Wednesday, August 1, 2012

Random talk: Kad raya

Assalamualaikum.

Hari ini entah mengapa saya terbuka hati hendak menaip entri mengenai kad raya. Puasa pun dah masuk tahap kedua kan. Alahai, sekejap je kan.. Erm.. saya dah malas nak buat mukadimah panjang-panjang ni. Moh le kite ke tajuk entri yang sebenar-benarnya.. hehe..

Kad Raya. Dah lama rasanya saya tak dapat kad raya ni. Yalah, sejak zaman internet dan facebook bagai ni.. rasanya hanya segelintir sahaja yang akan hantar kad raya ni. Orang-orang retro la katakan. 

credit to google

Sekarang ni, kad raya elektronik lebih mendapat sambutan kan. Just ambil pictures kat google and then tag nama kawan-kawan di facebook. Dan siap!.. Penghantaran kad raya tanpa setem. Tak la menyusahkan abang posmen nak menghantar kad raya ke rumah serta menjimatkan wang untuk kad raya dan setem.
Erm.. maklumlah.. satu kad raya kena lekat setem 50 sen. Dulu time saya muda-muda dulu.. ehem.... satu keping kad letak setem 20 sen je.. hehe

Semalam, saya buka kotak kenangan.. Ehem.. dalam tu berlambak kad-kad raya zaman sekolah dulu. Yalah, dulu zaman sekolah, mane la kenal lagi facebook. Zaman tu masih lagi orang gilakan friendster dan myspace. Lagipun, dulu internet bukanlah berlambak macam sekarang. So, nak ucap-ucap selamat hari raya pakai kad jelah...

Erm.. tapi tu yang excitednye.. Sebab boleh bertanding dengan adik-beradik yang lain.. siapa dapat kad raya yang paling banyak and then boleh buat pokok kad raya di rumah. Haha.. retro la sangat kan. Hari-hari akan duduk tunggu abang posmen hantar kad raya.. dan lepas habis raya, sibuk duduk mengira berapa keping kad raya yang dapat tahun ini.

Dan soalan-soalan yang biasa ditanya dalam kad raya adalah seperti berikut:
  1. Baju raye kaler ape?
  2. Baju raye berape pasang?
  3. Buat kuih raye tak? Kalau buat berape jenis?
  4. Tahun ni raya kat mane?
Lepas tu akan diakhiri dengan ucapan bermaaf-maafan dan jemput beraya di rumah. Haha.. padahal rumah bersebelahan je pun.. tu pun still nak pakai kad raya jugak.. haha... Kelakar betol zaman muda-muda dulu. Haha..

Petang tadi, tiba-tiba terasa nak menghantar kad raya. Sempat lagi pesan kat mama supaya belikan beberapa keping kad raya.. Tiba-tiba nak jadi retro la pulak.. And then mama tanye.. nak bagi untuk sape ni? Sahabat atau buah hati...? erk.. mama ni.. Haha...

Maybe kalau hantar sekarang.. kad raya konfem akan sampai lepas raya nanti.. So, pada siapa-siapa yang berkenaan.. tunggulah kad raya dari saya ya.. hehe..

P/s: Walaupun terasa awal lagi.. saya nak ucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin... okay.. :)


4 comments:

  1. HAHA!
    Nak kad raya! nak2!
    betul tu, harap2 kad raya x terus dilupakan nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kad raya? Hehe.. sedang mencari idea nak menulis kad raya.. hehe.. last-last.. pakai kad raya tag kat fb je.. senang citer.. haha

      Delete
  2. dh lama xdpt kad raya..kali terakhir dpt masa thn2 kt umt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nik pun sama.. cuma tahun ni.. ehem.. ade yang rajin kirim kad raya pakai pos ekspress.. so sweet.. haha

      Delete