Monday, October 31, 2011

sibuk pada hari Isnin 31 oktober 2011

Hai...

Suram. Tu yang saya nampak pagi ni. Dengan tahap kemalasan yang tahap dewa, saya bangun juga dari tidur. Jam masih menunjukkan pukul 5.00 pagi. Dalam hati, nak sahaja saya tarik balik comforter dan terus tidur sambil peluk kuma-kuma warna hijau. Nikmatnya... tapi... tak boleh. Saya tak habis study lagi subjek Nutrition and therapy.

Sebelum ni asyik sibuk masuk lab, sampai tak study apa pun. Malam semalam dah pulun 3 bab. Pagi tadi, saya bangun juga walau mata asyik nak pejam jek. Jadi bermulalah study. Habislah jugak 3 bab pagi tu. Lepas solat subuh, saya tengok jam. Awal lagi. Sempat lagi nak sambung tidur ni. Sebab iklan dalam tv tu kata otak manusia berkembang sewaktu tidur. So, apa lagi, Kuak lentanglah atas katil. Hish.. kalau mak mentua tengok konfem, reject. Tapi, saya bukannye ada mak mentua lagi, jadi adalah boleh dimaafkan kan..? Eleh, jangan dok sembang cakap korang tak pernah buat. 

Saya pun mengambil langkah berjaga-jaga. Kunci handset kaler pink yang tak boleh nak touchscreen tu. 7.20 pagi.  Konon-konon nak pergi lab sekejap. Nak buat streaking atas plates. Salmonella dan listeria ni, memang menyusahkan saya. Seminggu buat lab pun tak habis-habis lagi.. Esok pun kena gi lab jugak. Agaknya, lab staff tu dah jemu tengok muka saya kat lab. Haish.


teeet.. teeeet.. teeeet.. alarm handset pun berbunyi. Dengan bermalasan, saya tengok skrin telepon. Sudah pukul 7.20pagi. Dengan malas.. Saya mengeluarkan baju kurung kaler putih. Nak gosok. Hari ni pukul 10 ada presentation. Tema kaler, hitam , putih dan yang sewaktu dengannya. Hujan-hujan macam ni, nak pakai baju kurung kaler putih memang malas. Gosok baju kejap, dan pergi mandi. 
Pukul 8 pagi terus ke lab... 

Dengan wajah yang tak siap dan mamai campur stress sebab petang nanti test, saya buat lab dengan cepat dan tangkas. Rasanya dah boleh streaking dengan jayanya atas plates. Hehe..Bla... Bla... Bla...
Tiba-tiba test dah tamat. Lega rasanya hari ni. Malam ni pulak ada perjumpaan blok B2 bersama pengetua kolej. Sibuk tak habis-habis. 

Esok pagi-pagi morning dah perlu ke lab. Nak setelkan sikit je lagi lab sebelum pulang beraya dengan jayanya. Tak sabar nak makan daging lembu korban. Hehe.. Nak makan daging.. HEhe.. dah macam gumiho pulak.. hehe

P/s: Entri ini adalah bosan. Sila jangan ambil hati dengan apa yang dituliskan di sini. Harap maklum.

Saturday, October 29, 2011

Novel dan kisah dongeng.

Assalamualaikum..

Salam sejahtera semua.
Saya tahu semua tengah sibuk tengok bola kan sekarang. Almaklumlah terengganu lawan negeri sembilan. So what? Saya still nak post entri jugak. Tak kira. hehe..


Oleh sebab saya memang tak layan bola sepak, tak kisahlah dalam atau luar negara, so saya habiskan masa dengan membaca blog dan cerpen dan novel online kat penulisan2u . Yalah, dah tiga hari berturut-turut kot duduk terperap dalam lab dan mengadap mikrob kesayangan yang enak membiak atas piring petri yang dilapisi dengan agar yang penuh dengan nutrien. haha. 
cinderella.


