Friday, November 25, 2011

Random Talk: Lagu-Lagu Jiwang yang terhangit.

Salam satu Malaysia semua.

Saya baru sahaja menghantar draf thesis buat kali pertama kepada penyelaras PITA. Dan yang bestnya, selesai menghantar draf thesis semalam, hari dan esok saya terpaksa menghadiri bengkel Halal. Okay, penat. Tapi, tak apalah. Bukan selalu penat kan.. ? (Ayat perli ni.)

Sekarang ini, saya tengah memainkan playlist lagu-lagu jiwang karat tahap boleh reput besi. Aiseh. 
Dalam banyak-banyak lagu yang saya ada, hanya ada beberapa sahaja yang top rating dalam laptop saya. 

Kita mulakan dari yang menduduki dari tangga paling bawah.

5. Felix- Warkah berlagu pilu.



Saya sendiri tak tahu macam mana boleh terdengar lagu Felix ni. Nak kata saya ni peminat AF, tak jugak. Tapi sebab lagu dia best. Saya pun layan je la.. Saya suka nyanyi lagu ni bila nak mewujudkan suasana sedih time sesi luahan perasaan.. Konon-konon ala-ala teater muzikal la.. hehe

4. Azie-Kau tetap dalam anganku


Lagu ni diperkenalkan oleh salah seorang kosmate saya. Mula-mula tergelak jugak dengar lirik dia lama-lama bila dengar baik-baik.. Lagu ni memang sedih kot. Amaran: Jangan dengar lagu ni, kalau anda ada kisah pakwe/ makwe atau orang tersayang dah pergi ke alam lain. Okay.

3. Khai-Dambaan Pilu

Dulu saya tak minat lagu ini, sebab penyanyi dia Khai. Sampailah satu hari, ada seorang budak lelaki buat persembahan menyanyi lagu ni versi akustik  atas pentas sekolah waktu saya form 3. Memang syahdu betul. Lepas tu saya perasan, kawan saya dah tersedu sedan sambil kesat muka dengan sapu tangan. Dan baru saya tahu, yang nyanyi atas pentas tu pakwe dia. Okay saya slow... hehe.. 
Bolehlah kalau korang nak try, nyanyi lagu ni kat awek korang. Mana tau boleh tersedu sedan nangis macam tu. hehe

2. New boyz-Sejarah Mungkin Berulang



Saya suka lagu ini sebab  ada kenangan di sebalik lagu ni. Oleh sebab lagu ni sangat popular time sekolah dulu. Kawan saya sampai beli album lagu ni dan salin lirik lagu dalam buku. Lepas tu pakat ramai-ramai nyanyi dalam kelas petang. hehe.. Okay tu zaman sekolah rendah.

1. Mariah Carey-My All



Lagu ni selalu ada dalam saya punya playlist. Tak kiralah dalam hanpon atau laptop ke.. Lagu ni memang wajib ada la. Tak tahulah kenapa. Saya dengar lagu ni dari form 3 lagi dan lagu ni dah dimainkan beribu kali kot dalam masa 7 tahun ni. 

Ada banyak lagi lagu jiwang karat tapi tak semua yang saya tahu. Saya sedang mencari satu lagu tapi saya tak ingat tajuk dia. Sedang berusaha dengan gigih mencari lagu tu. Korang jangan nak cakap tak layan lagu jiwang la, tu semua dusta belaka. Even lagu korea pun jiwang. Cuma bahasa je lain. Kalau tak, takkan tempat karaoke tu penuh dengan orang kan.. hehe..Lagu pulak penuh dengan rock kapak plus lagu jiwang .. Jangan nak tipu ek.. hehe

P/s: Lagu korea pun best jugak.  Oppa Saranghae.. ceh..oh ya semua sumber gambar dari hasil carian google.. thanx pak cik google.. ^^

Friday, November 11, 2011

11.11.11- hari last berada di rumah.

