Wednesday, September 28, 2011

Selamat bergraduasi semua.

Salam sejahtera semua,

Entri kali ini ditujukan khas kepada senior-senior dan juga rakan-rakan yang bakal bergraduasi pada 1 dan 2 oktober ini. (Ceh.. ayat skema sebab saya ambil bahasa melayu ilmiah hehe..)

Okaylah. disebabkan saya akan masuk lab jugak dan menyiapkan FYP.. yelah, semua orang duduk grad dalam dsm.. saya still kena memastikan untuk grad tahun depan, jadi saya dengan senang hatinya, ingin masuk ke lab pada hari kamu semua bergraduat dan menerima skrol.. haha ** shh..sebenarnya taknak  bagi teddy bear dan bunga..hehe.. **

Oh sebelum saya terlupa, saya nak mempromosikan gerai konvo kali ini. Ala macam tak biasa. Gerai yang jual kek tu. Datang dan rajin-rajinkanlah diri untuk membeli kek, brownies dan juga tartlet. Kebab dan chicken teriyaki sandwich pun ada. 

Lagi satu, bagi mereka yang hendak check tahap kesihatan dan pemakanan, kami ada menyediakan nutrition corner (handle by foodservice fourth year) .Macam biasalah, boleh check Bmi, body fats, dan blood pressure. so, jangan malu dan segan.. marilah check kesihatan masing-masing. Hehe.. eh jangan risau, tak cucuk dengan jarum pun.

Eh tetiba boleh promosi gerai la plak. 
Kepada kawan-kawan saya yang bakal grad, especially kepada rumate saya tahun 1-Pija (biomarin), budak sispa- Fateh (IT), abas (fizik), aina (bio), iqbal (bio), kak mai (poseso), kak fizah (poseso), mira (poseso), wan (akua), azie (akua), sal (akua)...** lenguh pulak tangan menaip**

Eh.. tak lupa pula pada senior food service yang juga bakal grad tahun ni.. Lecturer kata lebih kurang 80% senior dah ade kerja.. So tahniah semua..

Dan... yang penting.. tak lupa juga pada rakan-rakan blogger yang bakal grad.. Mr lineputihline hitam dan dean dang dan juga yang lain.. 

Mr line: Nak bear..saya bagi picture je lah.. jimat duit untuk FYP. haha

hepi graduation



Friday, September 23, 2011

Selamat hari Jumaat.

Hai,

Pagi-pagi lagi roomate saya dah keluar ke Pulau Perhentian. Hurm.. Bestkan.. Pergi bercuti kat Pulau. Saya bilalah nak merasa pergi bercuti. Hehe..

So, disebabkan kami tinggal berdua sahaja, tinggallah saya berseorangan sampai hari Ahad. Ahh.. sadis.. malam ni kena tidur sorang-sorang dalam bilik.
Hari jumaat yang indah ni, tak tahulah nak buat apa kat dalam bilik. So, saya merajinkan diri membuka balik data-data yang telah beku di dalam buku makmal. hehe. Frozen data. Apa khabar agaknya?

Baru beberapa minit buka, dah rasa tak boleh fokus. Lepas tu, saya tutup buku dan .. sambung balik main fb dan sekarang update blog. Haish.. bilalah nak insaf ni. Hehe

Kene tunggu jumpa sv dulu, barulah terkocoh-kocoh nak siapkan data. Sudahlah tak reti guna Minitab. hehe.. Entah macam mana nak key in pun saya tak reti. Oh, well. Malas-malas saya pun, jurnal still saya baca tau. hehe.. At least kalau sv tanya, boleh jawab dengan konfidennye.. Erk yeke?

Dah bangun pagi-pagi ni, perut mulalah nak craving for food. So, nestum pun okay kot. Cepatlah tengah hari.. I nak makan nasi.. **Orang Melayu mesti nak makan nasi**. Saya tak nak spagetti, chicken chop atau mashed potato untuk lunch.. Saya nak nasi.....Eh.. tiba-tiba je. Hikhik..

p/s:Entri mengarut untuk melembutkan jari-jemari yang keras kejung nak menaip Fyp hehe.. So, tangan dah lembut sket. Okay kot.. hehe
tata

Thursday, September 22, 2011

Surat kiriman tak berapa nak rasmi



Hai, 

Salam sejahtera semua. Saja nak merapu meraban tengah hari ini. Entahlah, sejak bila penyakit merapu meraban ini menyerap dalam diri. hehe... Okay kita pergi kepada topik. 