B.O.S.A.N...
Tu sahaja yang boleh saya cakap apabila saya membaca novel atau cerpen online. Sebab kebanyakkan cerita novel atau cerpen dalam website itu, mesti cerita pasal anak datuk, anak tan sri, kerja keparat korporat, jurutera dan boleh kata kerja yang best-best la. Yang melibatkan pejabat. Lagi satu, lelaki tu mesti kaya dan yang perempuan atau a.k.a heroin mesti miskin dan susah. KLISE okay.

Yalah, takkan semua perempuan miskin mesti dapat kahwin dengan lelaki kaya a.k.a anak datuk, anak tan sri atau kerabat diraja? Nonsense. Habis tu, lelaki-lelaki yang tak kaya ni macam mana? Kesian diorang tak dapat kahwin kan? hehe..

Lagi satu, yang peliknya hanya perempuan miskin yang cantik sahaja plus baik hati plus pandai masak boleh kahwin dengan anak datuk, anak tan sri dan lain-lain. Habis tu, yang hidung tak berapa nak mancung, kulit tak berapa nak cerah ni macam mana? Yang muka penuh dengan jerawat ni macam mana? Tak kahwinlah sampai ke tua? Haha.. 

Bila saya baca novel, selalu saya rasa irritate bila cik writer menceritakan mengenai kekacakan dan dan kecntikan watak-watak utamanya. Tanpa kita sedar, sebenarnya novel atau cerpen ni dah jadi macam kisah dongeng a.k.a fairy tales bagi orang dewasa. Semua indah, dan akhirnya happily ever after kan. Kalau budak-budak ada kisah cinderella, snow white dan lain-lain. Orang dewasa ada pelbagai novel yang kalau saya baca, memang tak logik. Mungkin ada terjadi tapi, entahlah mungkin takkan sesempurna seperti yang dikarang dalam novel atau cerpen.

Bila saya baca novel, saya nak cari input. Bukan semata-mata kisah cinta antara adam dan hawa dan scene-scene romantik diorang. Saya just nak tahu benda lain. Tapi kebanyakkan novel atau novel sekarang hanya fokus pada kisah cinta sahaja dan pada usia yang menginjak awal 20-an ni, saya rasa macam dah tak relevan untuk membaca novel cinta. Serius macam tak ada pengisian kalau hanya semata-mata berkisarkan kisah cinta. Lainlah kalau diselitkan dengan kisah hidup yang sebenar. Kisah keluarga ke? Kes penderaan kanak-kanak ke? Mental disorder ke? Apa-apa je lah janji bukan sekadar love story, serius bosan tau.

Mungkin sebab itu kot, saya suka membaca karangan Ramlee Awang Murshid. Ada pengisian. Cinta itu sebagai rencah sahaja dan bukan topik utama. Sebab in real life, hidup kita bukan berpaksikan cinta sahaja. So, agak tak berapa relevan untuk saya membaca novel yang hanya berunsurkan cinta semata-mata dan melibatkan kisah orang kaya sahaja kan.

first novel yang saya baca. 

Tak adakah cerita mengenai cinta gadis kampung dengan penjual burger? Tak pun kisah cinta orang biasa-biasa sahaja? Yang tak melibatkan anak orang kaya? Yang mana bila diorang pergi dating just jalan kaki naik LRT atau Komuter dan kenderaan awam? Cinta orang biasa-biasa yang berkira pasal duit.  Hero yang tak mampu nak bagi bunga ros dan hadiahkan bunga kertas atau bunga kebangsaan sahaja ke? Hero yang tak mampu beli cadbury dan hanya mampu belikan gula-gula hudsen warna merah sahaja? Just a simple love story yang melibatkan orang biasa. Tak perlulah nak cerita mengenai kehebatan hero yang memandu kereta mewah dan mampu menghadiahi si gadis beratus-ratus kuntum bunga ros merah menjelang hari lahirnya. Tak perlu. Sebab saya rasa, tak ada lelaki macam tu tau. 

