Friday, September 12, 2014

Matlamat Hidup

Assalamualaikum....

Hari ini, saya masih lagi rajin menaip entri menggunakan handpon. Malas nak buka laptop. huhu..

Just be simple. Hari ni saya cuma nak ceritakan tentang matlamat hidup. yalah... saya ni jenis orang yang follow the flow... dan disebabkn itu... saya berada di sini.

kadang-kadang saya fikir untuk tujuan apa saya hidup... dulu saya bercita-cita nak jadi pelukis... walaupon lukisan tak cantik mana... tapi parent cakap susah nak dapat kerja. then saya cakap nak jadi fashion designer boleh tak? so default answer of coz no...

then saya tanye.... what they want be to do? so.. diorang cakap... jadi cikgu ke... doktor... nurse... and i refuse. tak nak.
sebab tak sesuai dengan jiwa.

jadi just follow dgn blaja saje... after pmr masuk kelas sains tulin. even nk tmbh paper amik pendidikn seni pon tak boleh... sedih... dan sampai sekarang
saya still sedih... kenapa saya tak buat keras ati nk amik seni tu.. huhu...
then masuk matrix... semua kawan nk jadi doktor sebab sains hayat kan... bosan.

 last2 saya choose foodscience and nutrition...

and here i now...jd nutritionist di satu syarikat swasta... payment?
ok... kerja ok... tp still parent tanya ade dapat tak kerja kerajaan?
i'm happy with my job now.. and stop asking me about the gomen job.. sebab ramai yg apply..tp tak semua dapat. dan tak semua orang yang tak kerja dengan kerajaan tu tak cukup makan pakai....

sampai bila nak mengharapkan kerajaan untuk bagi kerja... open your mind... cari peluang kerja dalam bidang swasta..... belajar untuk naik dari bawah...

kalo tunggu kerja kerajaan sahaja tak ke mana kita....
 sebab kita akan sentiasa tak puas hati... kita akan sentiasa merungut... kita jdi tak produktif.. tak efektif... dan sebab nilah biasanya syarikat akan buang pekerja...

jadi sebab saya amik peluang ini... saya pekak kn telinga... dengar ceramah pasal bagusnya kerja gomen..
bukan saya tak nak... tapi dah tak dapat...jdi just follow the flow... at least gaji masyuk kan tetiap bulan... udah la...

tapi kan... kehidupan yang stabil adalah matlamat hidup...namun apa yang paling penting... matlamat hidup yang sebenarnya adalah mencari redha Allah dalam setiap apa yang kita lakukan... amin...


ps: ini gmbr lukisan waktu saya berusia 18 tahun... sketch pakai pensel 2b je... ok ok buruk kan...


4 comments:

  1. xlh lawa jer lukisan tu.. akak pn sama mcm nik juz ikut flow shj.. btl tu menyampah btl ble kna dgr ceramah kj goverment.. stiap kali dpt iv rasa mcm mls jet nk g sbb tahu susah gler nk dpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. erm. nak buat macam mana kak.. dah rezeki kat swasta. Kalau memang rezeki kat sini.. saya bersyukur je. Lagipon, takkan la semata-mata nak tunggu kerja gomen, sampai tolak offer kerja swasta? kan... owh.. lukisan tu... thanks sebab puji.. akak je yang puji cantik.. yg lain kate biasa2 je.. :)

      Delete
  2. Salam Nik,its great u kerje dgn swasta >just follow your instint. org lain berhak bg opinion but u yang decide.u jd nutritionist ke ni.waaaa bestnyer.lately akak pun dh minat bidang ni.Nik jemputlah datang blog akak banyak info on beauty and health .akak sharing the information on that topik.Salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx kak. Aah mmg nutritionist pon.. tapi swasta je.. haha.

      Delete