Tuan/Puan,

Merujuk kepada gambar di atas, saya ingin menyatakan kekecewaan saya kerana tak dapat membeli novel seperti mana yang tertera di atas. 

2. Perkara ini terjadi disebabkan oleh penjualan yang melampau-lampau dan menyebabkan buku itu telah habis dijual di kedai-kedai buku berhampiran rumah saya dan juga di UMT. Erk.. umt ada jugak ke?

3. Justeru saya menyeru agar sesiapa yang mempunyai novel itu, sudi meminjamkan kepada saya agar saya dapat menghilangkan ketagihan terhadap novel tersebut.

Kerjasama anda saya dahului dengan jutaan terima kasih yang tak terhingga.

Sekian, terima kasih.

Yang kepingin nak membaca novel,

Tuan punya blog.


Tuesday, September 20, 2011

FYp cases: Homesick dan ekuliah

Hai.

Hari ini saya rajin sikit mengupdate blog. Sebelum-sebelum ni, tak berapa rajin sebab dalam mood homesick. Aiseh.. Homesick. Macam tak biasa duduk jauh dari family. Bukan tak bukak blog, cuma tahlah.. rasa malas saje nak update. Tangan dah keras kejung nak menaip. Bukak fb pun malas nak update status atau komen-komen. hehe

Bukan banyak kerja pun minggu ni. Nak masuk lab? haha.. lambat sket. Argh.. malas nak cerita kat sini. Biarlah, kata orang .. kalau tak susah tu, bukannya fyp tapi assignment. 
Sem ni, banyak free. Sebab 3 subjek sahaja. Takde subjek yang memerlukan masuk lab kecuali fyp. haish
Macam hari ni, memang takde kelas. So, bangun pagi terus je termenung kat tepi tingkap (elok benar la perangai)  sambil tengok bonggol yang dah membuatkan ramai manusia jatuh di depan pondok pak guard. Kasihan mereka.

Cantik kan microbe ni.. hehe ni Yeast. Adoi.. dah kronik saya ni.. hehe

Sekarang ni, dah tak tahu nak buat apa. Semalam dah buat slide progress. tapi.. hurm.. entahlah.. Bila tah nak jumpe lagi dengan sv. Hari tu jumpa pun, dia sibuk benar dengan budak junior yang baru nak menyelami dunia microbe. Okay budak-budak tu nampak excited nak belajar microbe. Well done.
Yang tak patut, ada ke diorang tanye, saya ni budak tahun satu ke? Ade ke patut? tak patut... tak patut.. hehe..

Bila dah jadi kakak senior sem 7 ni, haish.. memang rasa macam tua je. hehe.. lagipun batch kiteorang je kot yang guna kod lama. kalau orang lain pakai kod BBB, kiteorang pakai kod BBM. Memang old skool. Saya still lagi log in ekuliah. Kan dulu ada ruangan shoutbox? Sekarang ni, macam dah tak berapa nak function dah benda alah tu. hehe


Sekarang siap dah ade yang promote blog kot dalam tu. Well, saya tak sure la. sebab bila tekan je latest posting, terus keluar lomotech. Apakah? Scroll older post, tengok siap ada entri wordless wednesday gitu. Kalau saya, segan nak letak. Sebab lecturer kan boleh baca post tu. hehe..
Cuma suka tengok tengok orang scream.

Dulu orang luahkan pasal tak puas hati, pakai shout out kat ekuliah. Sekarang ni, dah ade group-group kat  fb. Zaman memang dah berubah. Terasa tua la pulak.. uhuk..uhuk..*** nenek tumpang batuk***
Dah la.. tiba-tiba pulak buat down memory lane kat sini.

Kepada rakan-rakan yang bakal bergraduat, happy graduation. Doakan saya dapat grad tahun depan.

P/s: Nasiblah jadi budak kos empat tahun. Nasib baik bukan 5, 6 tahun macam medik. hehe


Tuesday, September 13, 2011

FYp cases: kerja-kerja lab dan elektif

Hai semua,

Terlebih dahulu saya nak ucapkan selamat datang kepada junior-junior tahun satu yang baru menjejakkan kaki ke UMT ni. Dan untuk pelajar senior, selamat kembali menyambung pengajian selepas hampir empat bulan bercuti. Ececeh.. ayat nak gempak. haha..

Entah apa yang saya nak tulis pun tak tahu. Sebenarnya nak menyambung kembali Fyp yang saya tinggalkan sementara dek kerana raya, namun entahlah, perasaan malas dan berserabut tiba-tiba menjengah kepala. Lagipun, masalah mengenai elektif yang tak habis-habis. Mujurlah dah selesai satu elektif tadi. Dah konfem. Sekarang tinggal esok sahaja. Harap-harap subjek esok tak mengganggu gugat jadual saya. Eleh, bajet macam jadual penuh.

