakin dan selesa dengan diri sendiri..tu yang mahal..

tapi kan saya rasa kalau seorang tu yakin pada diri die sendiri, muke yang tak berape nak cantik.. i mean so-so saje pun akan ada daya tarikan... well cantik tu kan subjektif.. haahaa

tapi kalau cantik pon, tapi tak yakin pada diri sendiri.. jalan pun tunduk sampai nampak bongkok... hurmm.. xde maknenye...lagipon potensi diri dinilai dari keyakinan dan bukannya.. kecantikkan..

nak jadi model? tu kena yakin.. cantik? takpe.. mekap kan ade.. tempek je tebal2.. confem yang xcantik pon akan nampak seri.. hehe betol x jurukamera? haha

jadi, saya nak menegaskan di sini.. marilah kite semua yakin dengan diri sendiri.. but don't
OVERCONFIDENT!!!.. nanti ade pulak yang menyampah.. haha

**dek kerana terlalu confident semalam time present.. kikiki.. pronounce salah pon tak sedar.. kahkahkah.. mujurlah panel tak  cakap ape.. just yakin je.. yang kite cakap tuh betul, jelas dan tepat... haha

Thursday, March 10, 2011

:: Kisah Kawin-kawin::

" weh ko ni bila nak kawin?"

biasa tak dengar dialog di atas? haha.. bagi saya, selalu je.. sedara mara selalu la jugak tanya.. kadang-kadang nak je cakap.. hidup ni matlamat untuk kawin je ke?
huhu.. last-last saya jawab..
" takde pakwe.. nak kawin macam mane?"

tu la alasan yang paling releven yang boleh saya fikirkan pada masa tu..
Almaklumlah, kebanyakkan cousin saya kawin muda.. umur belas-belas dah kawin.. paling tua umur 23 tahun .. kawin.. tu dah kira lewat dah tu..
memandangkan cousin saya dah kawin dah beranak pinak.. dan saya pulak still single mingle..diorang (mak sedara) tetibe je la tanye soalan-soalan cepu emas.. huish.. nyampah..

tah la bagi pendapat saya, rugi pulak kalau lepas je habis belajar terus je kahwin.. mesti la rase nak enjoy, kerja dua tiga tahun dulu kan.. pastu baru la kawin.. baru la ade life sedikit..
lagipon perempuan ni kan payah sedikit kalau dah kawin. kene dengar cakap suami la.. hehe betol tak?

bagi saya yang kaki enjoy ni.. maybe lambat sikit kot nak kawin.. cerita pasal kawin ni.. 15hb ni cousin kawin.. maybe tak balik kot.. ade lab.. kalau takde lab.. maybe ponteng kot sket.. haha.. sekarang ni dah masuk tahun 3.. dah ramai kengkawan yang asyik duk cerita pasal kawin.. tension sket nak balik kawin.. kadang2 terfikir jugak la.. adakah kawin boleh selesaikan segala masalah? kalau tak betol caranya.. boleh menambahkan masalah ade la..

ade juga yang cakap elok kawin muda.. kawin time belajar.. entah.. tepuk dada tanye selera. tapi kalau saya, serius la saya tak mampu nak bahagikan masa...

so, kawin la jika anda mampu.. dan yang penting kalau ikhlaslah kalau nak kawin. jangan main tangkap muat jer.. tu yang jadi setiap 15 minit nak cerai.. haha

ok.. tata

Wednesday, March 9, 2011

:: jangan pandang rendah pada mereka::

Pernah tak anda tengok orang yang sapu sampah dengan pandangan kerek semacam?
Tak pun pandang rendah kalau orang tu tak reti membaca?
Tengok je orang gile terus je lari?

Ceh, paling tidak pon , mesti ade kan? jangan tipu.. mengaku dalam hati je la..
so, ape kaitannya dengan topik yang di atas?
Just saya nak share la pengalaman mengendalikan program nutrition hari tu. kisah benar yang bukan rekaan..

kan entri lepas saya dah ceritakan program yang kami lakukan untuk mengkaji tahap kesihatan warga UMT ni.. so, kumpulan saya lebih memfokuskan pada staff dan lecturer UMT.. ini termasuklah mak cik cleaner, pak cik potong rimput dan technician.. tak kisah la.. janji kerja dalam UMT ni..

