Saturday, August 25, 2012

Random Talk: Raya 2012

Assalamualaikum semua. 

Selamat hari raya ya. Rasanya masih tak terlewat nak ucapkan selamat hari raya. Lagipun kita kan masih lagi dalam mood raya. Kan.. kan.. kan.. hehe

Okay, dua tiga hari ni saya masih lagi batuk. Inilah penangan minum air sejuk. Erm.. sebab saya dah lama pantang tak minum air sejuk. Hehe.. Dah kalau pergi beraya dan orang hidangkan minuman sejuk, takkanlah saya nak demand mintak air nescafe suam kurang manis satu? Nampak sangat tak sopan kan.. haha. Mahu kena pelangkung atas kepala dengan cawan jenama vantage tu.. haha

Erm.. macam mane ye nak cakap? Raya tahun ni macam berbeza sedikit daripada tahun-tahun lepas. Erm.. mungkin sebab dah tamat belajar.  Yelah, dulu raye je sibuk dengan assignment. Ada lecturer-lecturer baik hati yang sudi bekalkan secupak assignment sebagai hadiah raya. haha tapi raya tahun ni, herm.. dah tak dibelenggu dengan assignment-assignment. Yay!

tahun lepas saya berpuasa dan beraya dengan fikiran yang kusut memikirkan benda hijau di atas. haha
Dan raya tahun ni, terasa lebih dewasa sebab dah ade mak cik-mak cik yang bertanyakan soal jodoh. Ahaks. Adoooi.. saya baru je habis belajar, takkan nak kawin lagi kan. Haha.. gatal! Ehem.. pastu kan.. tahun ni beraya tanpa ada ketegangan sangat. ehem.. disebabkan saya masih lagi menjadi seorang petani ladang anggur yang berjaya, saya punya cuti unlimited tau. So, memang berhappy-happy duduk rumah. haha... Gemuk la saya lepas ni.. hee

And lastly rasanya macam nak tukar status je tahun ni. Mungkin sebab in the heart, got garden (Miss Aya, 2012). Haha... Okay.. okay kita skip kisah ni. haha..


P/s: Selamat Hari Raya Aidilfitri semua. Pada yang berkahwin dalam musim perayaaan ini, selamat pengantin baru dan semoga kekal hingga ke akhir hayat ya. Err.. pada yang baru nak plan nak kawin tu, hurm.. kad wangi-wangi jangan lupa pos tau. 

Tuesday, August 14, 2012

Murah Rezeki :)

Assalamualaikum.

Dah masuk fasa ketiga Ramadhan kan.  Sudahkah anda bersedia memulakan misi mencari Lailatulqadar? Hurm... Atau sibuk mencari baju-baju raya di Bazaar serta shopping-shopping complex? Sentap pulak mak. Haha

Entahlah, dua tiga hari ni, terasa murah rezeki. Bukan sebab elaun dah masuk atau apa, cuma terasa hidup ni senang. Rezeki kan datang dalam pelbagai bentuk. Dapat beraya bersama mama dan abah tahun ini, itu rezeki. Dapat baju raya tahun ni, itu pun rezeki. Dapat makan sedap-sedap, itu pun rezeki. Dapat solat terawih tiap-tiap malam, itu pun rezeki. Dan sangat terasa murah rezeki jika dapat berjumpa dengan malam istimewa Lailatul qadar. Hurm.. itu rezeki yang paling besar tu. 

So, kalau rasa rezeki tu macam sempit je nak masuk. Janganlah malas-malas mengaji. Bacalah surah Al-Waqiah kerana Rasullulah pernah bersabda:
"Sesiapa yang membaca Surah AL-Waqiah tidak akan jadi miskin buat selama-lamanya"
Okaylah. Selamat menjalani ibadah puasa yang semakin ke penghujungnya. Semoga kita semua bertemu dengan Lailatulqadar itu ya. Amin. :)

P/s: Sedih bulan Ramadhan akan meninggalkan kita. :(

Monday, August 6, 2012

Random: Kuih raya dan Kek raya

Sekarang saya sedang merenung skrin laptop.
Mungkin sedang berharap akan ada raksasa ajaib yang hulur kuih raya dan sekaligus tak payahlah saya nak menyibukkan diri untuk buat kuih raya. ahh.. dasar pemalas anak dara seorang ni. Harap je ambil kos foodservice, nak buat biskut raya dua tiga keping pun malas. Haish.

Serius. Saya tak suka buat biskut raya. Penat kot. Dah la pakai oven.. Huhu.. Panas.. Panas. But then, kalau saya tak buat biskut raya, siapakah yang akan buat biskut raya tahun ni? Dah lah adik saya yang rajin buat biskut raya tu, tercampak jauh di Sabah. HUHU  Dear sis, please come back home.. I miss ur cookies.. huhu

So, saya telah menjalankan beberapa plan terhebat iaitu.. taraaaa.... dengan menempah biskut raya from KL. Haha.. So, tart gulung dan Almond London is on the way turun Kuantan. So, biskut raya punya hal dah setel.  Dan tiba-tiba mama cakap, tahun ni nak buat kek raya. What? kek raya?

