Friday, April 29, 2011

29 April 2011

Sedar tak sedar dah nak habis bulan april dah..maknenye sem ni pun dah nak ke penghujungnye..
umur pun makin meningkat. haish.. makin lame , makin ramai yang hantar kad kawin.. huhu tak pun invite kat Fb.. huhu. hebat hebat..

Kengkawan dah nak masuk ke alam baru, saya ni masih lagi kat u. huhu.. Semalam bace pasal hostel kat group BMU.. ramai yang tak puas hati dengan hostel.. huhu..
Entah la.. saya pun tak boleh nak komen lebih2 sebab saya dapat hostel.. tapi cube fikir kalau dapat hostel tapi duduk kat jembal Inn agak2 korang nak x?
rasenye Jembal inn sekarang dah tak berpenghuni. maybe kontrak dah habis kot..

dulu mase saya tahun dua, saya pernah duduk kat jembal inn.. waktu tu merungut jugak.. tapi.. ok je.. sedar-tak sedar dah 2 sem duduk sane..Memang payah duduk sane.. sebab jauh dan saya takde kenderaan.. jadi jalan kaki je la pergi dan balik. tapi jembal inn tu takde la jauh sangat dari kampus kan.. cume kalau ade kelas malam kiteorg kite pergi secara berjemaah.. huhu.. sebab jalan kat situ gelap sket..

kenangan manis duduk jembal inn adalah... hurm.. berpeluang balik pukul 2pagi. hurm.. Macam mane ek nak cakap. waktu tu pukul 1 lebih la.. kiteorng buat recipe testing.. jadi kosmate2 saya termasuklah saya yang xde kenderaan ni berjalan kaki la balik ke hostel dari makmal perkhidmatan makanan tuh..
oleh kerana ramai yang duduk hostel dalam, last2 tinggal 2 orang je yang balik jembal inn.. dah la malam.. ?(err bukan pepagi bute).. tawakal je .. yang kelakar tuh.. macam2 bunyi boleh dengar time tuh,.. ngeri jugak.. hhuhu tapi last2 selamat..
sampai kat jembal inn.. disebabkan penat.. siap offer kuih lagi (yang buat kat kitchen tadi) kat pak guard..
Sebab pak guard duk tanye soalan.. kuih tu bukti.. saya dan kawan tak merewang ke tempat lain ok..

tapi yang best duduk jembal inn.. kereta boleh parking depan rumah.. wahaha.. bagi mereka yang ade kereta la.. pastu.. peraturan tu agak longgar sket.. huhu

hehe.. dah melalut dah ni.. ok.. saje nak share pengalaman duduk jembal inn.. maybe ade yang takkan merasai kot duduk jembal inn... huhu..

P/s: jembal inn sangat panas time siang... tapi sejuk giler time  malam.. and die ade wifi dalam rumah.. huhu
satu bilik 3 orang.. dan bilik sangat kecik.. nasib baik ade ruang tamu yang besar.. huhu

Thursday, April 28, 2011

Hostel o Hostel...

Perasaan kali ni bercampur baur. Tak pasti la nak tulis atau tak. sebab baru je selesaikan FYP... jadi mood untuk menulis tu agak bercampur baur.. account fb pun saya tak bukak semalam.. dasat ni.. boleh catat record.. kalau tak tu la yang first bukak pepagi morning.. huhu

Semalam lepas je jumpe c0-sv, terus kawan cakap result hostel dah keluar. huu.. so, mujur dapat.. try la tengok untuk kengkawan lain.. mostly diorang tak dapat..sebab kan saya unit beruniform.. so dapat la hostel sebab mintka under unit beruniform.. kengkawan yang mintak uder kelab.. tak dapat.. kalau dapat tuh, boleh bilang dengan jari.. hurm.. pelik jugak. ape kriteria yang diorang tengok ek time nak amik masuk hostel ni?

time cuti ni pun saya mintak nak duduk asrama sebab nak setelkan pasal FYP.. harap2 dapat.huhu dah la duduk kat sini dalam 3 bulan. sebab FYP saya tu, kerja banyak. so, kena la duduk sampai 3 bulan. lagipon lab tuh, bukan saya seorang je yang pakai. kan?

berbalik pasal hostel tadi, hurm.. kalau yang dapat.. mesti lega.. tapi kalau yang tak dapat. garu kepala la jawabnye.. mane la nak sumbat diri sendiri sem depan.. lagipun rayuan hanya akan dibuka sem depan..nak duduk rumah sewa? nak bayar deposit.. pastu, kalau nak keluar, deposit tu confem burn..  kan.. betol tak?
saya bersyukur sangat.. sebab dapat.. lagpon sem depan saya maybe duduk satu sem je. sem 8 tuh, dah buat Latihan industri.. hurm... sabar.. perjalanan dah hampir ke penghujungnya..
kepada kawan2 seangkatan yang on the way nak grad sem depan.. congrats.. huhu..

jumpe sem depan dekat pesta konvo..^^.. ape la yang saya mengarut ni? hehe

ok tata..