Lagipun sem ni, hanya ada satu sahaja subjek wajib iaitu nutrition therapy. So, jadual memang...memang.. free. Tapi disebabkan komitmen nak masuk lab, jadual tu dah jadi tak berapa nak free. Harap nanti jadual lab tak bercanggah dengan elektif. Kalau boleh tak naklah tangguh lab. 5 jam kredit tuh. Setelah diteliti, kerja-kerja fyp saya masih banyak. Banyak sangat kot. Alahai. apa la nasib. Tu belum masuk writing thesis. Hish..

Esok kalau ikutkan nak masuk lab, buat agar sebab nak simpan. Nanti senang la nak buat mikrobe tapi kan.. tiba-tiba ada hal lain plak. So, esok tak tahu la. Terasa membazir masa sangat kalau tak masuk lab.

Dah.. dah.. tak nak cerita pasal fyp. Sebab nanti tak pasal-pasal tak lalu makan. Orang lain raya, naik berat badan, alih-alih saya raya.. berat turun tau. Alahai nasib badan.

Banyak benda masih lagi tak menemui jalan penyelesaian. Masih ada kerja lain yang perlu disetel. Nasib baik tempat LI dah setel. Kalau tak haru biru kuning pink kepala saya.. hehe.. ok that's all.. tata..

p/s: tiba-tiba terasa nak makan bbq. Ada sapa2 nak buat?

Thursday, September 8, 2011

Raya dan deko-deko rumah..

Assalamualaikum semua,

Rasanya dah lama blog ni tak terupdate kan. Kekok rasanya hendak menaip. Hehe. Kalau menulis apatah lagi. keras kejung kot tangan nak pegang pen. Haha...Bukannya apa, bila cuti-cuti plus raya dan merdeka ni, nak buka internet jenguk facebook pun malas. Memang buruk perangai kan? haha. Lagipun rasanya tak salahkan menghabiskan masa dengan keluarga, lagipun time-time nak raya la paling sibuk sekali rumah.

So, macam biasa, bila time raya.. Semua sibuk nak mengalih perabot dalam rumah. Abang saya lagi bijak. Ada ke patut dia bawa balik empat tong cat. Pastu sengih-sengih ajak saya mengecat sekali. Haish.. Lagipun dia tak puas hati sebab tahun lepas raya, saya dan encik abah mengecat rumah kaler peach. Hikhikhik.. Yelah, mungkin dia perasan kot muka mama yang agak masam dan jeling je kami dua beranak tahun lepas.

So, tahun ni abang saya ni nak buat deko-deko dalam rumah. Sudahlah dia balik 2 hari sebelum raya, lepas tu nak siapkan rumah dalam masa dua hari. Termasuklah mengecat, pasang perabot dan dekorasi dalam rumah. So, mangsanya? Okay.. saya.. hehe..

Rasanya saya dah macam amah indonesia pun ada, dengan baju yang penuh dengan kesan cat, rambut sanggul-sanggul selebet. Seluar panjang dah sampai ke lutut.. Konon-kononnya dalam rumah banjir. Haha.. Erm, tapi mungkin amah indonesia pun tak selebet macam tu. Haish.. sadis bila teringat balik keselebetan diri beberapa hari sebelum raya. huhu..

Okay, tapi okay la.. Itu cerita sebelum raya. Bila hari raya pula, berduyun kot rakan-rakan abang datang ke ruamh. Hehe.. So, siapa lagi tukang bancuh air? Saya lagi.. hehe.. Adess.. rasanya raya tahun ni la yang paling penat. hehe..

Semalam pun masih lagi yang datang ke rumah. Cuma yang datang semalam  jiran sebelah. Kelakar pun ada. Semua malu-malu nak masuk. Kata mama, biasanya selamba je budak-budak masuk rumah. Tapi semalam semua malu. Mama kata sebab malu dengan saya. Kahkahkah.. kelakar betul budak-budak zaman sekarang. Siap ada yang sorok muka dalam baju lagi. Apa daa.. huhu..

Apa-apa hal, sabtu ni dah nak balik terengganu. Okay , babai kuantan..
Tak sabar hendak menghabiskan semester last di UMT. Raya tahun depan mungkin bukan sebagai student lagi.. Doakan saya dapat grad on time.. Fyp.. here i come .... huhu