Sebab mama cakap tak cukup dengan dua tiga jenis biskut je. Jadi mama dengan senang hati nak suruh buat kek. Jadi bila budak-budak datang rumah, bolehlah diorang makan kek. Dan tak payahlah diorang asyik fikir pasal duit raya. Erk? Duit raya? Haha..

Entahlah.. Kalau kek.. ehem.. biasanya kek coklat la kan. Atau nak buat kelainan dengan Red velvet? Pavlova pun nampak macam best. Tapi..... saya malas nak buat. Hehe... Lagipun tahun ni beraya di Kelantan. So, takpayah nak sibuk-sibuk sangat kat sana. Just prepare baju raya dan ngap juadah di pagi raya. Haha.. Well balik kampung bagus jugak. haha.. Again.. malasnye anak dara sorang ni.

Tah, la... sekarang ni saya tengah membelek recipe coklat moist cake tu.. ala yang selalu jual kat by'u restaurant. Haha.. Hurm.. malasnye.. boleh tak kalau just beli kek pisang dan hidangkan time raya.. Tak payahlah nak beli coklat van houtten sangat la.. haha..

P/s: Kemalasan melanda diri. Hurm.. apa nak jadi dengan saya ni. xoxo...

Wednesday, August 1, 2012

Random talk: Kad raya

Assalamualaikum.

Hari ini entah mengapa saya terbuka hati hendak menaip entri mengenai kad raya. Puasa pun dah masuk tahap kedua kan. Alahai, sekejap je kan.. Erm.. saya dah malas nak buat mukadimah panjang-panjang ni. Moh le kite ke tajuk entri yang sebenar-benarnya.. hehe..

Kad Raya. Dah lama rasanya saya tak dapat kad raya ni. Yalah, sejak zaman internet dan facebook bagai ni.. rasanya hanya segelintir sahaja yang akan hantar kad raya ni. Orang-orang retro la katakan. 

credit to google

Sekarang ni, kad raya elektronik lebih mendapat sambutan kan. Just ambil pictures kat google and then tag nama kawan-kawan di facebook. Dan siap!.. Penghantaran kad raya tanpa setem. Tak la menyusahkan abang posmen nak menghantar kad raya ke rumah serta menjimatkan wang untuk kad raya dan setem.
Erm.. maklumlah.. satu kad raya kena lekat setem 50 sen. Dulu time saya muda-muda dulu.. ehem.... satu keping kad letak setem 20 sen je.. hehe

Semalam, saya buka kotak kenangan.. Ehem.. dalam tu berlambak kad-kad raya zaman sekolah dulu. Yalah, dulu zaman sekolah, mane la kenal lagi facebook. Zaman tu masih lagi orang gilakan friendster dan myspace. Lagipun, dulu internet bukanlah berlambak macam sekarang. So, nak ucap-ucap selamat hari raya pakai kad jelah...

Erm.. tapi tu yang excitednye.. Sebab boleh bertanding dengan adik-beradik yang lain.. siapa dapat kad raya yang paling banyak and then boleh buat pokok kad raya di rumah. Haha.. retro la sangat kan. Hari-hari akan duduk tunggu abang posmen hantar kad raya.. dan lepas habis raya, sibuk duduk mengira berapa keping kad raya yang dapat tahun ini.

Dan soalan-soalan yang biasa ditanya dalam kad raya adalah seperti berikut:
  1. Baju raye kaler ape?
  2. Baju raye berape pasang?
  3. Buat kuih raye tak? Kalau buat berape jenis?
  4. Tahun ni raya kat mane?
Lepas tu akan diakhiri dengan ucapan bermaaf-maafan dan jemput beraya di rumah. Haha.. padahal rumah bersebelahan je pun.. tu pun still nak pakai kad raya jugak.. haha... Kelakar betol zaman muda-muda dulu. Haha..

Petang tadi, tiba-tiba terasa nak menghantar kad raya. Sempat lagi pesan kat mama supaya belikan beberapa keping kad raya.. Tiba-tiba nak jadi retro la pulak.. And then mama tanye.. nak bagi untuk sape ni? Sahabat atau buah hati...? erk.. mama ni.. Haha...

Maybe kalau hantar sekarang.. kad raya konfem akan sampai lepas raya nanti.. So, pada siapa-siapa yang berkenaan.. tunggulah kad raya dari saya ya.. hehe..

P/s: Walaupun terasa awal lagi.. saya nak ucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin... okay.. :)