Monday, April 25, 2011

1 jam 57 minit... Siap!!

Olla semua..
Hari ni just nak cerita pasal paper nutrition community yang bolehlah diklasifikasikan sebagai paper second killer sem ni.
Hurm.. nak cakap ape ek? Komen?
Payah la tadi. Soalan banyak sampai habis semua 2 jam digunakan sebaik mungkin. Dan syabas kepada semua kosmate saya yang langsung tak keluar awal time exam tadi. Anda semua memang rock!! haha

Time menjawab tadi, nak katekan soalan tu payah, tak jugak. nak kate soalan tu senang .. pun tak jugak. Tahap sederhana tapi sebabkan soalan banyak, saya tak dapat nak berfikir dengan tenang sangat. Total soalan esei pendek 9 soalan. rasenye dalam 7/9 soalan tu ade anak-anak a, b,c, d.. jadi sangat la banyak. dan semua berkait antara satu sama lain.. yang belajar sem lepas pun masuk jugak.. Z-scores?..total energy requirement.. saya tak ingat sangat dah formula..^^

Tapi kan sempat jugak la saya psiko budak duduk sebelah tuh. angkat tangan banyak kali sebab mintak paper. haha.. Konon-konon jawapan banyak sangat la sampai tak cukup buku soalan tuh.huhu..

Next sem satu je subjek wajib amik iaitu pemakanan terapi pastu yang lain final year projek 5 jam kredit. Saya dah daftar amik subjek elektif.. Ingat nak amik bahasa, budaya dan masyarakat dan bahasa melayu ilmiah. jadi jam kredit total ade la dalam 14 kredit. ade yang cakap. kalau final sem tak payah amik cukup minimum 12 jam kredit. betul ke? please kak senior tolong jawab persoalan saya ni..

ok.. ok.. dah mengarut. Esok ade presentation lagi. Sem ni penuh dengan presentation sampai dah naik muak present kat depan. bak kate lecturer tu,
" saya nak jadikan presentation ni makanan ruji awak semua. biar dengar je presentation, naik muak.. "
ok..
nak siapkan slide and nak practice sket.. hope semua berjalan lancar esok. peace..

Saturday, April 23, 2011

...pengalaman makan kat kedai makan...

hurm.. Saje je nak post pasal service failure nih..

erm jap.. tau tak ape tu, service failure? Service failure ni adalah spesis kedai makan.. atau kedai yang menawarkan khidmat service yang lambat tahap snail.. huhu.. ataupun kedai lambat.. huhu.. lebih kurang la.. nak tahu lebih lanjut? haa.. gi la kat library umt.. cari la kat bahagian buku hotel management... jumpe la.. tak pun cari je kat internet maksudnye.. huhu

kenape tetiba saye ni menimbulkan masalah service failure di sini? hurm.. musykil.. musykil.. tadi saya dan rerakan order la makanan... Well dinner time.. so, kiteorang sampai la kat kedai dalam pukul 6.20pm.. ceh.. ingat cepat la sampai makanan tuh.. tup.. tup .. air yang kiteorang pesan tuh, amik mase 20 minit sebelum sampai kat meja kiteorang.. huhu.. tu baru air.. makanan yang kiteorg order? lambat lagi la jawabnye... lame jugak la tunggu, dari cerah sampai la gelap... dah la tak solat maghrib lagi.. habis2 makan terus je berkejar ke hostel ...

rasenyekan sume orang mesti la pernah menghadapi masalah macam ni kan.. habiskan masa menunggu makanan untuk siap.. kalau setakat setengah jam tu.. boleh la consider lagi.. kalau satu jam? huhu... alahai... tension.. dah la rerakan saya tu tak makan tengah hari..  bile makanan sampai.. terus je makan tak ingat dunia.. huhuhu...
termasuk la saya sekali..huuhu..

buat sesiapa yang nak bukak kedai makan, tolonglah... jangan lambat-lambatkan service kat kedai anda.. ataupun.. jangan letak banyak sangat pilihan hidangan yang berbeza.. payah tukang masak nak buat.. nanti.. ni la jadinye..
kalau kat hotel, makanan yang di order tak sampai 15 minit, dah dianggap service failure.. tak gitu cik dayah?
tu hotel la.. sebab service di charge...
kat kedai makan biasa.. sebab xde charge service.. so 30 minit tu ok lagi la kot.. hhuhu..

Friday, April 22, 2011

3jam dalam dsm... Haru!!