Sedang saya asyik duduk mempromote tu, saya terlepas pandang beberapa perkara:

  1.  kawan saya cakap, kalau nak communicate dengan makcik cleaner ada caranya..  jangan la cakap KL.. atau cakap bahasa rojak slang broken english tu.. takut diorang nak datang..
  2. panggilan tu, panggil la puan.. bagi die rasa dihormati sikit..
  3. kalau ade slang kedah, kelantan, trengganu.. gune je waktu cakap dengan diorang.. bagi diorang selesa sedikit..
  4. jangan la duduk cerita pasal bahasa sainstifik.. triglycerides dalam darah la.. body fats.. dan benda2 lain yang tak mampu difahami oleh orang biasa.
  5. jangan nak tunjuk pandai walaupun anda sememangnya pandai.
so, saya yang memang cakap takde slang ni, telah memutar belitkan lidah menjadi slang kedah..( sebab budak yang buat promotion tu orang kedah..) huhu..konfem mama saya tak kenal kalau saya cakap kat telefon slang kedah.. haha

lagi satu yang paling saya sedih dan sayu.. apabila ada juga yang tak reti membaca.. so, special attention diberikan kepada mereka.. bukan kami nak pilih kasih.. cuma taknak mereka rasa terpinggir.. saya respek la dengan kawan saya ni, sanggup dia layan beberapa orang mak cik  dalam menjawab questionnaire.. die tanya macam interview pulak.. tapi takpe.. as long mak cik tu ok..

buat lecturer dan staff yang lain, bukan kami tak nak berikan perhatian pada anda, tapi kami tak nak makcik ni rase rendah diri bila bercampur dengan orang lain.. Saya hanya mampu melayan mereka dengan senyuman je la.. nak cakap lebih2 takut diorang tak paham sebab slang bahasa Melayu standard KL la katakan..  (perasan la)

yang best nye.. bila time nak bagi advise pada mak cik ni, oleh sebab die tak reti nak bace, so, si advisor ni.. lukiskan apa yang patut die makan.. contoh lukis ikan, ayam, sayur.. haha.. walaupon lukisan die takde la cantik benor..
itu je la yang kami boleh lakukan.. harap maaf la, kalau ade yang kami semua buat menyinggung perasaan semua. cume bila buat program ni, baru la saya sedar, Malaysia memang dah maju tapi rakyat die masih ade lagi yang terpinggir. 

just , saya nak tekankan kat sini.. tak baik pandang rendah pada orang yang kerja rendah atau yang tahap akademik die rendah. yang penting die baik.. hati yang bersih adalah harta yang paling bernilai kan.. tak semua ada.. peace^^


Monday, March 7, 2011

::Nutrition Intervention Programme 2011::


Yeah!!!! akhirnya  tamat jugak la assignment besar kami.. iaitu Nutrition Intervention Programme yang diadakan selama 3 hari mulai hari Jumaat- Ahad..

Sempat tak nak check tahap kesihatan anda? kalau tak sempat maaf la ye.. hehe.. sebab kekangan dari alatan untuk buat ujian darah.. Lagipon kami bukan nye dari kementerian kesihatan..program ni dibuat pon kerana dinilai dalam salah satu subjek wajib kos kami.. hahaa

mula-mula dulu, rasa susah sangat nak buat programme. bersengkang mate la jugak nak jayakan programme ni.. ditambah pulak dengan FYP dan kerja lain.. hurm.. penat..
tapi lepas buat programme ni, rasa macam best sangat sebab boleh sedarkan rerakan di UMT sekalian pentingkan pemakanan kepada tahap kesihatan.. hehe..

ok, mesti ramai yang nak tahu macam mane perjalanan ini berjalan.. kami semua (foodservice tahun 3)  dibahagikan kepada tiga kumpulan besar.. setiap kumpulan akan merencana semua agenda yang hendak dilakukan sewaktu program berlangsung..
jadi terhasillah 3 group.. 2 group akan mengambil student sebagai responden dan satu lagi group akan mengambil lecturer and staf UMT sebagai responden..

group saya?  saya termasuk dalam golongan  group yang ke 3.. iaitu respodennya adalah lecturer and staff UMT.. thanx a lots.. sebab lecturer dan staff  UMT ni sangat la sporting.. haha  sebelum buat program ni, risau jugak tak dapat sambutan, sebab ini melibatkan lecturer dan staff. sebab sebelum ni dah ade program dari pusat kesihatan yang mengecheck tahap kesihatan warga UMT.. tapi semalam.. Alhamdullilah.. semuanya  ok..

kepada yang tak sempat, saya mewakili group meminta maaf sangat-sangat.. oleh kerana kami ni student, bajet amat limit so, kami buat setakat yang mampu..
 so.. ni adelah gambar yang sempat dicapture semalam.. buat semua group member.. thanx for ur cooperation!!!!