Tapi mostly memang dalam novel macam tu. Ada yang kata, baca novel ini untuk lepas tensen. Tapi buatnya si pembaca novel tu berangan nak kahwin dengan orang kaya dan tolak semua pinangan sebab nak tunggu lelaki macam dalam watak novel tu macam mane? Hish.. alamatnya tak kahwinlah sampai ke tua. Haha.

Tapi kalau sekadar nak baca untuk melepaskan tensen okay kot, cuma bila dan sepuluh buku yang saya baca dan cerita lebih kurang sama saja.. Apa hal? Hehe.. 
Okay dah mengarut. Saya nak buat FYP. Esok masih perlu ke lab.. Ke Terengganu cuti esok? Hurm....

Monday, October 24, 2011

Fyp cases: lab dan penulisan thesis.

Assalamualaikum,

Mood saya tak berapa stabil saat saya sedang menaip entri ini. Banyak benda yang berlaku dalam minggu ni dan minggu lepas. Sesuatu yang bisa menduga tahap kesabaran saya. Saya jarang marah. Serius. Biasanya semua masalah saya pendam sahaja. Simpan sorang-sorang dan apabila kapasiti hati saya dah penuh (macam external 1 terra), sudah tentu saya akan meletup.

Penat. Serius. Tak sabar hendak mengangkat kaki dari kampus. Tapi kan kerja biasanya akan lebih tertekan dari apa yang saya lalui sekarang kan? Huh... Masuk kali ini, dah banyak kali saya mengeluh. Tak tahulah mengeluh pasal apa. Ada sesuatu yang tak lepas. Kawan cakap jangan simpan semua masalah dalam hati. Kalau tensen sangat, kena menangis baru lega.  Tapi masalahnya, saya tak boleh menangis. Dah lama rasanya tak menangis. Paling saya ingat kali terakhir saya menangis pun sebab........ teeeeeeeet dirahsiakan.

Penat dengan sikap sesetengah orang yang bercakap putar belit. Tak mahu mengakui kesalahan sendiri. Saya penat dengan sikap orang yang terlalu memaksa. Penat dengan sesetengah pihak yang tak mahu memahami. Lalu yang tersepit siapa? Saya juga.

Sekarang masih lagi sibuk dengan penulisan thesis dan masih perlu masuk ke lab. Harap semuanya akan berjalan lancar.Sekarang sudah menghampiri minggu ke-12.  Apa khabar thesis dan lab?

Lama kelamaan saya jadi letih dan penat. Semangat dah semakin pudar dan saya masih perlu berjuang menyiapkan thesis dengan sisa-sisa semangat yang ada.  Makin lama, makin menekan jiwa. Saat ini, memang terasa mahu pulang. Berbaringan atas katil sambil melayan novel-novel kanak-kanak. Mesti best kan? Rindu suasana itu.

Entah mengapa dapat saya rasakan stress sewaktu tahun 2 dahulu berulang kembali? Cuma kali ini, mental saya lagi kuat berbanding dahulu. Saya harap saya akan lebih kuat dan bersemangat seperti mula-mula buat FYP. Tapi hati semakin tawar apabila diperlakukan seperti ini. Tanpa disedari, saya memang mengalami stress.

Semalam sedang saya berstressan saya ada terbaca mengenai fadhilat surah yassin. Dalam surah yassin ada ayat penerang hati. Jadi saya baca. Al-Waqiah untuk murah rezeki dan surah Al-Mulk sebagai penyelamat. Jadi saya tak nak menangis untuk hilangkan stress sebab buat apa menangisi sesuatu yang telah terjadi. Jadi doakan saya dapat stabilkan emosi dengan cepat. Saya masih banyak keje lain berbanding nak layan perasaan sedih dan stress ni.

 Ok dah  masuk maghrib. kena chow dulu.
Assalamualaikum.

Friday, October 14, 2011

Random Talk: Demam.

Demam. Satu simptom yang menandakan sistem imunisasi badan sedang berkerja. Yalah, kalau tak demam, alamatnya tak ada fungsilah antibodi.Ya tak?