Semalam jawab paper akaun.. ala.. yang killer paper tuh.. hurm.. nak cakap ape ek? agak penat la Jawab..
bayangkan duduk 3 jam tunduk sampai cramp tulang belakang sebab duk kejar masa jawab akaun.. satu soalan.. ade la dalam setengah jam nak jawab..huuhu...

leher ni.. dari semalam sakit lepas jawab akaun.. huhu... Dah asyik tunduk jep time jawab tuh.. penat mate.. sampai kedinginan DSM tu tak dapat dirasai sebab otak dah panas jawab akaun..

Paper semalam ade la 5 soalan besar.. pastu ade anak-anak dia.. Paling haru bile buat manufacturing statement yang saya buat latihan beria dalam buku tebal soya tu.. last-last soalan die kuar ringkas giler sampai tak terjawab. Clueless? blurr? speechless.. hurm.. last2 bile saya dah tenang sket.. baru la boleh jawab.. uhuhu
                      (source: asria.com.my )

tah la.. sebabkan akaun ni banyak bermain nombor.. of coz la takut.. sebab ape-ape je boleh berlaku..tersilap tambah kosong ker.. tersilap tekan kalkulator la.. tersilap baca soalan la.. kritikal.. kritikal.. tak pasti jawapan yang kite buat tu betul atau tak..tu yang pasti...

Agak-agaknya.. macam mane la budak Accounting boleh survive ek? huhu..
selama 3 tahun kat umt ni, ni la first time duduk jawab paper 3 jam..hhuhu.. Sem lepas  semua 2 jam.. tapi.. memang patut la bagi 3 jam.. baru la boleh siap semua soalan.. kalau bagi 2 jam.. macam paper biostatistik.. alamatnye pengsan la...

tapi berbanding akaun dengan biostatistik, rasenye  biostatistik lagi ok kot.. boleh la saya jawab lagi.. walaupun ramai cakap tu killer paper.. akaun? hurm. no komen.. tengok je la result ape yang kuar sem depan.. huuhuhu..

next paper..? hurm.. Nutrition and Community.. Paper major untuk kos saya.. hurm yang ni... kena banyak pakai common sense dan critical thinking.. huhu.. So, nak start study buku Krause la.. huhu

ok.. tu jep yang saya nak luahkan..
tata

Tuesday, April 19, 2011

Next paper!!! account the killer...

PERAKAUNAN PERNIAGAAN...

tu la subjek yang killer sem ni.. saya ni kan sejak dari sekolah dulu lagi alergik dengan akaun ni.. hurm.. sebab tu la saya tak amik akaun time sekolah dulu, walaupon ade cikgu bukak subjek akaun.. tak mahu..tak mahu.. alih2.. ingat tak payah la belajar akaun sampai ke sudah.. ceh.. tetiba sem ni  kena daftar subjek akaun.. huhu..

ingat lagi kelas pertama sem ni, kelas akaun tuh.. huhu.. kelakar.. ape tah mende tu.. mcam pernah dengar ek.. debit? kredit.. liabilities....lepas tu kan nak kena angkut buku akaun soya tu kehulu ke hilir..
tutorial 2 soalan pun buat dari petang sampai la malam... huish.. payah benar ...

tapi sekrang lepas satu sem duk belajar benda tu.. dah imun.. boleh la kalau setakat nak buat latihan yang mudah2... huhu...ade progress.. ade progress.. takpe la janji boleh buat.. 

khamis ni paper akaun.. harap2 boleh jawab.. sebab tah la..carry mark macam tak ok je.. test satu dah ok.. alih2 test 2 cam tak berape nak ngam..  huish.. macam mane ni? harapan nak A.. terpaksa dilupakan.. dah la 4 jam kedit...
dah la.. dah terbuat sesi meluahkan perasaan pulak.. takpe la nak study akaun dulu.. harap2.. boleh jawab dengan jayanya sem ni... ok..

hepi final exam!!^^

Monday, April 18, 2011

Paper final pertama sem ni...

Semalam officially saya menjejakkan kaki ke DSM bagi menduduki final exam sesi disember 2010/2011. Tak sangka sem 6 dah nak berakhir.. English for occupational purposes... tu paper pertama sem ni..
Susah? tak tahu la nak jawab ape.. boleh la kot.. tak sure la al maklum la... kan saya ni bukan mat saleh... language tu.. huish agak la teruk.. nasib baik la dengar lagu mat saleh dua tiga hari ni.. hhu.. ape kes?

Sem ni semua exam kat DSM.. yes.. yes.. best sket kalau exam dalam DSM.. baru rasa final.. kalau exam kat kk... rase macam amik test pulak.. hhuhu macam sem lepas. dua paper kena jawab dalam MST dan MK 12. tak best nye..

Memandangkan next paper adalah hari khamis ni, mood study still tak datang lagi.. dah la khamis ni killer paper..huhu 4 jam kredit woo..

