Friday, June 22, 2012

Kad wangi-wangi, jangan lupa pos

Assalamualaikum.

Officially saya dah menamatkan semester terakhir dengan jayanya apabila report dan presentation LI telah berakhir minggu ni. Hurm.. yay!! tak sabar menanti detik bergraduasi...
Oleh kerana, dah nak grad.. Ramai yang dah ada cik abang berkat dari latihan industri tempoh hari. Jadi isu nikah, kahwin, sanding, hantaran memang hebat diperkatakan.

Boleh kata semua la dah ada cik abang. Hehe.. tahniah.. tahniah.. Dan tanpa disedari istilah kad wangi-wangi pun muncul. haha.. Eh takkan tak tahu? Kad kahwin la. Kan biasanya wangi.
Jadi jangan nak gatal-gatal just invite pakai facebook sambil scan gmbar kad kahwin tau... Saya nak yang hantar kat umah. Baru rasa nak pergi. Haha..

Rasanya tahun depan ramailah yang akan menamatkan zaman bujang sebab dah ada yang ura-uranya tahun depan nak kahwin. Haha.. Apa-apa pun saya masih lagi menanti kad kawin kalian ya...

Kalau saya?
Haha just wait and see...

Wednesday, June 13, 2012

LI story: Report dan Slide

Saya pelik. 
Dalam sibuk-sibuk nak siapkan report dan slide presentation, boleh lagi nak luangkan masa mengupdate blog. Kalau tengah free-free tu, tak pernah nak update blog. Tapi time banyak kerja bertimbun-timbun tulah, tangan saya menggatal nak update blog. Haha...

Nak buat review novel? Ada dua lagi novel yang saya hold dulu. Satu dah habis baca dan satu lagi saya tak sentuh lagi. Sebab kalau dah start baca, payah nak berhenti. Haha...

Report dah buat separuh. Tapi tiba-tiba rasa macam malas nak buat report. Rasa nak buat slide presentation dulu. Baru best. Oh lupa pulak nak bagitau. Saya memang akan siapkan slide dulu dan baru report akan menyusul. Perkara ini memang telah diamalkan sejak saya masih di tahun 2. Haha.. skill terpendam.
Even, waktu FYP pun, memang slide yang siap dulu sebelum thesis yang sebenar ditulis. Kalau nak tulis report dulu, macam takde idea. Dan .. semua analisis data akan diletakkan di dalam slide dulu before masuk ke dalam report atau thesis. Haha...

Dan sekarang, buat kali terakhir, saya akan berbuat demikian. Nak siapkan slide dulu and then baru siapkan report. Hehe.. Doakan saya berjaya present dengan baik ya. 

P/s: Sedang mengumpul semangat untuk buat slide dan report. Kerja sekarang asyik nak tengok TV dan alih perabot je. Bukak laptop pun malas. Haha

Friday, June 1, 2012

Random talk: Edisi hari lahir!

Tak semua benda yang kita nak, kita akan dapat dalam hidup.
Kadang-kadang benda yang kita tak nak itulah yang kita dapat.
Jadi? Nak tak nak kenalah sesuaikan diri dengan benda yang kita tak nak tu kan.

Sepanjang saya hidup selama 23 tahun ni. Ehem... (Okay birthday saya 28 mei hari tu. Cepat! sila ucapkan selamat hari lahir. ha-ha.. ) Saya rasakan tak semua benda yang saya nak, saya dapat. Contohnya la, nak straight A's dalam exam... Erm.. tak dapat. Okay.. saya bukanlah top scorer dalam sekolah dulu. But then, still masuk universiti kan? haha.. Dan saya tak expect langsung kos yang saya pilih tu akan ada masak-masak. Saya just ingat pasal nutrition dan food science sahaja. Tak terfikir langsung akan belajar masak. Tapi kan... bila fikir-fikir balik, kemahiran memasak saya dah okay. Dulu, sebelum masuk U, abang saya selalu kutuk masakan saya tak boleh nak dihadam la.. Macam-macam komen. Sekarang ni, hehehe... dia dah tak komen dah. Dia akan duduk diam-diam dekat meja dan makan. Yes!

Macam final year project juga. Memang saya tak sangka akan buat pasal mikrobiologi. Memang tak sangka langsung. Dahlah subjek mikrobiologi tu saya ambil waktu  semester 3 dan tak berapa nak cemerlang sangat. tup.. tup.. fyp buat mikrob. Haha.. life is unpredictable kan? 

Bila fikir-fikir balik kan, semua yang berlaku ini ada banyak hikmah kan?  Yalah, kalaulah saya tak pergi matrik negeri sembilan dulu, saya takkan makan pedas. Haha.. Okay saya memang tak tahan pedas. Even sos cili kimball pun saya dah rasa pedas. Inikan pula nak makan masak lemak cili api daging salai masakan cik bedah yang jual kat Kafe C kat matrik dulu. Haha..

Dan disebabkan itu, seminggu saya tak makan nasi dan saya mengalami weight loss yang agak kronik. So, muka yang tembam dah jadi kurus. haha.. Dan perkara ini berlanjutan sehinggalah masuk ke U. Berat badan maintain 40 lebih je.. haha.. Hurm.. Kalau saya tak masuk matrik, mesti saya dah jadi tembam atau mengalami ke'chubby'an yang kronik. Mungkin memakai kebaya nyonya hanya dalam angan-angan sahaja. Haha..

Erm.. apa la yang saya mengarut ni kan? haha... Dan bila saya fikir-fikir balik sepanjang hidup saya ini, benda yang saya tak dapat tu hanya beberapa percent sahaja dalam hidup saya. Jadi, saya rasa tak perlulah saya nak menghentak-hentak kaki apabila tak dapat apa yang saya nak kan? haha...

Okay la, sebenarnya saya pun tak tahu apa yang saya mengarut ini. Saja nak memeriahkan blog saya yang dah lama tak berupdate. ^^v\

P/s: Saya rasa, saya telah mengalami ketidakseimbangan hormon pada hari ini. Mungkin disebabkan pengambilan kafein yang banyak atau ion-ion negatif dan positif tak seimbang dalam badan saya. Haha