Saturday, July 7, 2012

Weekend: Sebab perempuan kena pandai masak.

Olla.. Olla semua.
Tengah hari sabtu ni, saya rasa nak berkongsikan sesuatu di blog. Yalah, sambil-sambil merangka-rangka dalam kepala nak masak apa untuk tengah hari ni, eloklah saya mulakan dengan mengupdate blog dulu kan. Haha

Oh okay, kemain lagi mukadimahnya... Kebelakangan ni dalam facebook dan blog selalu jugak la saya baca pasal kalau perempuan kena pandai masak, lelaki kena pandai jadi imam. Ala.. banyak kan kat facebook especially. 

Dan hari ni, saya rasa terpanggil untuk mengupas soal perempuan kena pandai masak ni. Tipikal masyarakat Melayu, perempuan memang kena pandai masak. Kalau tak pandai masak tu, hish memang tak boleh nak dibuat menantu langsung ** ini kata mama saya lah ok**

"Perempuan kalau tak pandai masak rugi."

Tu kata mama sayalah. Dulu saya selalu argue dengan mama pasal masak-memasak ni. But then apabila dah berusia ni *ehem*... Saya totally agree dengan apa yang mama saya cakap. Kenapa? Mari sini kita bincangkan secara teliti.
even artis k-pop pun tahu masak. Haha..

1. Ikhtiar hidup di tempat orang/ hutan rimba

Saya rasa pandai memasak itu satu kelebihan sebab kalau kita dicampak ke luar negara ke atau tempat-tempat yang susah nak cari makanan halal, kita boleh memasak. Lagipun memasak adalah satu skill ikhtiar hidup kan? Even kalau masuk hutan pun, kena pandai masak juga. Bukan maksud saya, masak ala-ala chef dekat hotel, tapi cukuplah tahu basic masak macam goreng telur, cara nak balance rasa garam dan gula dan benda-benda simple.

2. Develop multitasking

Saya rasa pandai memasak tu develop skill multitasking dalam diri. Kenapa? Sebab sambil-sambil masak tu, mesti kita akan basuh pinggan, setkan meja makan dan bila hidangan terakhir diletakkan di atas pinggan, semua sudah siap dihidang dan sedia untuk dimakan. Kalau tak percaya, try tengok emak-emak kita kat rumah. Sambil-sambil goreng ikan, sempat lagi basuh pinggan dalam sinki. Kalau tak percaya, sila tengok emak masak kat dapur nanti.

3. Develop planning skill

Saya rasa pandai memasak itu develop skill planning yang hebat. Contohnya la kan, kalau menu hari itu adalah nasi putih, kari ikan dan sayur campur. Jadi, biasanya kemahiran planning sangat diperlukan supaya semua hidangan masih panas ketika dihidangkan. Dalam kes ini, nasi putih perlu dimasak dulu, kemudian boleh sediakan bahan untuk masak kari ikan dan sementara menunggu kari ikan masak, boleh siapkan bahan dan masak sayur campur. At the end, bila kari ikan sudah masak, sayur campur pun sudah siap digoreng dan nasi pun sudah siap. So, boleh makan kan.

4. Jimat
financial planning.
Saya rasa pandai memasak itu satu kelebihan apabila ia boleh menjimatkan duit. Haha... Kenapa? Betul ke jimat. Okay, mari kita buat calculation here. Satu hari biasanya kita akan masak at least 2 atau 3 kali sehari. Well, kan ade orang yang jenis skip breakfast kan.. Kalau pagi, mungkin kita akan makan roti dengan jem bersama milo 3 in 1. So, kita abaikan breakfast. Proceed to lunch. Biasanya kalau makan kat luar, sekali makan untuk lunch adalah sampai RM 5 termasuk air (tarif berbeza mengikut negeri dan tempat makan). Tu tak masuk dinner lagi. Kalau dinner, adalah sampai Rm 6-7 mengikut apa yang anak tekak nak makan kan.. So, dalam sebulan kita akan menghabiskan dalam anggaran RM 300++ untuk makan sahaja. Itu untuk satu orang, tapi kalau dah berkeluarga? Haha.. bayangkan je la ok.. That's why perempuan kena pandai masak. Lagipun, beras 10 kg kan boleh pakai sebulan. Jadi memang boleh berjimat pun.

 Lastly, saya rasa perempuan kalau pandai memasak disayangi semua orang tau. Yalah, dah dia yang jaga perut orang lain. Mestilah kena sayang, kalau tak alamatnya semua orang lapar. Ini yang orang kata ikat perut dengan masakan? Ah.. tah apa-apa kan. 

Tapi.. kalau awak tak pandai masak, takpe ...  Janji rajin dan bersemangat untuk belajar masak tu ade oklah. Kalau dah tak pandai masak lepas tu, nak belajar masak pun malas. hurm.. tak tahulah nak cakap ape. Haha...

Okaylah.. sampai di sini la saya membebel. Jumpe lagi lain hari. Tata.


6 comments:

  1. haha..ak pun reti masak..tapi taklah sepandai chef wan..tapi dah ada improvement lah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... bagus-bagus.. yang penting rajin improve diri okay.. jangan malas2.. nanti cik abang lari.

      Delete
  2. Replies
    1. nanti kawin tak pandai masak susah plak perut dan duit.

      Delete
  3. nik ajar org masak..cpt belikan buku resipi..
    -g_rah cute..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. owh..gi la beli sendiri kat kedai buku..haha

      Delete