Ok.. ok.. nak tengok cerita Dream High pulak.. hhuhu.. boleh la release tension.. untung2.. ade la mood nak study.. tak gitu cik dayah? haha.. banyak la punye alasan.. huhu

Ok.. tata semua dan yang penting.. kepada Warga UMT sekalian..


HAPPY FINAL EXAM
.. haha

Friday, April 15, 2011

Bebas....

Salam semua. 

Saje je nak update entri baru. Memandangkan dah lame blog ni terabai dan kurang kasih sayang dari tuan punye blog ni.. huhu..
Minggu ni paling sibuk sebab terlalu banyak assignment yang nak dihantar dan  yang paling best nye.. Fyp pun nak kene antar minggu ni sekali dengan log book dan jugak list of chemical yang nak digunakan pada cuti ni...
hurm sedar  tak sedar.. dah habis part 1 dalam pembikinan fyp.. buat proposal pun dah rasa teruk.. sekrang ni tinggal nak masuk lab and progress presentation.. yang tu second part of fyp... third part.... semestinya.. writing thesis dan final presentation...

Semalam lepas hantar proposal and log book.. lepak la kejap (erm.. lame la jugak ) kat bilik Sv.. Macam-macam yang kiteorang share.. memandangkan sepuluh hari sv saya gi geneva.. hurm.. nak buat macam mane. sv saya sibuk.. kene la paham.. haha.. sebab lepas je proposal presentation terus je sv saya gi Geneva, jadi tak smpat nak consult ape2 mengenai komen time presentation.. huhuhu... baru je  2hari balik ke sini.. jadi saya dengan berdikari tahap dewa.. buat je.proposal tanpa konsult dengan lecturer.. huhu.. berani mati kan.. sebab ari tu ade masalah mengenai experimental design dan study yang saya nak buat tu diragui.. saya kene bace jurnal banyak sebab nak develop new experimental design... teruk jugak la... huhu..

last-last siap jugak.. fush.. bestnye.. yang best nye.. dapat souvenier dari Geneva.. ni yang best dapat sv baik macam ni.. haha...ok...
maybe ahad ni nak jumpe sv.. nak bincang pasal list of chemical..lebih cepat chemical sampai.. lagi bagus.. haha..
ok sampai sini sahaja.. tata



Monday, April 11, 2011

Perempuan,& Tudung..

Saya suka tengok perempuan bertudung yang vouge. huhu.. jangan salah anggap ek.saya suka tengok diorang pakai tudung yang fesyennye macam-macam.. Nampak ok je pakai belit-belit kat leher.. kadang-kadang terfikir jugak.. lama tak masa yang diorang ambil setiap kali nak bersiap nak gi kelas.. sedangkan saya yang pakai tudung bawal biasa tu pun, terkial-kial lama nak bersiap.. inikan yang berbelit2 tuh...dan yang saya respek, bila dah belit2 tu, still nampak kemas.. tak la nampak serabut..

** buat pengetahuan budak lelaki semua.. tak mudah tau nak pakai selendang ni.. huish.. saya dah try.. payah eh...

Dan dari apa yang saya perhatikan, setiap sem mesti akan ade fesyen baru. tak kisahlah tudung yang keras kat depan tu.. (ape nama die ek?) ataupun selendang.. semua sama je.. makin bergerak maju ke hadapan.
Dah macam-macam fesyen saya tengok...tapi yang bestnye.. tudung bawal yang paling evergreen tuh.. sesuai sepanjang zaman kot.. hahaa

ari tu, ade la chinese girl dalam kelas saya cakap.. die kate  die suke tengok malay girl pakai tudung bawal dari yang pakai tudung keras kat depan tuh.. hehe..
tak semua org sesuai pakai selendang atau tudung keras kat depan tu.. tapi kan semua org sesuai pakai tudung bawal kan? huhu setuju tak?

eh? sekarang ni fesyen selendang dengan kerongsang riben besar atas kepala kan? kalau tak silap saya la.. almaklumlah.. out of date...haha..

... huhu.. teringin nak pakai tudung comel2 tapi hurm.... belum cukup keberanian ... maybe next time... haha


Monday, April 4, 2011

::hidup selepas proposal presentation::

hurm.. tak tahu nak update ape.. lepas je proposal presentation hari jumaat ari tu.. rase lega plak.. walaupun banyak kerja lagi.. huhu.. hope boleh siapkan.. sekarang ni tengah siapkan report dan esok ade kuiz.. hope boleh siapkan.. FYP punye proposal kena tulis balik.. ade perubahan tajuk.. huuhu..
tahan la cik nik oii..

huhuhu... lagi dua minggu nak final tapi kerja still tak abis2.. sem ni lelah sket... tekad cuti ni nak siapkan FYP.. jadi sem depan senang.. haha..
ok..ok...

nak siapkan kerja...
ok.. sayonara..