Saya tak mahu mengulas perihal mekanisme yang menyebabkan demam secara terperinci. Saya bukan budak medik. Percaya tak, demam juga dipengaruhi oleh aspek mental? Kalau asyik fikir asyik demam, memang konfem dapatlah demam itu. Tak percaya, trylah.

Sori roomates sebab tengok perempuan rambut tak terurus sedang berlingkar atas katil.. hehe
Masuk hari ini sudah 3 hari saya demam. Mula-mula, macam biasa, cuba ignore dan buat konon-kononnya tak demam. Padahal bangun pagi badan dah rasa panas. Kepala dah start berdenyut-denyut sehinggakan rasa bagai nak meletup kepala otak saya.

Abah saya tentera. So, kalau dulu mengadu demam-demam mesti dia kata try la lawan. Jangan nak manjakan diri. So, hasilnya, saya memang takkan makan ubat kalau demam tu tak teruk tahap tak boleh bangun katil. 
First day... Okay.. Virus-virus demam yang tak berapa reti bahasa Melayu telah mula menjangkiti badan. Saya terfikir juga, dari mana datangnya demam ni? Mungkinkah saya terlalu menekan diri akhir-akhir ini? Ya, itu kita tak pasti... haha

Saya still boleh bergelak ketawa bagai nak rak walaupun ada yang tegur muka nampak pucat. Dan macam biasalah, jawapan stereotaip saya. Lupa nak letak mekap 4-5 inci kat muka.. Tak apply lipstic Maybelline yang merah menyala kat bibir.. hehe. Mungkin sebab tu kot nampak pucat.. hehe.. ehem.. Tapikan lipstic merah seksi kan.. maybe saya patut cuba.. haha.

Masuk hari kedua, tahap kedua.. Badan dah panas.. sampai satu tahap yang memang kena pergi jumpa Dr hensem dekat dengan Pusat Kesihatan UMT. haha.. gatal.. Dapatlah satu plastik ubat. Well done.. Memang saya penghabis ubat UMT.. hee.

Macam biasalah..bagi panadol,  EES (sejenis antibiotik yang bukan dari kumpulan ampicilin), Vitamin C (agaknya saya nampak macam tak cukup vitamin), Ubat sakit tekak.. (lozeng kaler hijau.. euww.. serius tak sedap), dan ubat-ubat peribadi yang lain.. hehe

Hari ini (hari ke-3).. Walaupun nampak sihat sebenarnya saya masih belum recover.. huhu.. Sebab makan nasi separuh pun tak habis.. Ape cer.. ini menandakan tak sihat lagi ... So, roomates mencadangkan beli sup dan nasi putih.. Tapi tak habis juga. So, ubat pun tak jalan.. Tidur je la kot.. Mungkin rehatadalah ubat terbaik bagi orang demam. Hehe..

Dan saya dah start sakit tekak dan selesema. hehe.. Sakit kepala dan panas badan dah hilang, selesema dan sakit tekak pula yang datang.. Welcome guys.. hehe

Sunday, October 9, 2011

Random talk: Hati dan perasaan.

Selamat pagi semua, 

Waktu saya menaip entri ini, jam dekat laptop saya dah menunjukkan pukul 12.50 am 9 oktober 2011. So, dah sah-sah saya sudah habis progress presentation semalam... And saya dah ada sindrom tak boleh tidur ni. Entahlah, mungkin waktu tidur dah berubah.

Entah apa yang saya mengarut tah. hehe... Pagi-pagi morning dah mulakan aktiviti mengarut. Inikah kesan sampingan daripada progress presentation? Ya, itu kita tak pasti.. hehe..

Kalaulah boleh renovate hati macam ni.. hehe


Berbalik kepada tajuk. Okay saya tahu entri kali ini agak kejiwangan sedikit. hehe.. 
Okay.. sejak bila saya tergolong stok-stok minah jiwang karat, saya pun tak tahu.. Ni mesti kes berjangkit cik  lagu jiwang ni.. hehe (identiti dirahsiakan)
Well, anggaplah ia sebagai kesan sampingan daripada progress presentation yang saya lalui semalam.. hehe..

