Sunday, January 29, 2012

Random Talk: Momen- momen terindah

Assalamualaikum,

Malam ini AJL 26 sedang berlangsung. Ya, dan saya bersama cik Dayah sedang menyibukkan diri di kafe baru. Tujuan utama ialah online dan meramaikan majlis menonton AJL 26 yang sedang hangat berlangsung di kafe baru. Haha...

Okaylah.. kalau nak ikutkan tajuk entri kali ini ialah momen-momen terindah. Tiba-tiba je kan nak buat tajuk entri macam ni. Entahlah, kalau dalam entri sebelum ini, saya asyik cerita pasal thesis dan nak cepat grad dan meninggalkan kampus..Sekarang ni terasa lain macam pula. Mungkin sebab sesi fotografi tadi. Yalah.. bila seorang demi seorang meninggalkan kampus dan pergi berpraktikal, tiba-tiba rasa sedih.

Saya tujukan entri ini buat kawan-kawan yang pernah saya kenal di kampus. Tak kisahlah yang satu kos atau yang satu fakulti atau yang satu badan beruniform.. Walaupun saya tahu, tak semua baca blog saya (walhal saya tak promote sangat pun blog ni.. )

Erm.. tak cukup korum la pulak.. hehe
Untuk Kamu semua (kosmate)
Korang ingat lagi tak?
Masa tahun satu dulu?
Alah, buat-buat lupa pula.
Waktu minggu orientasi...semua malu-malu. Nak tegur pun segan-segan.
Haa.. baru ingat...

Tapi kita semua masih lagi tak kenal nama semua kosmate kan...
Maklumlah masa tu kan kita semua ni masih kuliah bercampur dengan kos lain
Jadi kita pun tak kenal antara satu sama lain kan...
Entah-entah nama saya pun korang ingat-ingat lupa.

Lepas tu kita semua masuk tahun dua
Tahun yang mencabarkan..
Ingat lagi tak waktu kita semester 3
Kita ambil basic prep?
Kita buat recipe testing berkali-kali sampai balik pukul 2 pagi...
Lepas tu pagi esok kelas pukul 8pagi..

Ingat lagi tak waktu kita sem 4?
Blackbox exam tu?
Dan menu planning yang mencabar.
Ingat lagi tak kelas komersil?
Saya rasa kelas-kelas nilah yang merapatkan kita semua.
Ya, kita belajar teamwork.
Dari tak kenal.. kita jadi kenal dan rapat antara satu sama lain.

Masuk tahun 3, kita semua lega.
Sebab tahun 'hell kitchen' telah tamat.
Tapi tahun tu kita semua ambil alih kelab.
Semua program kita handle bersama-sama...
Jadi kitchen tu masih menjadi penempatan kedua kita...
Cuma suasananya sudah berbeza...
Dah tak 'panas' sangat..
Rasa seronok.. atau mungkinkah sebab dah biasa dengan kitchen?
Hehe

Masuk tahun 4... Semua sibuk dengan final year project
Separuh sibuk buat survey.. Separuh lagi sibuk buat lab
Satu kelas saje kita berjumpa..
Dan saat itu saya rasa kita semua dah mula ada kehidupan masing-masing
Tapi kita masih lepak sama-sama ..
Mungkin ni semua persediaan untuk praktikal..

Dan kini..
Lepas habis kursus..saya rasa memang kita akan berpisah selama 4 bulan..
Dan berjumpa lagi untuk presentation LI...
Ada baiknya macam tu..
Sebab saya rasa.. mungkin kita boleh saling melepas rindu
Dan bergambar seadanya...selagi termampu. hehe

Sepanjang perkenalan ini, mungkin ada yang saya tersalah kata, tersilap bicara... Jadi saya minta maaf  (Sambil peluk dan laga-laga pipi.. hehe)

Untuk kamu semua yang mengenali saya....
Terima kasih kerana sudi berkawan dengan saya...
Terima kasih kerana melengkapkan kehidupan saya di kampus ini selama hampir empat tahun ini...
Terima kasih kerana mengajar saya mengenali kehidupan kampus...

Dan terima kasih untuk segalanya.

Walaupun tak berapa nak cukup.. tapi lebih baik ada dari takde kan? hehe
Jumpa lagi waktu presentation LI. Saya akan rindukan kamu semua dan setiap momen pahit manis kita di sini.

P/S: entri buat kosmate dan teman-teman sekampus.

2 comments: