Monday, January 20, 2014

nikmat yang sementara...

Assalamualaikum...
first time, 
saya berblog guna handphone... hehe... eh bukan nak berlagak.. tapi tak larat nak bukak laptop. hurm...

banyak yang saya nak share tapi blogging pakai phone ni agak terbatas...
ahh tak kire nak share jugak.. haha

okay... ingat lagi tak yang azam saya tahun ni nak jaga kesihatan? 
tapi tak sempat nak jage... dah terkena sakitnya... agak teruk sehingga  terpaksa bergantung dengan ubat. radang paru-paru.. 

dan yang paling menyedihkan... saya alergik dengan antibiotik penicillin dan yang sewaktu dengannya... so saya terpaksa jadi uji kaji dengan jenis antiobiotik yang lain... macam erytomycin dan bactrim... 

so... saya pun terpandang pak cik krause yang sudah lama terbiar di atas rak buku.terlupa pulak belajar nutrition dulu... sengal kan.... so.. bermulalah nutrition theraphy... terapi dengan diet dan... of course senaman dan doa.

so saya hentikan nescafe...  walaupun nescafe tu bagaikan kawan kamceng saya dari kecik... haha... bye bye nescafe...

saya hentikan makanan bergoreng... sume makanan yang rebus... stim  dan bakar saja... hatta setitik minyak pun tak dibenarkan dlm makanan.... huhuhu.. very strict diet... makanan pedas... lada hitam.. lada sulah pun tak boleh.. tak baik... nanti batuk tak sembuh...

 saya start minum limau suam....  walaupun saya memang tak suka benda masam... okay.. vitamin  c kan untuk immune system... kadang2 saya amik madu dengan limau.. untuk minum setiap pagi...tapi kalau saya amik ubat.. saya tak minum madu.. nanti keracunan

itu je yang saya buat setakat ni... harap sembuh..doakan saya ye... amin...


Thursday, January 2, 2014

2014- Permulaan baru

Salam tahun baru 2014,

Sekejap je dah tahun baru. Harap tahun ni akan lebih sukses dari tahun-tahun yang sebelumnya.
Sebelum saya bercerita  dengan apa harapan saya di tahun baru ni.. jom kita recap tahun 2013 punya kisah.

Januari 2013-
Peningkatan kerjaya. Dari seorang fresh graduate yang berkerja secara part time di resort, saya bekerja sebagai supervisor di kedai bakery.

Mac 2013-
Peningkatan kerjaya lagi. Dari supervisor kepada Manager in training di salah sebuah restoran fast food di Malaysia.

Mei 2013-
Membeli sebuah kereta kecil untuk dibawa ke tempat kerja. ^^v


Jun 2013-
Peningkatan kerjaya lagi. Dari Manager in Training kepada Asstant manager di outlet Cyberjaya. First time merasa duduk rumah sewa di putrajaya.

October  2013-
Berehat dari kerja. Hadir kenduri kawin kawan di perak.. Dah lama tak datang perak.

November 2013-
Masuk kerja lagi. Assistant manager di outlet Kuantan.

Disember 2013-
First time dapat interview nutritionist and akan posting 2014 ^^v

So, apa harapan saya untuk tahun 2014?
1. Saya akan berusaha untuk menjaga kesihatan saya kerana tanpa kesihatan yang baik, duit banyak pun tak berguna jugak. Kan...

2. Saya berharap tahun ni saya akan lebih seimbang dalam kerja dan keluarga. Saya nak life dengan kawan, family dan yang tersayang.. ehem...

3. Saya harap boleh tukar status tahun ni. haha..

4. Insya- Allah bulan 3 akan ke Selangor sebagai nutritionist. Harap saya boleh apply yang saya belajar dan bermanfaat untuk semua. ^^V

5. Saya harap saya akan lebih positif, kurangkan merungut dan bersyukur dengan apa yang ada.

6. lastly, saya harap, saya boleh bawak family bercuti di Cameron Highland atau Pulau pangkor.

Amin.. semoga semua harapan saya tahun ni akan konsisten sepanjang tahun. ^^v