Saya baca faceboook blog terfaktab. Dalam banyak-banyak status yang diletakkan di dalam fb tu, satu saja yang menarik minat saya. Pasal hati. Organ dalaman manusia yang paling unik. Lebih kurang beginilah bunyinya :
"Hati merupakan satu gumpalan darah menyimpan pelbagai rasa di dalamnya"
Okay, sila jangan salah faham. Korang ni kalau dibiarkan mesti salah faham.. hehe.. I'm not falling in love. Tak pernah sekali pun jatuh ___________. (geli pulak saya nak tulis benda alah tu. hehe)

Kita cakap secara general ok. Pelik kan organ dalaman manusia yang satu itu boleh menyimpan pelbagai rasa. Yalah, kejap emo, kejap marah, kejap tacing, kejap gembira. Ajaib kan?
Dulu, zaman sekolah kawan selalu cakap saya macam robot. Tak ada perasaan. Eh yeke? Well, mungkin saya skema kot.. dan sangat sibuk. Mana ada masa nak tacing-tacing atau lovey-dovey ni. Memang takde masa.

Tapi hakikatnya, semua orang ada perasaan kan. Cuma nak tunjuk atau tak? Tapi biasanya saya takkan tunjuk perasaan yang sebenar. Biar orang susah nak teka. hehe... 
Menurut psikologi.. biasanya orang yang ceria atau selalu gelak ni tak semestinya gembira. Kadang-kadang nak tunjuk gembira je, supaya orang tak risau kat dia. Lagipun ketawa pengubat jiwa lara.. Ceh.. nik.. nik.. sejak bila ko jadi minah jiwang hangit ni.. hehe


Ahh.. okay.. cool babe.. apalah yang saya mengarut ni. Mungkinkah saya sedang mengalami fasa penuaan? Oh my.. Mungkin sebab saya baru sahaja habiskan novel cinta stail jiwang karat terlampau tu?
Yalah , semenjak-dua menjak selalu jugak saya baca novel jiwang.. so, maybe emosi tak stabil.. 
Orang lain baca novel, gembira. Saya baca novel jadi stress sebab novel tu, konflik dan bila part romantik.. memang meloyakan.. hehe..

Baru screening novel ini.. romantik type novel.. dan konflik juga.. hehehe

Kalau dulu sukalah.. Novel yang hero romantik, sweet.. sekarang ni tak berapa nak suka sebab in real life, mana ada lelaki yang romantik except for yang propose depan DSM time konvo hari tu la. hehe.. So, girls janganlah nak berangan nak bf romantik-romantik sebab yang romantik tu hanya dalam drama korea je.. Tapi saya tak tahulah kalau ada yang wujud ke tak di Malaysia ni.. hehe Kalau ada yang romantik pun.. jaga-jaga.. tu buaya darat a.k.a playboy.. hehe

So, akhir kata.. Saya just nak pesan jagalah hati sebab ia organ yang istimewa. Jaga ia dari segi rohani dan juga jasmani. Pemakanan tu, jangan lupa jaga.. hehe.. Eh..eh.. nak jugak letak pasal nutrition ni.. hehe
Apa nak buat.. dah memang saya student food service and nutrition.. hehe..

P/s: saya tak boleh tidur.. Entah kenapa.. nak sambung baca novel online la.. hehe






Thursday, October 6, 2011

Jaskom di FST: satu tempat yang menarik.

Hai..

Saya sekarang berada di FST dan sedang menaip entri ini di dalam Jaskom. Okay, tengah guna komputer kampus. Malas la saya nak angkut laptop ke hulu ke hilir. hehe
Entahlah kenapa saya berada di sini. Eh, before saya proceed korang ni tau tak Jaskom tu ape? Jaskom tu, Jabatan sains komputer kat Fakulti Sains dan teknologi. Sekarang ni saya berada di dalam salah sebuah makmal komputer dekat Jaskom ni. hehe..