Sunday, March 6, 2011

bangunan FST berasap????

saya baru je pulang dari kelas malam tadi.. hurm..
ape kaitannye dengan tajuk di atas.. haaa. ni la yang saya nak cerita ni.

kelas hari ni bermula pukul 8 malam.. so seperti biasa.. lecturer datang dan prepare slide kat komputer tu..
baru sahaja bukak mukadimah nak mengajar... KRINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!! bunyi alat penggera menggegarkan kepala otak saya.. mujurlah takde yang melatah..
kiteorang terpinga2.. nak buat ape ek? ke main2 je.. ala macam fire drill tu,.. latihan kecemasan,...

tapi bila fikir logik, kenapa nak buat latihan malam2.. bukan ade orang pon.. so dari mk11 kami pon turun la ke kawasan parking berdekatan.. yang mane parking kereta and motor terus alihkan..

ade la sumber2 yang mengatakan bangunan FST yang berhampiran dengan bangunan annex berasap.. foyer pon berasap jugak la.. lebih kurang macam tu la.. tak tahu ape sebabnya.. nak masuk dalam siasat kan lain pulak ceritanya.. haha..

so, ingat class cancel.. tapi harapan hanya tinggal harapan.. kami teruskan jugak kuliah kat kk 9.. haha.. ok.. tu je nak cerita.. skrg ni tak tahu la.. ape sebab penggera tu berbunyi sebenarnya..

Saturday, March 5, 2011

:: tempat yang berpotensi untuk jumpe die part 2::

semalam dah cerita pasal 3 tempat yang biase kite mulakan pertemuan pertama.So, hari ni kite teruskan lagi dengan beberapa tempat yang berpotensi untuk jumpe 'die'... hehe

1)Jalan biawak/ kaki lima..
contoh situasi:
tengah-tengah anda berjalan dengan selipar, tiba-tiba selipar anda tercampak ke hadapan. kebetulan yang berjalan di hadapan anda adalah awek / balak. Anda pun,
" hish selipar ni.. nakal betul" ayat nak cover malu.
" hehe.." biasanya dia gelak je la... kalau lelaki die gelak tak cover.. kalao perempuan die gelak belakang2.. haha

2)Atas bas ekspress
contoh situasi:
Anda pulang ke kampung halaman sempena cuti raya cina. anda mengambil posisi die tepi tingkap (ni bukan single sit tau).. tiba-tiba... ade awek/ mamat duduk sebelah anda. Muka die terkejut sebab anda adalah berlawanan jantina dengan die..tengah-tengah perjalanan..
" nak ?" dia menawarkan coklat/ makanan ringan kepada anda.
" err.. boleh jugak.."  anda terima..

tapi boleh jugak anda jual mahal sket.. terpulang la.. haha.. suka hati..

3)foyer Library
contoh situasi:
anda berjalan di foyer library untuk ke kompleks kuliah. sedang anda berjalan. ada seorang awek/ mamat senyum kat anda. kebetulan pada masa tu hanya anda dengan dia sahaja. so..
anda pun kenyit mate dan senyum...
konfem die terkedu la.. hahaa (yang ni saya pernah buat.. memang menjadi... haha kesian kat die)


ok cukup setakat ni.. haha lain kali kalau ade idea  boleh la sambung lagi.. haha

::tempat yang berpotensi untuk jumpe die::

Pernah tak anda semua jatuh cinta? Saya yakin mesti ada walaupun sekali. kalau tak pernah pun, mesti ada yang menyimpan perasaan dalam hati..ala macam yang orang puteh selalu cakap tuh, crush? haha..

ceh setelah menganalisa semua ni, saya rasakan tempat yang selalu berlaku pertemuan pertama  adalah...
(cuba korang ingat time mula-mula kenal dengan gf atau bf korang dulu dan bandingkan.)