Cuaca dilaporkan mendung hari ini. Rumah saya pula senyap sekali. Dah rasa macam home alone pun ada. Adik saya yang nurse tu sedang menonton movie mat salleh dalam bilik sambil pakai headphone, yang lain pergi sekolah. Arghhh.. bestnya macam ni. Tak payah nak fikir benda-benda lain. Tapi esok dah nak berangkat pulang ke kampus. Sakit kepala.

Saya berada di ruang tamu kala ini. Entahlah, nak buat apa. Tengah melayari internet sambil duduk bersandar di sofa baru mama. Rasanya dah agak sempit rumah ni. Penuh dengan perabot. Janganlah nanti rumah ni jadi ala-ala muzium sudahlah. kang ada pula yang kena buka kaunter jual tiket. Hehe..

Pukul 6 pagi tadi, rumah saya dah kecoh. Nak tak nak kenalah bangun dan tengok apa yang berlaku. Ala, biasalah, kalau dah ramai-ramai dekat rumah, mesti nak happening-happening. Tambah-tambah pula, hari ni mama buat nasi kerabu. Sedapnya. Bangun pagi makanan dah terus ada atas meja. ***Jangan ikut perangai anak dara ni tau..***

Bila buka facebook, semua tengah nak post status mengenai tarikh hari ni. 11.11.11. Entah apa yang best pun saya tak tahu. Yang pasti esok, 12. 11.11, kena balik kampus pukul 9.30 pagi. Alahai. Sadisnya. Bila buka blog pun sama, ramai juga la yang buat entri pasal tarikh hari ni. anniversarry couple la. Apa-apa lah, I tak kisah pun. Opps maaf, tergedik pula. 

Hurm, saya sedang bertahan untuk menyiapkan thesis dan semester 7 ni dengan jayanya. Semester yang menekan jiwa dan raga. Tiba-tiba rasa bersyukur pula sebab ditrain oleh lecturer yang ehem.. strict waktu tahun 2 dulu. Mungkin sebab tu, saya masih lagi bertahan. 

Tapi bila diingat kembali semasa tahun 2 dahulu, perasaan tak percaya pun ada. Macam manalah saya boleh tahan dengan Hell Kitchen selama dua semester? Dapur yang panas, chef kot yang tebal, tudung tuck in siap dengan inner hitam lagi pakai. Bila ingat-ingat balik, memang menguji kesabaran. Sudahlah tu, dengan semester tu juga, kena belajar microbe. Bila kita sibuk dalam kitchen, tiba-tiba ada orang lain sibuk nak suruh ambil result dekat lab. Memang stress.  

Semester 4 lagi la sibuk tahap gaban. Dua kali kelas komersil dalam satu minggu. Ahad, isnin, selasa, rabu.... semua dihabiskan dekat dapur. Mis en place tak abis-abis. Lama-lama, kitchen tu dah tak jadi apa dah. Semua barang dah tahu kat mana lab staff letak. Dah arif dengan tatacara penggunaan makmal sebab dah kena teruk waktu sem 3 dulu.

Sekarang ni sem 7, sem last berada di kampus. Dua bulan sahaja lagi sebelum saya pergi LI. Ahad ni masih perlu ke lab. Mungkin buat kali terakhir, sebab selepas ni, dah boleh tumpukan kepada thesis writing. Terasa malas nak jumpa supervisor. Nanti-nantilah jumpa. Jumpa awal-awal pun, bukan dia ada pun kan. hehe.. 

Ok, nak buat kerja lain.. Maaflah kalau entri ni bersifat personal..*** memang selalu personal pun***

Tata


Tuesday, November 8, 2011

Selamat hari raya Aidiladha

Assalamualaikum.

Selamat hari raya korban semua dan selamat bercuti pertengahan semester. Dah masuk hari ketiga kan raya korban. Tahun ini, saya beraya di Kelantan. Baru havoc sikit. Dengan sepupu sepapat yang havoc satu rumah, memang rasanya macam nak pecah rumah kat kampung tu. 

Baru beberapa hari saya tak buka facebook, berlambak notifications kat situ. Saya tak kisah sangat kalau notifications mengenai like2 status ni, tapi kalau post-post yang melibatkan kos dan assignment.. Ish.. itu satu kerugian kalau tak bukak facebook. 

