Tuesday, December 27, 2011

Random Talk: Tunang-tunang...Kahwin-kahwin..

Salam kurang ceria semua...^^v

Apa khabar? 
Sihat? 
Hah! Demam?

Sebab apa?
Rumah banjir.. Habis semua lembu, kerbau yang nak buat kenduri lari.. hehe.. 
Tabahkan hati ye.. hhehe

Okay.. straight to the point. Tahun 2011 ini kan dah nak abis ke penghujungnya. Sebelum korang semua melalak kat mana-mana dataran sambil mengira detik-detik untuk melangkah ke tahun baru sambil diiringini dengan konsert yang tak habis-habis, cuba korang fikir sejenak... apakah tahun ini semua azam yang korang buat tu tercapai? Okay.. saya tinggalkan soalan itu untuk korang fikir okay.. Tak payah nak share-share.. just random.. ok..
sumber google.. 


Tahun 2011 ini, ramai kawan saya yang sudah menukar status. Yalah, dulu single-mingle... sekarang ni dah berpunya.. Dulu orang panggil cik... sekarang ni orang panggil Puan.. (Erk.. saya pun orang panggil Puan juga.. hehe Puan pangkat.. Bukan puan status) ..Dan ramai juga yang sudah dichop oleh orang. Erm.. maksud saya... Bertunang...
Hasil carian google


Tak sangka, kawan-kawan yang dulu zaman sekolah...
Yang sama-sama main kejar-kejar dalam kelas,
Yang sama-sama kena denda sebab tak siap kerja sekolah,
Yang sama-sama gila-gila...
Akhirnya melangkah ke alam baru.
Tahniah saya ucapkan.

Nampaknya, kuranglah kawan nak diajak melepak tak tentu pasal. Yalah.. Kalau dah kawin, payah kan nak join aktiviti orang bujang yang tak tentu hala ini kan. Haha.. Tahun ni sahaja... dekat dalam sepuluh orang bertunang dan mostly diorang akan dijangka kahwin next year yang beberapa hari je lagi. Tadi saya buka facebook. Siap dah ada invitation untuk ke majlis kahwin lagi bulan Jan ni. Harap tak ada apa-apa.. Bolehlah datang majlis kawan ni.. Kecik hati dia kalau saya tak datang. Dahlah time dia tunang hari tu, tengah gila nak buat presentation progress.. hehe..

Dari sumber-sumber yang boleh dipercayai, ramai kawan-kawan saya dijangka akan melangsungkan perkahwinan tahun hadapan. Hurm.. yalah umur pun dah nak masuk 23 tahun... (Oh okay.. saya dah tua)..So, kenalah cari calon cepat-cepat. hehe..  Okay.. saya bergurau..

Dah.. dah.. Saya nak tulis thesis ni.. Hujung minggu ni dah nak hantar kepada coordinator. Harap dapat A... 5 jam kredit tu. Kalau dapat A, masyuk!!.

P/s: congrats pada yang nak menukarkan status  tahun depan. Semoga kalian berbahagia selalu. And remember, perkahwinan itu satu komitmen yang melibatkan toleransi antara dua pihak. okay..

Thursday, December 22, 2011

Random Talk: thesis, Kitchen dan Lab terakhir

Salam sejahtera semua,

Hurm.. dua tiga hari ni, tangan asyik menaip jep. Yalah, hari-hari menaip tesis dan semalam, draf tesi telah selamat dihantar kepada supervisor untuk disemak. Harap-harap next week boleh dapat balik thesis tu untuk buat pembetulan. Harap-harap...

Sebab dua tiga hari ni tangan asyik duduk menaip, jadi jari jemari saya agak gatal nak menaip. So, apa salahnya saya hilangkan rasa gian tu dengan menaip entri kat sini kan? hehe

Hari rabu  21/ 12/2011 hari tu, tamatlah kelas pembelajaran secara official di kampus.  Erm... Maksudnya, lepas ni dah tak payah nak masuk kelas dan dengar lecture dah. Dan ironinya, kelas last tu merupakan lab therapetic nutrition iaitu kena masuk MPM dan masak makanan untuk patient. Dah namanya budak food service kan. MPM dan budak food service memang tak boleh dipisahkan. Memang rasa rindu sangat nak masuk kitchen dan memasak ramai-ramai macam komersil kelas waktu tahun 2 dulu. Zaman-zaman 'dapur neraka' dulu. 

Sebabkan ni lab last, kami semua tak tidur malam itu sebab nak siapkan report dan betulkan calculation exchange bagi meal plans bagi pesakit. Last-last satu group datang ke lab dengan muka tak cukup tidur. Waktu presentation, muka saya dah macam zombi pun ada sebab nampak sangat tak tidur semalaman. Huhu, sudahlah hari sebelum tu dah kurang tidur sebab nak siapkan thesis. 

Habis je lab, terus balik bilik dan qada' tidur sampai roomate keluar masuk bilik pun tak sedar. Haha.. teruk betul kan.. hehe
Esok, saya nak balik Kuantan. Ada family gathering. hehe.. Tak sabarnya nak balik Kuantan. Harap semuanya berjalan lancar.

p/s: kawan-kawan sekalian. Please.. please..please... jangan rindukan saya ok. hehe

Sunday, December 11, 2011

FYp cases: Langkah-langkah keselamatan Thesis.