1. cafe- 
contoh situasi
Sedang anda leka mengambil lauk pauk anda secara tak sengaja terlanggar orang yang bersebelahan dengan anda.
" opss sorry" dialog permulaan
" takpe." si mangsa yang dilanggar
lepas tu, anda akan selalu perasankan die kat kafe yang sama dan waktu yang sama..lepas tuh pandai2 sendiri la nak adjust ke tak..

2.Library
contoh situasi:
Anda pertama kali menggunakan web opac yang ade kat library. Tak tahu nak gunakan macam mane sistem tu, tetibe ada awek/ pakwe yang sedang gunakannya dengan jayanya... jadi anda pun..
" err, boleh tumpang tanya.. macam mane nak gunakan web ni?"
"ooo... awak tekan sini. and sini.. and.. blalala"  dia akan tolong kalau die baik.

3. Program universiti
contoh situasi:
Anda merupakan seorang sukarelawan sukan bahagian paramedik. anda ditugaskan untuk merawat pemain hoki universiti yang sedang bertanding yang mengalami kecederaan di betis dan tangan.
" encik ok tak? sakit kat bahagian mane?" kotak first aids dah dibuka..
" ngrrrr..." sebab die sakit, jadi die tak mampu nak cakap ape2.. hehe

tapi biasanya lepas dah ok, die akan ucap terima kasih.. lagi2 kalau yang rawat die awek cun melecun..

setakat itu dulu la.. tak boleh reveal banyak-banyak sangat.. haha

Tuesday, March 1, 2011

:: bila teknologi disalah guna::

Hurm.. salam satu Malaysia semua.

TEKNOLOGI..... ceh macam best je kan..hidup dalam dunia moden ni, semua benda mesti nak ringkas, dan cepat. saya pun suka jugak ade perkembangan teknologi macam ni. semua kerja jadi mudah.. contoh kemudahan yang selalu saya guna ialah mesin basuh, TV, radio, telefon, laptop, printer.. microwave.. dsb...

TAPI.. saya nak tekankan kepada penggunaan telefon bimbit yang canggih-manggih ni.. geram betol saya.
Ini semua mengenai insiden yang berlaku tengah hari tadi..

nak dijadikan cerita, saya berjalan la pulang ke hostel sendirian sambil lalu la kat kawasan kolam yang berhampiran  FPE tuh,.... so, disebabkan saya sangat lapar dan cuaca tengah hari tadi sangat panas.. saya pon berjalan dengan lajunyaa.. tak pandang dah kiri dan kanan ni.. straight jek.. muke saya? tak payah nak cakap la.. muka ketat je.. al maklumlah tahan lapar ni.. hehe

so saya jalan la sorang-sorang sampai la bila saya berjalan menghampiri pondok (yang biasanya tempat tukang potong rumput lepak  tuh).. saya terpandangkan pondok tuh dan tetibe saya ternampak ade lelaki sedang menghalakan telefon bimbit ke arah saya..(cara macam tengah tangkap gambar curi)..waktu tu memang ada saya je..  dah la berselindung di sebalik pokok... kalau sekali lalu memang tak perasan..

bukan saya nak perasan atau ape ke.. tapi cuma saya rasa tu sangat la tidak berbudi bahasa.. tau la telefon bimbit ade kamera... tapi tak payah la tangkap gambar curi-curi.. seram pon ade..
mujurlah la saya x pakai baju kurung hari ni.. kalau pakai.. huhuhu... dah la kawasan umt ni berangin.. jadi.. paham2 la ..

entah dah  berape ramai yang gambar budak perempuan dah dia tangkap.. mintak dijauhkan la segala benda buruk.. psst.. sebenarnya saya harap kamera telefon dia just VGA ataupun 1.3 megapixel je.. takleh zoom.. huhu

hurm.. tak suka la macam ni.. dalam kawasan kampus pun ade orang macam ni.. seram. buat girl2 kat luar sane.. hati-hati la ye... jalan sorang2 tuh.. kalau boleh elakkan la... menjadi perhatian orang..

buat si pemilik kamera.. berhemahla sewaktu menangkap gambar.. bukan semua orang suka publisiti...