Nampaknya, banyak kerja yang menanti naik cuti ni. Oh please, tak nak balik u. Nak duduk rumah. Lagi senang, aman damai sentosa. Tak payah nak fikir masalah. Duduk je diam-diam kat rumah.

Raya ni seronok betul makan nasi dagang kelantan. Sedap. Kalau nasi dagang terengganu, nasi dia warna putih. Nasi dagang kelantan, nasi dia warna merah (perang). Makan sikit pun kenyang. hehe..
Tambah-tambah pula time raya ni, kena jaga makan. Kalau tak, boleh jadi bulat macam tembikai naik cuti nanti. hehe...

Ahh.. dah merapu. Rasa nak makan daging. Ok chow.

Thursday, November 3, 2011

Random Talk: Lelaki bermata biru

Lelaki bermata biru...

sumber: sini

Macam misteri je kan tajuk entri kali ini kan? Saya bukan nak cerita mengenai pelajar antarabangsa kat tempat saya belajar. eh.. bukan.. bukan.. Jadi jangan nak merapu meraban lagi.. Marilah saya mulakan cerita.

Tarikh : 2 November 2011 (Rabu)
Tempat : DSM
Program: Okestra Jepun: Mugenjuku Troupe Tour
Masa: 7.40 malam

Saya terpacak di hadapan tangga di DSM. Sedang menunggu gerangan manusia yang memegang mandat untuk mengambil kehadiran bagi subjek elektif bahasa bagi sem ni. Maklumlah, kehadiran akan memberikan extra markah yang memang penting untuk mendapat dekan sem ni. Jadi, alang-alang takde kerja nak dibuat kat bilik tu, saya bersama kosmet pun menghadiri okestra Jepun itu.

Tunggu punya tunggu. Orang yang diberi mandat pun tak sampai-sampai lagi. Lecturer sudah naik panik. Sudahlah lecturer tu, AJK protokol. Mahunya nak kena goreng budak sekor ni. Last-last.. Kosmet saya keluarkan pen dan kertas untuk attendance dan buat kertas ala-ala kaunter kat tepi tangga. Senang nak bagi orang lain tahu yang ada attendance malam tu.

Sorang demi sorang datang. Tapi hamba Allah tu, masih lagi tak tunjukkan muka. Saya dah gian nak masuk dalam. Kemudian, ada dua orang datang. Sorang tu, rasanya budak yang ambil elektif sama dengan saya tapi yang seorang lagi, tak pernah nampak pun datang kelas. Tapi dalam hati, awat saya tengok dia ni pelik sket ek? Tak macam melayu yang normal.

source google

Last-last baru saya perasan...
"Mak aii.. mata dia kaler biru."
Saya buat-buat tak terkejut. Mula-mula ingat mata saya dah kelabu. Almaklumlah orang tua. Dah tak berapa nampak. Hehe.. Tapi bila pandang 2-3 kali. Memang sah. Kaler biru. hehe
Lepas tu, kawan dia tegur pasal mata dia. Dan mereka ketawa dengan riangnya.

Dalam hati saya, kalau nak pakai kontact lens pun, agak-agaklah. Kalau warna kelabu, hazel, coklat atau hitam ala-ala big eyes tu bolehlah diterima lagi. Ni kaler biru? hehe... Apa-apa pun, mujurlah kaler biru dia tak nampak macam biru sangat. Kena perhatikan betul-betul baru nampak kebiruannya. Tapi saya lebih suka kaler hijau. Hehe..

Owh mengenai si budak yang ambil attendance tu, nak dekat pukul sembilan baru dia datang yakni apabila saya dan kawan sedang mengambil tempat di dalam dewan. Hehe.. bertuah punya budak. hehe

P/s:
Okestra tu best sebenarnya..lebih-lebih lagi bila time sesi demonstrasi pakai kimono tu. Cute je. Cuma sebab saya sedikit mengantuk dan ditambah pula ada yang bersembang kencang, jadi ia jadi tak berapa seronok. TAPI, saya tak tidur tau.