Assalamualaikum,

Minggu ini, mood saya sedikit stabil. Yalah, final presentation kan dah habis semalam. Jadi, hari ini saya dan teman-teman telah pergi berpoya-poya di GIANT, Kuala terengganu. Alah, kat KT apalah yang ada sangat. Nak pergi Mesra Mall rasa macam tak berbaloi pulak. Baik la pergi outing beli barang-barang harian yang memang lama dah habis stok.

hasil carian di google.

Okay, berbalik kepada tajuk hari ini, setelah hampir setahun memerah keringat untuk menyiapkan FYP, saya rasa terpanggil untuk berkongsi langkah-langkah untuk keselamatan thesis dan juga data-data fyp sepanjang pembikinan thesis.

hasil carian google
1. Install antivirus yang berkualiti.

-Penting ni tau. Bukan apa, mana la tau ada infection pada laptop atau file-file yang kita download. Sebab biasanya, time buat FYP ni banyak jurnal-jurnal yang kita download untuk buat rujukan. Jadi sebagai langkah keselamatan, sila install antivirus. Kalau nak install yang internet security pun boleh. Terpulang pada bajet masing-masing.

2. Remove semua movie/ pictures dalam laptop

- Movie-movie korea, drama-drama jepun dan benda-benda yang langsung tak ada kaitan dengan ilmiah tu , sila removekan ke tempat lain. Kalau ada external hardisk lagi bagus. Sumbat je semua movie dan gambar kat dalam tu. Lagu-lagu yang tak selalu didengar pun boleh sumbat dalam tu. Ini untuk mengelakkan laptop hang dan masalah-masalah lain lagi.

3. Backup semua maklumat dekat beberapa tempat

- Kisah sadis ini pernah berlaku kepada saya. Disebabkan semester lepas saya sangat tak organize, saya save semua kerja dalam pendrive. And suddenly, beberapa hari sebelum nak hantar proposal, pendrive itu telah hilang. Oh my.. Jadi berbekalkan apa yang ada, saya pun menaip balik proposal dari awal. Mujurlah, saya pernah menghantar satu salinan kepada lecturer menggunakan emel. Jadi, bolehlah saya sambung menaip, cuma apa yang dah saya betulkan dan jurnal-jurnal yang baru didownlaod semua telah lesap bersama pendrive itu. Kesimpulannya, Backuplah semua data dan maklumat dekat  pendrive, emel, hardisk dan juga D dalam  komputer anda.

hasil carian google

4. Defrag laptop sekali sekala.

-Yang ni rasanya ramai yang tak berapa nak buat. Defrag laptop. Penting tau buat ni sebab ia akan menyusun file-file dalam komputer dan mengurangkan kelambatan untuk membuka folder. Lebih kurang la, nak tau lebih lanjut, tanyalah budak yang belajar komputer. Tau la diorang pasal benda alah ni.

5. Jangan save file atau folder di desktop

-Save dekat desktop tu memang memudahkan untuk mencari file tapi kalau dah penuh satu desktop, tak ke lambat loading nanti? Lagi satu, kalau buatnye tetiba laptop hang atau terpaksa diformat? Sila ucapkan selamat tinggal kepada file-file anda. Hehe

6. Remove benda-benda yang bukan akademik atau uninstall software yang memang tak guna.

-Baru-baru ini saya punya laptop selalu hang. Sampai cik dayah dengan baik hatinya tolong mencari apa masalahnya dengan laptop saya ni. Lepas defrag laptop guna tune up, cik dayah meng'uninstall'kan software-software yang memang berkurun tak pakai. Dan disebabkan banyak giler game yang dah lama tak main, game-game itu juga telah selamat diuninstallkan oleh cik dayah. hehe Best tau ada orang tolong kemaskan laptop ni. Thanx cik dayah. hehe

7. Buat satu folder FYP

- Last sekali, sila simpan semua data, chapter 1-5, references, slide, gambar -gambar dan jurnal-jurnal  semua tu dalam satu folder dan letak nama FYP. Senang nak cari nanti. Takdelah nanti pening kepala nak cari kan.  Dan macam saya cakap tadi sila copy folder tersebut di beberapa tempat. Save dekat emel pun boleh. Ini untuk kebaikan bersama.hehe
hasil carian dari pak cik google

Akhir kata, buat yang baru hendak memulakan FYP sem ini. Selamat berfyp. Dan buat yang tengah writing thesis, selamat menaip thesis. Moga semua yang kita lalui sepanjang menjalankan FYP ini membuahkan kenangan yang paling manis apabila menerima scroll nanti. Okay. 

Friday, December 2, 2011

FYp cases: 3rd stage- Final presentation

Hai.

Sedar tak sedar, kita dah melangkah masuk ke dalam bulan disember kan. Maknanya semakin hampir melangkah keluar dari u ni. FYP pun sudah berada di peringkat ketiga iaitu penulisan thesis dan final presentation. Ya, minggu depan final presentation FYP. Tak sangka saya sudah bertahan sampai ke tahap ni. Dulu tak pernah pun sangka saya akan bertahan ke tahap ini. 

Sekarang ini saya sedang menyiapkan data-data analysis yang tak sempat disiapkan dan bersiap sedia untuk menyiapkan slide untuk final presentation. Doakan saya untuk berjaya menangkis serangan balas dari panel ya. Saya amat neves ni.

Okay.. tata.^^v