Saya sorang-sorang kat sini. Tak berteman. Lagipun tengah tunggu tur nak jumpa dengan co-supervisor. So, bagi nak mengisi masa lapang yang ada, saya ke sini.

Mula-mula sibuk nak mengupdate data dalam kepala, mengenai microbe dan benda-benda berkaitan FYP. Al maklumlah esok dah kena present prgress. Tadi co-sv dah bagitau suruh well prepared bila masuk bilik dia nanti.  tapi lama-lama jadi bosan la pulak. hehe

So, saya meluaskan pemandangan mata ke tempat-tempat lain. Saya duduk meja paling belakang. Senang nak usha orang.. Oh okay.. jangan ikut tau..hehe..

Depan saya ni ada budak laki, pakai jacket kos. budak kimia la kot. bagus, tak bukak benda mengarut.Dari tadi saya tengok asyik duk bukak slide baca slide. Sebelah dia, mungkin kawan dia, tengah baca komik. Tah komik apa tah.. Macam komik lawan-lawan yang ganas tu.. hehe hish tak minat nak join baca.. eh.. eh.. pulak..

Sebelah lagi, kawan die jugak.. dari tadi saya tengok duk main fb. Dasat betul penangan fb. Tapi mostly yang datang sini, bukak fb je.. Tapi saya lain.. siap update blog lagi.. tu la pasal kena duduk meja belakang. Kalau tak mesti orang usha saya..haha perasan.. hehe..
Okaylah..orang sebelah nak jeling-jeling.. Segan pulak ni.. Hehe..

Okay.. doakan saya boleh present dengan baik esok.. love you'lls

Wednesday, October 5, 2011

FYp cases: Progress presentation dan microbe yang stress.

Hai.

Hujung minggu ni ada progress presentation. Ya. Progress presentation. Stage ke-dua dalam penghasilan thesis. Dan data-data terkumpul bolehlah saya persembahkan ketika perbentangan nanti. Minggu ni saya dah habiskan dua jenis experiment. Tapi still lagi banyak sample yang saya kena buat. Dengar kata minggu depan lagi ramai yang berebut nak masuk lab. Haish. Kena berebut lab lagi. Tadi dah booking lab staff. Nak buat kerja hujung minggu. Nasib baiklah saya budak microbe. So, ada pengecualian di situ. Memang tak boleh buat apa dah.

Hurm, tadi pergi tengok anak-anak ** microbe**. Okaylah keadaan mereka. Cukup nutrients. hehe.. Hurm cuma saya rasa beban kerja dah kurang sikit sebab dah masuk lab. Ah.. tak kira .. next week nak masuk lab jugak. Tapi macam pelik, hari tu bila saya kira CFU/g setiap hari makin menurun disebabkan oleh storage. Tapi kenapa apabila masuk hari ke-5, bilangan CFU/g makin meningkat? Sepatutnya, takde kenaikan dalam CFU/g.
Tapi  setelah membaca jurnal dan buku, baru saya tahu yang microbe yang stress (diletakkan di dalam suhu 4C) akan melalui satu proses adaptasi yang membolehkan mereka tumbuh walaupun keadaan stress. and kalau saya berniat nak buat master/ phd.. boleh teruskan project dengan mencari apa genes yang di-express ketika proses adaptation tu berlaku. Erk tapi.. nak buat masterkah saya?

Hurm.. we'll see.. we'll see.. hehehe..
Berbalik kepada progress presentation, masuk ini , dah kali ke-tiga saya betulkan slide. Takpelah janji ok. Double check mana yang saya terlepas pandang. Hurm.. ada sapa-sapa yang tahu guna software minitab tak? Nak mintak tolong ajarkan. please... please...please...

hurm.. dah mengarut nih.. nak sambung betulkan slide dan baca-baca jurnal yang agak berhabuk tu. Okay.. Okay.. have a nice day. hehe